
Sökresultat:
5255 Uppsatser om Begrepp - Sida 62 av 351
Sex kvinnors fritid: ur ett tidsgeografiskt perspektiv
Fritiden ska fungera som en glädjekälla och vara både avkopplande och stimulerande. En tillfredsställande fritid påverkar hur vi mår. Den här uppsatsen behandlar vad kvinnor gör på sin fritid. Uppsatsen syftar till att studera begränsande faktorer för kvinnors fritid, begränsningar samt skillnader i fritidsmöjligheter och fritidsvanor. För kvinnor i olika åldersgrupper och stadier i livet.
Medelhavsområdets regionalisering : Handel och investeringar enligt nav-och-ekerteorin
Sedan 1990-talet har antalet regionala handelsavtal ökat kraftigt och världshandeln präglasinte av den globala frihandel som WTO eftersträvar, utan snarare av handelssammanslutningarmed en stor aktör i centrum. Genom den så kallade Barcelonaprocessen har EU, ettav de största naven i världshandeln, knutit bilaterala avtal med sina grannländer kringMedelhavet och på så sätt gett upphov till ett struktur som kallas hub-and-spoke, nav-ocheker.I denna uppsats utreds detta Begrepp och de effekter som strukturen har på handel ochflödet av utländska direktinvesteringar. Vi ser tecken på att dessa flöden har ökat för Marockooch Tunisien under de senaste åren och finner det troligt att effekterna blir ännu större i övriga Medelhavsländer.
Distansering en del av skapandet : En studie av pausens betydelse i skapandeprocessen
Syftet med arbetet är att belysa hur ett urval konsthantverkare i Östergötland beskriver distanseringen i sitt arbete. Med distanseringen i detta arbete avser jag tiden då en skapande människa, efter en period av medvetet arbete, lämnar sitt verk ifrån sig eller avbryter sitt arbete och gör någonting annat. Utifrån syftet har en frågeställning med tre frågor formulerats:Hur påverkar distanseringen konsthantverkarens skapandeprocess?Hur beskriver konsthantverkare distanseringen? Har hon/han ett Begrepp för den?Vilka skillnader och likheter finns hos olika konsthantverkare när det gäller distansering?En kvalitativ intervju har används som metod i arbetet. Metoden rymmer möjligheter att skaffa djupare kunskap om fenomenet distansering.
Latmasken hindrar min motivation : en undersökning av bakomliggande orsaker till fortsatt träning
Syfte och frågeställningarSyftet med studien har varit att undersöka bakomliggande orsaker till varför de individer som deltog i GIH projektet har fortsatt att träna på egen hand. En jämförelse har gjorts mellan grupperna, de som har fortsatt att träna och de som inte har fortsatt att träna. Våra frågeställningar var: Vilken betydelse har motivation för fortsatt träning? Vad har ledarskapet för betydelse för den aktive? Vilken betydelse har självförtroende för fortsatt träning?MetodDatainsamlingen har skett på två olika sätt, dels genom en strukturerad enkät och dels genom halvstrukturerade intervjuer. Enkäten genomfördes på 89 deltagare från projektet i folkhälsovetenskap, våren -06, GIH projektet.
Dyskalkyli : Kunskaper och attityder hos några lärare inom grundskolans tidigare år.
Studiens syfte är att undersöka hur några lärares kunskaper och attityder ser ut gällande dyskalkyli. För att uppnå syftet använder studien en enkät som lämnats ut till lärare på två skolor i Mellansverige. En översikt över tidigare studenters examensarbeten har gjorts för att bredda bilden över hur lärares kunskaper och attityder ser ut. Resultatet av denna studie är att dyskalkyli är ett svårdefinierat Begrepp då det finns olika definitioner och forskare är oense. Detta märks på lärarnas svar då även de är osäkra på Begreppet och kunskapen är låg.
Pottholmen -mer än bara trafik
Arbetes syfte är att resultera i ett planförslag för Pottholmen och svara på
tre frågeställningar som behandlar översvämningsrisk, tillgången till
offentliga och mer privata delar och möjligheten till ökad vattenkontakt. För
att få en förståelse för Pottholmen har jag använt mig av metoden realistisk
stadsanalys. Jag har även använt mig av Kevin Lynch Begrepp för att kartera
området. Resultatet av arbetet blev ett planförslag över ett nytt område som är
intressant att röra sig genom tack vare användningen av Gordon Cullens teori om
serial vision och som är uppbyggt av både offentliga, halvoffentliga och
halvprivata rum enligt Jan Gehls teorier..
So(l)cialt entreprenörskap på landsbygden
Den här kandidatuppsatsen inom ämnet landsbygdsutveckling syftar till att förstå drivkrafterna bakom socialt företagande på landsbygden. Detta syfte leder även in på andra Begrepp så som kontext och värdeskapande vilka diskuteras i uppsatsen. Den empiriska undersökningen har gjorts med utgångspunkt i ett företag beläget i Östervåla, Heby kommun, där jag under drygt en arbetsvecka samlade in materialet, vilket fokuserar på att besvara syftet med uppsatsen. Det empiriska materialet tolkas sedan utifrån teorier och tidigare forskning kring entreprenörskap, kontext och värdeskapande. Analysens tyngdpunkter ligger på att försöka förstå hur entreprenörskap, kontext och värdeskapande samverkar..
En tolkning av reglerna om lufttransportörens ersättningsansvar för försenat och inställt flyg vid personbefordran
Syftet med denna uppsats är att konstatera hur reglerna om lufttransportörens ersättningsansvar för försenade och inställda flyg vid personbefordran tolkas och tillämpas samt vad ersättningen innefattar. Ett delsyfte är att framlägga en utredning om vilken lagstiftning som är aktuell, innebörden av vissa Begrepp, transportörens ansvar för inställda och försenade flyg, kompensationen och dess omfattning samt övriga relevanta aspekter. Vidare är avsikten med uppsatsen även att fastställa hur reglerna om lufttransportörens ersättningsansvar för försenade och inställda flyg bör tolkas och vad som passagerare av sådana flyg bör ersättas för. Ändamålet är även att undersöka huruvida det finns anledning att revidera någon aktuell regel och i sådant fall på vilket sätt..
Värt att bevara? : En studie kring kulturbegreppen i skogsmiljö
Denna uppsats fokuserar på människans subjektiva verklighetsuppfattning kring skogsmiljöer, utifrån ett fenomenologiskt perspektiv. Från olika aktörers livsvärldar har relationen till Begrepp som natur, kultur, kulturmiljöer och kulturmiljövård studerats, liksom hur aktörernas förhållande till detta i sin tur påverkar vad som anses vara bevarandevärt. För att genomföra detta har intervjuer utförts med aktörer i anknytning med projektet Skog och Historia eller skogsbruk på såväl central, regional som lokal nivå. Utifrån detta har aktörernas Begreppstolkningar interpreterats till att kulturen är den tolkning som var och en av aktörerna gör. Detta resulterar i att kulturbevarandet påverkas subjektivt, vilket i sin tur kan komma att påverka livsvärlden..
Kommunikation av strategi - betydelsefulla faktorer
Vårt syfte med uppsatsen är att beskriva vilka faktorer som har betydelse för
hur ledningen i en organisation kommunicerar strategi till medarbetarna. För
att kunna uppnå vårt syfte har vi använt oss av en kvalitativ metod. Vi har
samlat in vår empiri med hjälp av intervjuer utformade som samtal. I analysen
har vi sedan tolkat materialet utifrån de teorier vi funnit kunna hjälpa oss
förstå det studerade. Vi har funnit 14 faktorer som har betydelse för hur
strategi kommuniceras.
Skönlitteratur i förskolan
Sammanfattning
Hedlund, Marie & Lundblad, Mika (2013). Skönlitteratur i förskolan ? en studie om pedagogers förhållningssätt till böcker och hur de används. Lärarutbildningen, Malmö högskola.
Vikten av språklig medvetenhet hos barn redan vid tidig ålder har varit en genomgående och ytterst intressant och aktuell fråga. Att se litteratur som en möjlig resurs och hur användandet av denna resurs har synliggjorts i förskolan är något som vi tagit avstamp ifrån i denna studie.
Texturkomprimering : Utvärdering av DXT1
Uppsatsen behandlar texturkomprimering med syftet att ta reda på hur väl texturkomprimering fungerar i fråga om de förvrängningar den orsakar. Uppsatsens inledande del syftar till att reda ut Begrepp kring traditionell komprimering och texturkomprimering. Den visar också på vilka studier som finns på området. Detta följs av en utvärdering av DXT1 formatet som syftar till att ta reda på hur problematiska förlusterna är och hur stora skillnader som finns mellan upphovsmannens och andra personers bedömningar av skillnader. Utvärderingen visar att även om bilderna förändras så uppfattas inte nödvändigtvis dessa förändringar som försämringar.
Begreppet förtätning och dess tolkning : med en typologi för grönska i den täta staden
Förtätning är ett ämne som det talas mycket om i dagens samhälle. Det utövas i många städer och anses på många håll vara en långsiktigt hållbar stadsbyggnadsstrategi. Samtidigt är det ett Begrepp som inte riktigt är definierat. Min uppfattning är att folk ibland pratar förbi varandra för att man har olika syn på vad förtätning egentligen innebär. Syftet med det här examensarbetet har varit att undersöka olika tolkningar av Begreppet förtätning som är vanligt förekommande hos allmänheten respektive inom stadsbyggnadsbranschen.
Onstage/offstage : - om avvikande och normbrytande.
Den här uppsatsen tar avstamp i en personlig erfarenhet av när representationen på sociala medierorsakat konsekvenser i den fysiska världen. Uppsatsen undersöker, genom en autoetnografiskmetod, processer för normerande tillhörighet inom speciella diskurser. I texten användsmusikgenren Black Metal som exempel för att visa hur normer styr och kontrollerar socialthandlingsutrymme för kvinnor. Begrepp som används för att beskriva dessa processer kommer frånErving Goffman och har kallats för det dramaturgiska perspektivet. Begreppen används vidare iarbetet som verktyg i det gestaltande arbetet där normer för subjektspositioner undersöks iiscensatta fotografier..
De skrivna orden vittnar om människan bakom : En kvalitativ studie om vilken påverkan vårdformen kan ha för individen under och på vägen ut från en placering
Bakgrund: På uppdrag av regeringen har Barnombudsmannen år 2010 skrivit en rapport där syftet var att ta reda på hur placerade barn och unga upplever sin situation på HVB-hem och familjehem. De intervjuer som gjorts med flertalet ungdomar runt om i Sverige tyder på en negativ inställning till Socialtjänsten som bottnar i en oärlig kommunikation från myndighetens sida men även en missaktning från samhällets sida. Syfte: Med en utgångspunkt i de resonemang som skildras i uppsatsen går det att anta att en placering till stor del har en stark inverkan på den unge på olika vis, samt att det är många aspekter som ska samspela för att vårdformen ska vara den bästa för individen. Uppsatsens syfte är att lyfta fram och synliggöra vilken påverkan och betydelse vården kan ha för den unge under och på vägen ut från en placering samt på vilket sätt. Jag vill även skapa en förståelse för hur det påverkar dennes motivation till en strävan att vilja lämna vården.Metod: Studien baseras på kvalitativ metod med en central utgångspunkt i hermeneutiken, men utgår även till viss del från den narrativa metoden med angreppssättet livsberättelser.