Sök:

Sökresultat:

5470 Uppsatser om Barns utemiljö - Sida 49 av 365

LÀsutvecklingsSchema - En metod för att följa barns lÀsutveckling?

Sammandrag Syftet med denna studie Àr att göra en studie av en skolas arbete med ett lÀsutvecklingsprogram, kallat LUS, efter Bo Sundblads (2001) LÀsUtvecklingsSchema, genom att intervjua nÄgra deltagande lÀrare, ledningspersonal samt en projektledare inom kommunen. Syftet Àr ocksÄ att fÄ svar pÄ om LUS- metoden Àr ett bra arbetssÀtt för att kunna se barns lÀsutveckling, samt att utvÀrdera skolans ovan nÀmnda arbete. Jag har intervjuat personal, ledning och ansvarig projektledare i kommunnÀmnden om deras arbete med LUS. Resultatet visar att lÀrarna i stortsÀtt Àr nöjda med hur metoden implementeras av skolledning och kommunnÀmnd. Metoden LUS fungerar bra, nÀr man som lÀrare vill följa barns lÀsutveckling.

En kvalitativ studie hur förÀldrar till barn med lÀs- och skrivsvÄrigheter upplever stöd och samverkan med skolan

Sammanfattning Arbetets art: Examensarbete i LÀrarutbildningen, avancerad nivÄ, 15hp.Högskolan i Skövde. Titel: Förskolebarns aktiviteter i sandlÄdan. En kvalitativ studie om barns meningsskapande i sandlÄdan ur ett naturvetenskapligt perspektiv. Sidantal: 27 Författare: Helena Jebens och Jörel Sandh. Handledare: Susanne Gustavsson. Datum: januari 2014 Nyckelord: Meningsskapande, förskola, sandlÄda, naturvetenskap. Studien belyser barns möjligheter till naturvetenskapligt meningsskapande i sandlÄdan. Som pedagoger i förskolans verksamhet har vi dagligen sett barn aktivera sig i sandlÄdan, men inte reflekterat över vilket naturvetenskapligt meningsskapande som möjliggörs dÀr. Vi har Àven i vÄr verksamhet uppmÀrksammat genom samtal med andra pedagoger att naturvetenskap upplevs som svÄrt och krÄngligt. Studiens syfte Àr att undersöka vilket naturvetenskapligt meningsskapande som möjliggörs i sandlÄdan.

En grupp barns uppfattningar av delaktighet och inflytande i fritidshemmets verksamhet

Syftet i föreliggande studie Àr att undersöka en grupp barns uppfattningar av delaktighet och inflytande i fritidshemmets verksamhet. Jag anvÀnde mig av en kvalitativ undersökningsmetod i form av öppna intervjuer. Den information som intervjusvaren gav bearbetades enligt den fenomenografiska ansatsen. 13 intervjuer genomfördes med barn i Äldern 7-11 Är pÄ ett fritidshem.Resultatet visar att barnen har en tydlig uppfattning av vad de har delaktighet i och inflytande över i fritidshemmets verksamhet. Barnen beskriver den fria leken, stormötet och social samvaro som tillfÀllen dÀr de har möjlighet att bestÀmma.

Storboken : En studie om pedagogers förhÄllningssÀtt

Syftet med vÄr studie var att undersöka hur ett antal pedagoger förhÄller sig till storboken som ett pedagogiskt verktyg vid barns lÀsinlÀrning i skolan. För att besvara syftet med tillhörande frÄgestÀllningar intervjuades tre specialpedagoger samt fyra grundskolelÀrare. Intervju som metod valdes för att lÀttast kunna redogöra för pedagogernas förhÄllningssÀtt till metoden.    Studiens resultat kan sammanfattas med att bÄde lÀrare och specialpedagoger Àr positiva till storboken som ett pedagogiskt redskap för lÀsinlÀrning. Ett centralt resonemang som uppmÀrksammades i studien var att storboken möjliggör en gemensam lÀsupplevelse. Sambandet mellan lÀsinlÀrning och sjÀlvkÀnsla visade sig vara starkt utifrÄn de intervjuades uppfattningar om barns tidiga lÀsinlÀrning.

BlÀddra eller klicka : Barns meningsskapande i socialt samspel och kommunikation genom barnlitteratur och digitala medier

Studiens utgÄngspunkt Àr barnlitteratur och digitala medier i förskolans verksamhet. Syftet med studien Àr att fÄ en djupare förstÄelse för hur förskollÀrare ser pÄ barns meningsskapande i socialt samspel och kommunikation genom barnlitteratur och digitala medier. Vi vill Àven undersöka om förskollÀrarna ser skillnader i barns förutsÀttningar till lÀrande genom dessa tvÄ verktyg. Studien utgÄr frÄn en kvalitativ undersökning dÀr intervjuer gjorts med fyra förskollÀrare i tvÄ olika kommuner. Resultatet visar pÄ att barnlitteraturen ses som ett viktigt verktyg och har en stor plats i förskolan.

Hur gör man i skolan? : en undersökning om det vidgade textbegreppet och barns kultur i undervisningen

I mitt examensarbete har jag undersökt hur pedagoger anvÀnder det vidgade textbegreppet i sin undervisning samt hur man ser pÄ barns egen kultur. Den frÄgestÀllning jag hade var: I vilken utstrÀckning anvÀnder man det vidgade textbegreppet i skolan? Vilka exempel pÄ det vidgade textbegreppet möter man i skolan? Hur ser pedagogerna pÄ att tillvarata barns kultur i skolan? Genom intervjuer med tre pedagoger har jag kommit fram till att pedagogerna inte kÀnner till det vidgade textbegreppet som stÄr beskrivet i styrdokumenten. Efter att ha förklarat begreppet och innebörden av det, har samtliga förmedlat att de arbetar med en del av de olika uttrycksformer som styrdokumenten anger. Barnkultur i skolan Àr vÀlkommet hos en pedagog, men barnen mÄste lÀmna sina Àlsklingsfigurer i hallen tills skoldagen Àr slut.

MÄngkulturalism och flersprÄkighet i förskolan: Pedagogers arbete och uppfattningar om att utveckla barns flerkulturella identitet, tillhörighet samt flersprÄkighet

I detta examensarbete har jag studerat hur pedagoger i förskolan har arbetat med barns kulturella bakgrund och flersprÄkighet, samt hur de stöttade dem i utvecklandet av en flerkulturell identitet och tillhörighet. Jag har anvÀnt mig av en kvalitativ undersökningsmetod och genom detta tagit del av pedagogernas uppfattningar om deras uppdrag. Jag har gjort min empiriska studie pÄ tvÄ olika förskolor och intervjuat tre pedagoger. Mitt resultat visade att pedagogerna ansÄg att deras uppdrag var betydelsefullt och att deras förhÄllningssÀtt kunde frÀmja men ocksÄ hÀmma barns utveckling och lÀrande. Resultatet visade Àven att förskolans miljö och sÀttet pedagogerna organiserade verksamheten pÄ, kunde frÀmja ett interkulturellt lÀrande, i vilket barns kulturella bakgrund och sprÄk sÄgs som resurser och kunde tas till vara pÄ i lÀrandet.

SprÄkstimulerande miljöer och metoder - sprÄkstimulering i förskolan

Syftet med min studie Àr att undersöka ett antal kommunala förskolors sprÄkliga pedagogiska miljöer för att fÄ kunskap om vilka metoder nÄgra pedagoger i förskolan arbetar med för att stimulera barns sprÄk- och begreppsutveckling. Jag vÀljer att lÀgga fokus pÄ en central frÄgestÀllning: Vad menar pedagoger med sprÄkliga pedagogiska miljöer? I ett försök att fÄ svar pÄ mina frÄgor vÀljer jag att observera och samtala med yrkesverksamma pedagoger. Resultat visar att pedagogerna betonar att det sociala samspelet har betydelse för barns sprÄk- och begreppsutveckling..

Förskolans miljö och material - barn som medskapare eller iakttagare

Syftet med denna studie Àr att undersöka ifall barn har inflytande över sin miljö och sitt material i verksamheten samt vilket perspektiv pedagogerna utgÄr frÄn vid planering av miljön. Studien har utgÄtt frÄn följande frÄgestÀllningar: Anser barnen att de har inflytande över sin miljö och sitt material pÄ förskolan, och i sÄ fall hur tar detta sig uttryck? Vilket perspektiv ligger till grund för pedagogernas utformning av miljön i verksamheten? För att fÄ svar pÄ mina frÄgor har jag anvÀnt mig av en kvalitativ studie med semi-strukturerade intervjuer med intervjuguide, strukturerade intervjuer med intervjuformulÀr samt dokumentation i form av bilder. Slutresultatet visar att det finns en vilja och önskan hos barnen att bestÀmma tillsammans med pedagogerna, att ha inflytande över miljö och material. Den faktorn som frÀmst pÄverkar barns inflytande Àr det pedagogiska förhÄllningssÀttet hos pedagogerna, deras intentioner kan bÄde vara stödjande och begrÀnsande för barns inflytande..

Unga kvinnors upplevelser av bröstcancer : en litteraturstudie.Young womenŽs experiences of breast cancer: a literature review

Barns postoperativa smÀrta Àr ofta underbehandlad, vilket kan försÀmra upplevelsen av sjukhusvistelsen. Med ökad förstÄelse och kunskap hos sjukhuspersonal och förÀldrar kan bÀttre hjÀlp ges. Syftet med litteraturstudien var att belysa postoperativ smÀrta hos barn. Nio artiklar, funna i databaser, granskades enligt kvalitativ innehÄllsanalys. Analysen gav underkategorier som visade hur barnen hanterade, upplevde och pÄverkades av sin smÀrta.

Obesa barns upplevelse av fysisk aktivitet

Fetma Àr ett ökande problem hos barn och ungdomar i hela vÀstvÀrlden. TrÀning och fysisk aktivitet har en viktig roll i arbetet med behandling av barn med obesitas, speciellt i kombination med kostrÄd och beteendeterapi. Syftet med studien var att undersöka obesa barns upplevelse av fysisk aktivitet. Vi har anvÀnt oss av en kvalitativ metod för att ta del av barnens egna tankar och erfarenheter. Fem barn i Äldrarna 10 och 12 Är med obesitas intervjuades.

Den lÀrande leken : En kvalitativ studie om hur nÄgra förskollÀrare ser pÄ relationen mellan lek och lÀrande

Syftet med denna studie Àr att fÄ en förstÄelse för hur verksamma förskollÀrare ser pÄ relationen mellan lek och lÀrande samt hur förskollÀrare anser att innemiljön pÄverkar barns utveckling. FrÄgestÀllningarna som studien utgÄr ifrÄn Àr: Hur uppfattar förskollÀrare relationen mellan lek och lÀrande? Hur ser förskollÀrare pÄ den pedagogiska innemiljöns betydelse för barns utveckling? Samt hur ser förskollÀrare pÄ sin egen delaktighet i barns lek? I studien intervjuas sex verksamma förskollÀrare frÄn fyra olika förskolor. Genom de kvalitativa intervjuer som gjorts med förskollÀrarna har vi fÄtt en generell uppfattning av deras svar pÄ vÄra frÄgestÀllningar. Arbetet har en hermeneutisk ansats vilket innebÀr att förskollÀrarnas resultat Àr en tolkningsfrÄga.

Barns olika sÀtt att lÀra sig skriftsprÄket : -en studie av nÄgra lÀrares uppfattningar och pedagogiska arbete, i Sverige och Costa Rica

Det pedagogiska intresset för ?lÀrstilar? har under senaste Ären ökat och barns individualitet i skriftsprÄkstillÀgnandet uttrycks Àven i andra sammanhang. Syftet med denna studie Àr att belysa och diskutera hur man kan se pÄ och arbeta med barns olika sÀtt att lÀra i lÀs- och skrivundervisningen. Vidare Àr studien inriktad mot att belysa studieomrÄdet ur en vidare kontext dÄ den empiriska undersökningen genomförts bÄde i Sverige och i Costa Rica med en kombination av intervjuer och observationer. UtifrÄn en kulturell och utbildningspolitisk kontext belyses variationer och likheter i lÀrarnas möjligheter och förutsÀttningar att beakta barns olika sÀtt att lÀra sig skriftsprÄket.

Pedagogens roll och miljöns betydelse för barns lek : En studie om hur barns lek kan utvecklas

SAMMANFATTNINGCarina Helgesson & Christina HenningssonPedagogens roll och miljöns betydelse för barns lekEn studie om hur barns lek kan utvecklasThe pedagogue?s role and the importance of the environments for the children?s playA study of how children?s play can developAntal sidor: 34Syftet med arbetet Àr att ta reda pÄ hur sex pedagoger i förskolan kan stimulera och utveckla barnens lek. VÄra frÄgestÀllningar Àr: vilken syn har pedagogerna pÄ lek, hur pedagogerna kan bidra och förhÄlla sig för att utveckla leken samt vilken betydelse har miljön för barnens lek och hur kan pedagogerna utforma miljön sÄ att den inspirerar till lek.Vi har anvÀnt oss av kvalitativa intervjuer med sex pedagoger. DÀrefter har vi observerat deras bidrag och förhÄllningssÀtt samt miljöns betydelse för att utveckla leken. Vi har Àven gjort litteraturstudier för att fÄ fram en sÄ bred bild som möjligt för hur leken kan utvecklas i förskolan.

Hur arbetar specialistsjuksk?terskor f?r att g?ra barn och unga mer delaktiga vid h?lsobes?k inom barnh?lsov?rden och elevh?lsan? ? En systematisk litteratur?versikt utifr?n specialistsjuksk?terskans och barnets perspektiv

Bakgrund: I Sverige f?ljs barns h?lsa av barnh?lsov?rden och elevh?lsan, arenor d?r distriktssk?terskor ?r verksamma. Distriktssk?terskor arbetar f?r att fr?mja folkh?lsa i livets alla faser och skall verka f?r god och j?mlik v?rd. Personcentrerad v?rd ?r ett arbetss?tt f?r att inkludera patienter, ?ven barn.

<- FöregÄende sida 49 NÀsta sida ->