Sök:

Sökresultat:

5470 Uppsatser om Barns utemiljö - Sida 57 av 365

Vad gör gott nÀr det gör ont? : Patienters upplevelser av vad som Àr viktigt vid obotlig cancersjukdom i palliativt skede - en litteraturstudie.

Syftet med denna studie   var att undersöka hur förskollÀrare beskriver att de arbetar med sprÄkutveckling   för flersprÄkiga barn. I vÄr studie utgick vi ifrÄn tvÄ frÄgestÀllningar som   var följande: Hur arbetar förskollÀrarna för att förbÀttra förutsÀttningar   för flersprÄkiga barns sprÄkutveckling? Vilken betydelse har hem- och   förskolemiljön för flersprÄkiga barns sprÄkutveckling?Till vÄr studie anvÀnde   vi oss av kvalitativa intervjuer för att fÄ möjlighet till utvidgade svar pÄ frÄgestÀllningarna.   Vi intervjuade Ätta förskollÀrare som arbetar i olika förskolor, tre av de var   flersprÄkiga. I resultatet kom vi fram till att samtliga förskollÀrare   arbetar pÄ olika sÀtt för att stimulera flersprÄkiga barns sprÄkutveckling.

Barns lek pÄ förskolegÄrden

Syftet med denna studie Àr att undersöka hur barn leker med och utan leksaker pÄ förskolegÄrden samt upptÀcka eventuella skillnader mellan pojkars och flickors beteende och eventuella skillnader mellan de tvÄ Äldersgrupperna 1-3 Är och 4-5 Är. Metoden som anvÀnds Àr observation och studien utfördes under Ätta tillfÀllen pÄ en kommunal förskola i Sverige.  Resultaten visar pÄ barns rörelsebehov, nyfikenhet och förmÄga till kreativa lekar. En del lekaktiviteter pÄverkas av utbudet av uteleksaker och vissa skillnader upptÀcktes bland pojkar och flickor och mellan Äldersgrupperna. Leken har en stor betydelse för barn nÀr de Àr ute pÄ förskolegÄrden och Àven uteleksakerna har en viss betydelse..

"Lagarbete pÄ hög nivÄ" : Barns perspektiv pÄ Àventyrspedagogik

Syfte:Syftet med föreliggande studie Àr att bidra med en fördjupad kunskap om barns perspektiv pÄ Àventyrspedagogik som en del av skolans arbetsformer. Elevernas upplevelser och tankar bidrar till ökad kunskap som Àr vÀrdefull för en god utveckling av verksamheten.Metod:Undersökningen vi gjort Àr en kvalitativ studie dÀr vi anvÀnt oss av fokusgruppsintervjuer. Fyra fokusgrupper Àr intervjuade i undersökningen och antalet deltagare i varje intervju Àr mellan tre och fem stycken.Resultat:I vÄrt resultat har vi fÄtt svar pÄ vÄra frÄgestÀllningar om hur eleverna upplever Àventyrspedagogiken och hur samarbetet har fungerat under projektets gÄng. Det framkommer av studien att eleverna ser pÄ Àventyrspedagogiken som ett positivt arbetssÀtt dÀr samarbete Àr ett bra redskap för att lyckas..

Barns Uppfattningar om StjÀrnorna och Solen : En undersökning med 4-5-Äringar

Denna studie visar vad 4-5-Äringar har för uppfattningar om stjÀrnorna och solen, vad de tror att stjÀrnorna och solen Àr för nÄgot och vad de har för tankar om fenomen kring dem. Genomförandet av studien bygger pÄ kvalitativa intervjuer i samband med att barnen mÄlar. Metoden har gjort det möjligt för barnen att uttrycka sina egna tankar. Resultatet visar att det finns mÄnga uppfattningar inom omrÄdet hos barn 4-5 Är. En del uppfattningar Àr realistiska, en del fiktiva.

?Jag vill göra likadant!? ? barns sociala utveckling i ett textilt sammanhang.

BAKGRUND: Det sociala lÀrandet Àr en viktig del av förskolans verksamhet för attbarnen ska utvecklas till goda samhÀllsmedborgare. I ett textilsammanhang kan barn, med hjÀlp av skapande aktiviteter, utvecklassocialt. Det Àr i det sociokulturella sammanhanget, i samspel medandra som det frÀmsta lÀrandet sker. Det textila skapandet kan lockabarnen till samarbete.SYFTE: Syftet med undersökningen Àr att fÄ syn pÄ barns utveckling inom detsociala omrÄdet genom att anvÀnda textil som ett redskap.METOD: Vi har anvÀnt oss av den kvalitativa metoden med observationer,diskussioner och intervjuer som redskap. Studien genomfördes underfem aktivitetstillfÀllen med barnen och en gruppintervju medpedagogerna pÄ en förskola.RESULTAT: Resultatet av studien presenteras i form av utdrag frÄn deobservationer och intervjuer som gjorts.

FrÄn konflikter till ett gott samarbete. En fokusgruppsstudie av familjerÀttssekreterares syn pÄ smÄ barns boende vid förÀldrarnas separation.

Syftet med uppsatsen var att undersöka familjerÀttssekreterarnas syn pÄ smÄ barns (0-3 Är) anknytning till förÀldrarna dÄ dessa separerar samt hur familjerÀttssekreterarna arbetar kring detta. Undersökningen tog formen av en fokusgruppsintervju med en arbetsgrupp vid en familjerÀtt i södra Sverige. Resultatet visar att deltagarna anser att det finns en ny ung förÀldragrupp som har ett starkt rÀttviseperspektiv och dÀrför vill dela barnen lika vid en separation. Följderna av ett tidigt vÀxelvis boende Àr Ànnu inte belagda, vilket gör det svÄrt för familjerÀttssekreterarna att ha en tydlig stÄndpunkt i frÄgan dÄ de möter klienter eller skriver utredningar till tingsrÀtten..

Pedagogers erfarenheter av drama och yngre barns sjÀlvförtroende : En intervjuundersökning med tre pedagoger

SjÀlvförtroende har alltid varit ett problem för mÄnga mÀnniskor vilket kan pÄverka deras yrkesmÀssiga och sociala liv. Drama kan fungera som en metod för att stÀrka barn som har dÄligt sjÀlvförtroende genom att arbeta med exempelvis rollspel, kroppssprÄk och ansiktsuttryck. DÀrför Àr det viktigt att jobba utifrÄn dramapedagogiken i skola och förskola för att tidigt hjÀlpa barn att bygga upp sig sjÀlva och stÀrka deras sjÀlvförtroende.Syftet med min studie Àr att utifrÄn 3 pedagogernas egna erfarenheter undersöka sambandet mellan drama och barns sjÀlvförtroende. Genom att anvÀnda mig av kvalitativ intervjumetod har jag haft möjlighet att komma djupare in pÄ de erfarenheter som pedagogerna bÀr med sig, vilket kommer ge en tydligare bild av kopplingen mellan drama och barns sjÀlvförtroende.Genom intervjuerna med pedagogerna framkommer att drama Àr av stor hjÀlp för barn rent generellt men framförallt för barn med dÄligt sjÀlvförtroende. Alla utrycker att de vill se en förbÀttring av drama i vardagligt lÀrande, med det menas att jobba tematiskt och aktivt utifrÄn drama.

KOMMUNIKATION OCH TRIVSEL PÅ SKOLORNA I SÖDERHAMNS KOMMUN

Syftet med detta arbete har varit att undersöka nÄgra utvalda pedagogers förestÀllning hur musik och rytmik pÄverkar barns sprÄkutveckling. Till syftet anvÀnde vi oss av följande frÄgor : Vilka förestÀllningar har pedagoger kring hur barns sprÄkutveckling pÄverkas av musik och rytmik?  Vilken roll har pedagogerna? För att nÄ vÄrt syfte anvÀnde vi oss av kvalitativa intervjuer som gav möjlighet till en fördjupad intervju. I vÄra intervjuer gjorde vÄra informanter en djupare reflektion runt hur de egentligen anvÀnder musik och rytmik i sin verksamhet. VÄrt resultat visar pÄ vikten av att man som pedagog kÀnner sig trygg med att anvÀnda musik som ett sprÄkutvecklande verktyg..

Sagostund - Pedagogers tankar om höglÀsning i förskolan

I lÀroplanen för förskolan stÄr det bland annat att man ska strÀva mot att barnen utvecklar sin förmÄga att lyssna och berÀtta. Idag finns inga direkta krav pÄ lÀrande i förskolan samtidigt som förskolan ska vara en lÀrande miljö. Pedagoger mÄste dÀrför vara vÀl medvetna om hur deras arbete kan pÄverka barnen. Syftet med denna undersökning Àr att lyfta fram pedagogers tankar i sitt arbete med höglÀsning i förskolan. I undersökningen har totalt sex pedagoger, frÄn tvÄ olika förskolor, svarat pÄ mina frÄgor genom kvalitativa intervjuer.

Ensam Àr stark eller ju fler desto bÀttre : En kvalitativ studie av journalisters syn pÄ yrkesrollerna videojournalist och reporter i tvÄmansteam

Syftet med vÄr studie var att ge ett kunskapsbidrag till problemomrÄdet motorik, utveckling och lÀrande med utgÄngspunkt frÄn nÄgra pedagogers arbete med och förhÄllningssÀtt till fysiska aktiviteter och lÀrande i förskolan. Vi valde att genomföra en kvalitativ studie, dÀr vi intervjuade sex verksamma förskollÀrare. Tidigare forskning har delade meningar om fysisk aktivitet och dess betydelse för barns lÀrande. Flera forskare konstaterar dock att det finns ett samband mellan motorik och lÀrande. Resultatet av studien visade att ocksÄ verksamma pedagoger ser ett samband mellan motorik och lÀrande.

Har ni bara lekt idag : En intervjustudie om den fria leken i förskolan

Den fria leken resulterar inte alltid i nÄgot konkret material sÄ som mÄnga andra styrda aktiviteter pÄ förskolan kan göra, vilket innebÀr att viss problematik kan uppstÄ. Bristande "bevis" pÄ att lÀrande har skett kan bland vÄrdnadshavare skapa tvekan och undran över barnens dag pÄ förskolan och om de verkligen har lÀrt sig nÄgot. Tidigare forskning har visat att lek och lÀrande hÀnger samman och skapar förutsÀttningar för barns utveckling men att den kan missuppfattas av allmÀnheten. Den fria leken beskrivs som en mycket viktig del av ett barns lÀrande dÀr tidigare erfarenheter bearbetas och ny kunskap tillÀgnas.SyfteSyftet Àr att ta reda pÄ förskollÀrares förestÀllningar kring den fria leken och redogöra för dess betydelse som pedagogiskt verktyg i förskolan. FrÄgestÀllningarna lyder: Vad innebÀr den fria leken för barns utveckling och lÀrande enligt förskollÀrare? Vad har förskollÀraren för roll och betydelse i barns utveckling och lÀrande genom fri lek? Vad har den fria leken för pedagogiskt syfte?MetodDen hÀr undersökningen Àr en intervjustudie och Àr baserad pÄ en fenomenologiskt inspirerad ansats vilket innebÀr att andra personers livsvÀrdar och synsÀtt hamnar i fokus.

NÀr det ofattbara hÀnder: Barns erfarenheter nÀr en förÀlder drabbats av cancer

Allvarlig sjukdom, sÄ som cancer pÄverkar patienten men ocksÄ dennes nÀrstÄende som mÄnga gÄnger Àr barn. I vÄrden och under utbildningen har författarna sett att barn som nÀrstÄende inte alltid uppmÀrksammas, de har en tendens att inte rÀknas med pÄ samma sÀtt som vuxna nÀrstÄende. Sedan 2010 har sjuksköterskan dock enligt lag en skyldighet att uppmÀrksamma barns behov av information, rÄd och stöd nÀr en förÀlder drabbas av allvarlig sjukdom. Forskning belyser framförallt förÀldrars perspektiv pÄ barns upplevelser nÀr mamman eller pappan har cancer. För att fÄ en inblick i hur barn erfar sin förÀlders sjukdom krÀvs deras egna ord.

Hon har fin klÀnning och han Àr cool : Barns uppfattning om sagokaraktÀrer

GenusfrÄgor nÀr det gÀller filmer och böcker har varit omdiskuterat i samhÀllet, liksom genusfrÄgor i förskolan. Forskare har gjort en del studier om hur vuxna stÀller sig till detta, men desto mindre om vad barn tÀnker kring könsroller och könsmönster. Syftet med denna studie Àr att undersöka barns förestÀllningar kring olika sagokaraktÀrer utifrÄn ett könsperspektiv samt synliggöra hur dessa pedagogiskt kan utmanas i förskolans likabehandlingsarbete. De problematiseringar som studien tar sin utgÄngspunkt Àr i: Vilka förestÀllningar uttrycker barnen med koppling till olika sagokaraktÀrer? Hur kan dessa förstÄs utifrÄn ett könsperspektiv? Vad finns det för könsöverskridande utsagor i materialet som kan utmana stereotypa könsrollsmönster i förskolans likabehandlingsarbete? Den empiriska forskningsdelen grundar sig pÄ en kvalitativ studie dÀr vi intervjuat barn.

Genus i lÀromedel inom idrott och hÀlsa : en studie av mannen och kvinnans utrymme och framstÀllning

Vi hade arbetat pÄ förskola i 20 respektive 2 Är innan vi började studera till förskollÀrare. Under vÄra studier pÄ Linnéuniversitet i VÀxjö har vi lÀst mycket om barns utveckling och lÀrande. Vi blev nyfikna pÄ vilka kvalitéer förskollÀrare tycker Àr betydelsefulla för barns utveckling och lÀrande. Vad tror pedagogerna att barnen fÄr med sig frÄn sin tid pÄ förskolan och vad har bar-nen fÄtt med sig frÄn förskolan? Denna studie grundar sig pÄ fem intervjuer med pedagoger som alla har en utbildning som förskollÀrare och fyra barnintervjuer med barn födda 2004 och 2005.

Fysisk aktivitet, motorik och lÀrande- nÄgra förskollÀrares erfarenheter och förhÄllningssÀtt

Syftet med vÄr studie var att ge ett kunskapsbidrag till problemomrÄdet motorik, utveckling och lÀrande med utgÄngspunkt frÄn nÄgra pedagogers arbete med och förhÄllningssÀtt till fysiska aktiviteter och lÀrande i förskolan. Vi valde att genomföra en kvalitativ studie, dÀr vi intervjuade sex verksamma förskollÀrare. Tidigare forskning har delade meningar om fysisk aktivitet och dess betydelse för barns lÀrande. Flera forskare konstaterar dock att det finns ett samband mellan motorik och lÀrande. Resultatet av studien visade att ocksÄ verksamma pedagoger ser ett samband mellan motorik och lÀrande.

<- FöregÄende sida 57 NÀsta sida ->