Sök:

Sökresultat:

357 Uppsatser om Beslutande organ - Sida 2 av 24

Vad kan göras för att minska stråldosen vid DT-undersökningar av barn? : En litteraturöversikt om fysiska strålskydd

Barn som genomgår undersökningar med joniserande strålning har en högre risk att drabbas av cancer. Barn är känsligare för joniserande strålning eftersom att deras organ håller på att utvecklas och är känsligare för effekterna av strålningen. Risken att drabbas av cancer ökar med en högre stråldos. Datortomografiundersökningar ger mångdubbelt högre stråldoser än en konventionell röntgenundersökning. Röntgenundersökningar på barn med datortomografier ökar trots medvetenheten om de höga stråldoserna.

Oönskad föräldraförvaltning avaktier i familjeägt bolag. : Var ligger den reella beslutandemakten?

Vid ett oplanerat generationsskifte när arvingen är omyndig är risken stor att den reella beslutande makten tillfaller en oönskad person. Anledningen till detta är den betydande förmyndarförvaltning en efterlevande förmyndare kan utöva över tillgångar den omyndige fått via legalt arv/testamente eller gåva. De möjligheter som ett borttestamenterande av förvaltningsrätten ger, kan tyvärr ge en falsk känsla av trygghet för testator. I flertalet av fallen finns möjlighet för den efterlevande förmyndaren att utnyttja laglottsmöjligheten föra att tillskansa sig beslutande makt över företaget och på så sätt motverka testators vilja. Trots att lagstiftaren på olika sätt försökt att trygga den omyndiges situation genom regler för hur förmyndare och överförmyndare skall handla anser jag dessa regler vara otillräckliga.

Patienters upplevelser efter organtransplantation

Efterfrågan på organ att transplantera är större än tillgången och väntelistan för nya organ är lång världen över. En transplantation innebär både fysiska och psykiska påfrestningar för mottagaren. Sjuksköterskan kan hjälpa den organtransplanterade patienten med omvårdnadsåtgärder, stöd och råd om livet efter transplantationen.Syftet var att genom en litteraturstudie beskriva organtransplanterade patienters upplevelser efter mottagandet av ett nytt inre organ. Systematisk sökning av vetenskapliga artiklar inom området utfördes för en sammanställning av det nuvarande kunskapsläget inom området. Urval gjordes stegvis och elva artiklar inkluderades till studien som bearbetades och sammanställdes till studiens resultat med inspiration av innehållsanalys.Resultatet visade att personer som mottagit ett nytt organ upplever många känslor, både positiva och negativa.

Organdonation en utmaning för intensivvårdsjuksköterskan

Mellan behovet av organ för svårt sjuka patienter och tillgängligheten på organ från avlidna donatorer finns det i dag ett stort gap. Behovet av organ för transplantation har världen över blivit en växande angelägenhet dels för individen som är i behov av ett nytt organ men även för samhället i stort. På intensivvårdsavdelningar avlider människor av obotliga hjärnskador där döden konstateras genom så kallade direkta dödskriterier och om dessa samtidigt vårdas i respirator kan de bli organdonatorer.Att som intensivvårdssjuksköterska ställas inför att vårda en organdonator är en utmanande och mångfasetterad uppgift speciellt då det också sker relativt sällan är det viktigt att genom denna studie föra fram vad detta innebär för intensivvårdsjuksköterskan i rollen som vårdare. Syftet med denna studie är att beskriva intensivvårdssjuksköterskans erfarenheter och upplevelser av vårdandet i samband med organdonationMetoden som används är litteraturstudie enligt Axelsson (2012) med både kvalitativa och kvantitativa artiklar samt en avhandling. Studiens resultat presenteras som två teman, vårdande ansvar samt professionell utmaning och ambivalens.

Vad händer med maten vi äter? : Barns tankar om matsmältningen och kroppens inre organ

Barn har olika uppfattningar och tankar om kroppens inre vilket jag anser är intressant. Syftet med denna undersökning var att ta reda på vad elever i årskurs ett har för uppfattning kring matsmältningsprocessen. Vad som händer med maten och vilka organ i kroppen som bearbetar maten. Jag ville också ta reda på om de hade någon uppfattning om matsmältningsorganens placering och funktion i vår kropp.Elevernas uppfattning varierade då vissa elever hade stora kunskaper om vad som hände med maten medan vissa hade mindre uppfattningar men som utvecklades under intervjun. Alla elever visste att maten hamnade i magsäcken men därefter hade en del av eleverna svårigheter med vad som senare skulle hända med maten mer än att den kommer ut som avföring.Elevernas tidigare erfarenheter om kroppen gjorde att deras uppfattningar om vad som händer med maten i vår kropp varierade. .

Riktlinjer för utformande av informationssäkerhetspolicy : En fallstudie vid Linde Material Handling

Denna uppsats dokumenterar en fallstudie som gjordes hösten 2006 vid Linde Material Handling i Örebro. Företaget var på väg att expandera och planerade att utöka användningen av IT i verksamheten. I samband med detta gavs undertecknade i uppdrag att utforma en informationssäkerhetspolicy för verksamheten. I en litteraturstudie kunde det konstateras att det inte fanns några enklare riktlinjer för att utforma sådana policies, varmed syftet blev att göra detta. Genom en fallstudie på företaget där vi utformade en IS-policy för deras verksamhet, och även gjorde intervjuer med ledning och dokumentationsanalyser, utrönas vilka problem som kan uppstå och vilka överväganden som bör göras för att utforma en lyckad policy.

Patientens upplevelse av att vänta på en organtransplantation

Väntan är oviss för de patienter som behöver ett nytt organ. Då det är brist på organ så kan väntan även bli lång. Syftet med uppsatsen är att belysa patienternas upplevelser av att vänta på ett organ. En litteraturstudie har gjorts och tio vetenskapliga studier har analyserats. Fyra teman utgör navet i resultatet, subteman strukturerar upp dessa teman.

När närstående bestämmer : Faktorer som påverkar närståendes beslutsfattande om organdonation

Tillgången på organ är för liten i förhållande till efterfrågan. Många patienter hinner avlida i väntan på ett nytt organ. För att ingrepp ska få göras måste närstående underrättas. Den avlidne anses positiv till organdonation om han eller hon inte gjort sin vilja känd, närstående kan dock motsätta sig detta. Ungefär en tredjedel av de närstående nekar till donation om den avlidnes vilja inte är känd.

Hur tänker barn att de ser ut inuti? : Vad har 3- och 4-åringar för uppfattning om insidan av kroppen?

AbstractMy purpose of this essay was to discover three- and four-year-olds comprehension of their internal body and then compare the result between their ages. I have used the same methods in both essays, semi-qualitative interviews. It is structured interviews with space for following questions. My formulations of the questions were: Do the children have a comprehension of their internal structure of the body? Do the children have a comprehension of organs and organ systems? Is there any difference between the ages?Their comprehensions I have categorized in four categories and I have seen age related differences in their comprehensions.

Avskedande av polisman på grund av illojalt förfarande

Utredningen hade till syfte att undersöka hur arbetsdomstolen (AD) bedömde ett avskedande av en polisman till följd av illojalt handlande. Vid framställningen av arbetet har en traditionell juridisk metod använts med tonvikt på utfallen i AD. Polisens uppgift som offentligt organ är att beskydda medborgarnas fri- och rättigheter. Detta gör deras funktion i samhället unik. Av utredningen framkom det att polisens egen personalansvarsnämnd (PAN) i första hand tar ställning till om en polisanställd skall avskedas från sin tjänst till följd av illojalt handlande.

Upplevelser i väntan på organtransplantation: en litteraturstudie

Organtransplantation är ett behandlingsalternativ för många människor med organsjukdomar i slutskedet. Behovet av organ till transplantation är betydligt större än tillgången på dem. Detta resulterar i långa väntelistor och utdragen väntan för människor som behöver ett organ. Syftet med denna litteraturstudie var att beskriva personers upplevelser i väntan på organtransplantation. Studien baserades på tolv internationellt publicerade vetenskapliga artiklar.

Upplevelser i väntan på organtransplantation: en litteraturstudie

Organtransplantation är ett behandlingsalternativ för många människor med organsjukdomar i slutskedet. Behovet av organ till transplantation är betydligt större än tillgången på dem. Detta resulterar i långa väntelistor och utdragen väntan för människor som behöver ett organ. Syftet med denna litteraturstudie var att beskriva personers upplevelser i väntan på organtransplantation. Studien baserades på tolv internationellt publicerade vetenskapliga artiklar.

Minskad stråldos till känsliga organ genom PA projektion vid konventionell röntgen

Röntgensjuksköterskans kompetensområde radiografi är under kontinuerlig utveckling där röntgensjuksköterskan har en viktig roll i att försöka möta patientens behov samtidigt som ansvaret ligger i att få en bild av tillräckligt kvalité med minimerad stråldos. Joniserad strålning medför en risk för stokastiska effekter vilket är ett argument för att optimera stråldos vid röntgenundersökningar. Olika projektioner påverkar hur strålningen fördelas i kroppen och vilka organ som erhåller en högre stråldos. Därför är det lämpligt att studera vilka projektioner som minimerar stråldos vid konventionella röntgenundersökningar. Syfte: Syftet med litteraturöversikten var att sammanställa kunskap om hur absorberad samt effektiv dos kan variera beroende på hur projektionsvinkeln är under konventionella röntgenundersökningar.

Intensivvårdssjuksköterskors upplevelser av mötet med närstående till organdonator - En kvalitativ Intervjustudie

Bakgrund Idag väntar många Svenska medborgare på ett eller flera nya organ. Organ doneras av personer som har avlidit i total hjärninfarkt. Intensivvårdssjuksköterskorna vårdar både organdonator och närstående till organdonator. Mötet mellan närstående och intensivvårdssjuksköterskan är ett mycket speciellt möte då de närstående är i en sorg- och krissituation. Syftet är att beskriva intensivvårdssjuksköterskors upplevelser av mötet med närstående till patienter som avlidit akut och som blivit organdonatorer.

Det rådande rättsläget rörande datalagring : I ljuset av EU-domstolens datalagringsdom

Art.39 är grindvakten som inleder kapitel VII i FN-stadgan och tröskeln vid vilken säkerhetsrådet går från att vara ett multilateralt organ till ett globalt verkställande organ. Konceptet ?threat to the peace? är det bredaste, otydligaste och viktigaste begreppet i art.39 FN-stadgan. Genom att framställa de centrala förutsättningarna för tillämpningen av art. 40-42, öppnar art.

<- Föregående sida 2 Nästa sida ->