
Sökresultat:
286 Uppsatser om Betong - Sida 13 av 20
Byggnads- och investeringskostnader : Robotmjölkning eller konventionell mjölkning?
This project is based on my fathers farm which lays outside Löberöd, twenty kilometres south
of Eslöv in Skåne.
While my family for some time have thought about building a new milkingstable with
AMS(Automatic milking system) I decided to compare the AMS with a conventional
milkingstable. We are abit concerned about how many cows we should have in the new
stable. Because of that I calculated with two different number of cows.
I have compared three different types of milking stables:
One alternative is 180 cows milked in a double eigth hearing bone milking stable.
The second alternative is 128 cows milked with two DeLaval VMS-robots.
The third alternative is 171 cows milked with three DeLaval VMS-robots.
One salesman from DeLaval and one salesman from A-Betong helped me to get marketprices
on the milkingrobots, building, ventilation and prices on all the concrete. In all the costs
labour is included.
The rest of the costs are calculated in a softwareprogram called K-data 03 which is a program
with predicted costs. The calulations from the program showed that the price in the milkingpit
system was 51 000 sek per cow.
Övergången till Eurokod 2 : En konsekvensanalys
Från och med den 1 januari 2011 kommer Sverige att gå över från Boverkets konstruktionsregler (BKR) till de, för den europeiska gemenskapen, gemensamma beräkningsreglerna Eurokoderna. De kommer att vara obligatoriska för alla bärande konstruktioner. Övergången kommer att innebära stora förändringar främst i konstruktörens vardag men man kommer även att se spår av den inom bland annat prefab-industrin. Rapportens tyngdpunkt ligger i att se på de faktorer som direkt berör Betongelementindustrin. För att bättre förstå vilka förändringar övergången kommer att medföra för dels Betongkonstruktören men också de konkreta förändringarna vad gäller armeringsmängd, sprickbreddsberäkningar och förankringslängder har dels ett ingående studium av de nya normerna samt en beräkningsjämförelse normerna emellan utförts.Normerna skiljer sig åt, men det är inte någon revolutionerande förändring då de båda bygger på samma dimensioneringsmetod.
Konststycket
Projektets utgångspunkt är ett nytt konstmuseum i Uppsala, i området bakom Uppsala centralstation, som nyligen genomgått ett ansiktslyft.Museets långsmala karaktär har hämtats från det intilliggande godsmagasinet och från tomtens form. Genom byggnaden har ett diagonalt stråk öppnats, för att ge möjlighet åt fotgängare att passera genom byggnaden och för att skapa liv och rörelse på platsen.Genom fönstren i passagen kan förbipasserande få en skymt av vad som händer inuti muséet. I passagen ligger museets entré, den pedagogiska verksamheten och ett kafé för allmänheten.Museets fasad är inspirerad av den arabiska mashrabiyan. Byggnaden har fönster längs hela fasaden, som i sin tur är täckta av skärmar tillverkade av sträckmetall. Ljuset tillåts komma in i byggnaden samtidigt som sträckmetallen täcker fasaden och bevarar något av museets hemligheter för förbipasserande.Museets inre väggar består av massiva Betongskivor, placerade i ett rutnät som fått sin riktning av passagen genom huset.
Finita elementmetoden och handberäkningar : En jämförande studie av beräkningar på väggskivor
Syftet med detta examensarbete är att undersöka och jämföra två olika beräkningsmetoder när det kommer till beräkningar av väggskivor. Den ena beräkningsmetoden baserar sig på traditionella handberäkningar där anvisningarna i BBK 04 (Boverket 2004) och Betonghandbok Konstruktion (Lorentsen, Mogens, Cederwall, Krister & Östlund, Lars (red.) (1990)) följs. Den andra metoden baserar sig på finita elementmetoden, och utförs med hjälp av programmet Strusoft FEM-Design Wall. Med Finita elementmetoden delas konstruktionen upp i flera små delar, så kallade finita element, som sedan beräknas var för sig, och sedan sätts alla delarna ihop till ett resultat för hela konstruktionen. Två olika väggskivor beräknades, en solid väggskiva samt en väggskiva med ett dörrhål i. Vid jämförelsen på den solida väggskivan visade sig resultaten stämma väl överens med varandra.
Kontroll och provning vid byggnation av nya kärntekniska anläggningar: Analys av SSM-utredningar och jämförelse med amerikanska och finska krav
I början av 2011 ändrade Sverige lagen (1984:3) om kärnteknisk verksamhet. Detta innebär att det nu är möjligt att ersätta befintliga kärnkraftsreaktorer med nya i någon av våra tre kärnkraftsanläggningar. Strålsäkerhetsmyndigheten har därför bestämt att deras författningssamlingar måste uppdateras då de författningssamlingar som används idag bara rör befintliga reaktorer och inte nya. Med nya krav och regler måste de företag som är involverade i kärnkraftsindustrin förbereda sig så att de vid start av utbyggnadsprocessen har den kunskap som behövs. För att ta reda på vad som är nytt på området inom kontrollordning och provningsområden har Finland och USA studerats.
Tekniska risker vid breddning av plattrambroar
Kolbäcksleden i Umeå har breddats med två körfält till 2+2 väg med sex cirkulationsplatser, en planskild trafikplats, fem nya samt sju breddade gång- och cykelportar (GC-portar). Projektet upphandlades som en utförandeentreprenad med Trafikverket som beställare. Vägen var färdigprojekterad men broarna projekterades av Peab med Ramböll som konstruktör. Detta examensarbete kommer att se över hur man i ett tidigt skede kan upptäcka tekniska risker vid breddning av plattrambroar. Två broar har valts att studeras och jämföras. En utan vattenläckage och en med vattenläckage i fogar. Att bredda en bro kan spara tid och material jämfört med att riva och bygga en ny.
Metoder för trådlös gästaccess
Idag är intresset för högpresterande Betong (HPB) växande runt om världen då fördelarna är många, eftersom slankare, tätare, starkare och lättare konstruktioner kan tillverkas. Detta examensarbete handlar om materialförsök och modellering för en typ av HPB som ska användas i husbyggnation. Arbetet inleddes med materialförsök i färskt tillstånd, där god gjutbarhet och konsistens eftersträvades. Utgångspunkten var från ett grundrecept med två olika ballastsorter (slaggballast med flygaska och krossballast från asfaltindustrin med silikastoft), vilka namngavs till pilotförsök 1 och pilotförsök 2. Vidare valdes pilotförsök 1 att provas i hårdnat tillstånd då det visades att det var mer ekonomiskt lönsam eftersom ballasten inte behövde siktas, lägre vct tillhandhölls och att flygaskan som användes i pilotförsök 1 är billigare än silikastoft som användes i pilotförsök 2. Resultaten efter 28 dygn för de materialförsök som utfördes i hårdnat tillstånd var:Tryckhållfasthet; 141,9 MPaDraghållfasthet; 7,0 MPaBöjdraghållfasthet; 10,0 MPaElasticitetsmodul; 46,4 GPaKrympning efter 56 dygn; 0,5 ?Samtliga försök utfördes enligt svenska standarder (SS). Dessutom vidareutvecklas och förbättrades ett redan arkitektoniskt gestaltat Attefallshus ur ett konstruktions- och hållbarhets perspektiv, där fokus låg på transport- och produktionsförutsättningar.
Fogar i prefabricerade betongelement
This report describes a project, which was carried out as a final thesis covering 30 ECTS during the final semester of the Master of Science programme Industrial Design. The assignment was issued by Fagerhults Belysning AB in Habo. The assignment was to design a family of products in which LED was to be used as a source of light. The main focus in the initial part of the project was to find a way to design the inside of armature which was suitable for LED technology. An armature, already in the range of products at Fagerhult, with the desired qualities that was to be strived after was the Zintra. The lighting source of the Zintra is a compact fluorescent lamp.
Väggjutning med självkompakterande betong : Vad påverkar gjutresultatet?
AbstractThis master thesis was performed at Scania transmission department in Södertälje, where the manufacturing of gears is done. Today a large amount of manual handling is performed between the machining and the hardening process. Most of the manual handling is done at the heat treatment department. The purpose of this master thesis is to give a suggestion on how to reduce or eliminate the manual handling at the heat treatment department. The possibility to use the same packaging throughout the processes will also be investigated.
Onyx - Helautomatiserad trygghet i hemmet
SammanfattningDet kan finnas miljö- och hälsofarliga ämnen i olika material och produkter som används vid om- och nybyggnationer. De kan finnas i till exempel Betong, golvmaterial, isolering, lim och fog, plast, spackel, färg och lack. Kemikalieinspektionen har en PRIO- guide där utfasningsämnen, ämnen som har så allvarliga egenskaper att de inte bör användas och riskminskningsämnen, ämnen som ska ges särskild uppmärksamhet finns inlagda. Dessa typer av ämnen finns markerade i SundaHus databas där materialen får bedömningen A-D beroende på innehåll och egenskaper. Region Jämtland Härjedalen vill minska på dessa ämnen i sina lokaler.
Prefabricerade betongbroar - är det möjligt?
?Prefabricerad broproduktion ger ett snabbt montage och stor möjlighet att styra produktionsprocessen? (En av de intervjuade)Vid traditionell produktion av Betongbroar tillverkas bron på plats. Ingående arbeten såsom byggande och rivning av ställning, formsättning, armering samt gjutning av bron är tidskrävande moment som innefattar oergonomiska arbetsställningar för yrkesarbetarna, där de dessutom exponeras för ogynnsamma väderförhållanden och höga höjder. De flesta Betongbroar som byggs i Sverige utförs fortfarande enligt traditionella metoder innehållande många tidskrävande och ogynnsamma arbetsmoment.I rapporten behandlas prefabricerade Betongbroar som är ett konkurrenskraftigt alternativ vid broproduktion. Broelementen tillverkas på fabrik och monteras på plats, vilket leder till tidsvinster, minskade trafikstörningar, förbättrad arbetsmiljö och bättre kvalitet.
Förslag till stomstabilisering av prefabricerad betong enligt Eurokod
På Scanias R&D-avdelning i Södertälje sker dagligen tester av deras fordon, både av lastbilar och bussar. Många av provningarna kräver att fordonen är lastade för att kunna testa prestandan. Vid lastning av lastbilar finns ett välprövat system, men när det kommer till bussar finns inget fungerande system för hur lastningen ska ske. Många olika varianter finns och i slutändan används den lösning som passar bäst för stunden. Avsikten med detta projekt är att kartlägga hur lastning ska kunna utföras på ett rätt sätt med avseende på säkerhet och hållbarhet, samt ta fram en ny flexibel konstruktion som medverkar till att lastning blir ett enklare moment.Vid avdelningen NB (Hybrid Technology Development) testas fordon dagligen.
Simulering av försöksuppställning vid dynamisk provning av bergförstärkning
Syftet med denna studie är att beskriva legitimerade arbetsterapeuters erfarenheter av att driva eget företag inom ramen för arbetsterapi och visa vilka möjligheter det finns med att vara arbetsterapeut och egenföretagare.För studien valdes en kvalitativ ansats med semistrukturerade intervjuer som datainsamlingsmetod. Sex arbetsterapeuter verksamma med eget företag intervjuades. Det insamlade materialet analyserades med kvalitativ innehållsanalys varpå det framkom fem kategorier.Resultatet visar att den breda kompetensen som arbetsterapeuter besitter ger möjligheter att driva företag och erbjuda tjänster inom flera olika områden. Deltagarna lyfter nyttan av tidigare erfarenheter, friheten med att vara egenföretagare, samt egenskaper och kunskap som är till nytta i företagandet. Vidare beskriver deltagarna hur de marknadsför sig själva och sina företag, samt vikten av att ha ett nätverk, dels för att få råd och stöd, men även för att generera kunder.
Materialval ur hälso- och miljösynpunkt. : En ekonomisk jämförelse vid val av byggmaterial med Bedömning A i SundaHus.
SammanfattningDet kan finnas miljö- och hälsofarliga ämnen i olika material och produkter som används vid om- och nybyggnationer. De kan finnas i till exempel Betong, golvmaterial, isolering, lim och fog, plast, spackel, färg och lack. Kemikalieinspektionen har en PRIO- guide där utfasningsämnen, ämnen som har så allvarliga egenskaper att de inte bör användas och riskminskningsämnen, ämnen som ska ges särskild uppmärksamhet finns inlagda. Dessa typer av ämnen finns markerade i SundaHus databas där materialen får bedömningen A-D beroende på innehåll och egenskaper. Region Jämtland Härjedalen vill minska på dessa ämnen i sina lokaler.
Utvärdering av kalciumnitrat som bindetidsaccelerator
Man vill förkorta Betongs bindetid dvs. den tid då Betongytan kan behandlas så att Betongytan blir slät efter gjutning. Det är en stor utmaning för företag som tillverkar fabriksBetong vintertid, eftersom bindetiden förlängs ju kallare klimatet är.Syftet med denna labboration var att visa hur Kalciumnitrart fungerar som bindetidsaccelerator i Betong, och om Kalciumnitrart påverkar Betongens fysikaliska egenskaper. Följande faktorer har studerats för att se hur dessa faktorer påverkar Betongens bindetid i kombination med användning av Kalciumnitrat.Betongens utgångstemperarturTyp av flyttillsatsmedel i BetongenBetongens utgångskonsistensBetongens lagringsklimatÄven hitta rätt dosering för att denna produkt ska vara lönsamt att användas i praktiken.Alla underökningar har utförts hos Sika AB laboratorium. All data har noggrant undersökts och använts i Excel program för framtagning av tabeller och diagram.Resultaten/slutsats i underökningarna visade följande.Bindetiden kan förkortas med Kalciumnitrat utan att behöva riskera Betongens fysikaliska egenskaper.