Sök:

Sökresultat:

5470 Uppsatser om Barns utemiljö - Sida 48 av 365

FörskollÀrares syn pÄ rörelse - en studie gjord pÄ tvÄ förskolor i SkÄne

Den hÀr studien inriktar sig pÄ förskollÀrares syn angÄende barns rörelse i förskolan. Syftet Àr att undersöka vilken syn förskollÀrare ute pÄ tvÄ förskolor i SkÄne har angÄende barns rörelse och vilken betydelse förskolornas inne- respektive utemiljöer har i relation till barnens rörelsemöjligheter. Undersökningen Àr gjord pÄ en förskola som har tillgÄng till skog och hav och en förskola som inte har det. Syftet med detta Àr att jÀmföra förskolorna för att se om det finns nÄgra skillnader eller likheter kring synen pÄ barns rörelse och om förskolornars olika miljöer har nÄgon betydelse för rörelsemöjligheterna. Metoden som undersökningen bygger pÄ Àr kvalitativa intervjuer med fyra förskollÀrare, tvÄ frÄn vardera förskola, och Àven observationer av förskolornas inne- och utemiljöer.

Bilderboken i förskolan ? ett pedagogiskt redskap för attfrÀmja muntlig sprÄkutveckling

Syftet med uppsatsen Àr att undersöka vilken syn pedagogerna har pÄ bilderböckers betydelse för barns muntliga sprÄkutveckling. Vi vill undersöka om pedagogerna pÄ förskolan anser att de genom bilderböcker frÀmjar barns sprÄkutveckling och hur de i sÄ fall gÄr tillvÀga. Vi vill Àven undersöka om deras uppfattning om sitt arbetssÀtt stÀmmer överens med förskolans uppdrag. Undersökningen genomfördes i form av enkÀter som lÀmnades ut till 20 olika förskoleavdelningar med barn i Äldern tre till fem Är. Undersökningen visade att bilderböcker anvÀnds pÄ samtliga avdelningar.

Barns tankar om familjerelationer - med fokus pÄ kÀrnfamilj och samkönad familj

BAKGRUND: Barn leker familjeliv pÄ olika sÀtt, ofta Àr det mamma-pappa-barn den sÄ kallade kÀrnfamiljen. I dagens samhÀlle finns det Àven samkönade familjer. Med hjÀlp av forskning och relevant litteratur om familjerelationer har vi undersökt hur familjer levde förr samt hur familjekonstellationer har förÀndrats. Framförallt har vi fÄtt ta del av barns tankar om familjerelationer.SYFTE: Att undersöka barns tankar kring familjerelationer med fokus pÄ kÀrnfamilj och samkönad familj.METOD: I vÄr undersökning har vi anvÀnt kvalitativ metod. VÄrt redskap Àr intervjuer bÄde grupp och enskilda intervjuer, 20 barn pÄ en förskola i vÀstra Sverige blev intervjuade.

God sjÀlvkÀnsla hos förskolebarn. En kvalitativ studie om hur förskollÀrare vill arbeta för att frÀmja barns sjÀlvkÀnsla

Syfte:Att fÄ kunskaper om hur verksamma förskollÀrare ser pÄ barns utveckling av sjÀlvkÀnsla och hur de som förskollÀrare vill arbeta för att stÀrka barns sjÀlvkÀnsla. Syftet Àr ocksÄ att utröna om förskollÀrare anser att det finns behov av kompetensutveckling vad gÀller barns sjÀlvkÀnsla. Teori:Daniel Sterns utvecklingspsykologiska teori om barnets medfödda kompetens och utveckling av sjÀlvet har anvÀnts som teoretisk anknytning. Stern menar att spÀdbarnet frÄn födseln handlar utifrÄn ett sjÀlv och att det har en inneboende kompetens. Barnet har förmÄgan att söka kontakt och kommunicera med omgivningen.

Barns fria lek i Äldersindelade grupper pÄ förskolan : En kvalitativ studie av barns lek

I detta forskningsarbete har vi velat belysa barns fria lek i Äldersindelade grupper pÄ förskolan. Vi har utgÄtt frÄn frÄgestÀllningarna vilka lekar barnen vÀljer, vem de leker med och vilket lekmaterial de vÀljer. Vidare vad det Àr som pÄverkar dem i deras val av lek. De Äldersintergrerade grupperna i vÄr undersökning har varit ett till tre Är och tre till fem Är.Vi har anvÀnt oss av sÄ kallad kvalitativ metod i vÄr undersökning. Undersökningen genomfördes pÄ tvÄ förskolor, dÀr vi var och gjorde vÄr studie för att undersöka hur leken ser ut.

LÀslÀxan. En studie om lÀrares syn pÄ förÀldrars medverkan i lÀsundervisningen

Samverkan med förÀldrar kring barns lÀsutveckling sker nÀstan uteslutande genom lÀslÀxor. Studien syftar till att undersöka lÀrares uppfattningar om förÀldrars medverkan i lÀsundervisningen samt analysera vilka faktorer som pÄverkar den betydelse förÀldrar kan fÄ för sitt barns lÀsutveckling.Som teoretisk utgÄngspunkt anvÀnds ett sociokulturellt perspektiv dÀr en interaktionistisk syn pÄ lÀrande och utveckling Àr grundlÀggande faktorer. En god lÀsutveckling förutsÀtter ett dialogiskt möte mellan en elev och en mer kompetent vuxen, ex. en lÀrare eller en förÀlder. Studien Àr kvalitativ och har lÀrarintervjuer som empirisk grund.

FörskollÀrares syn pÄ smÄ barns inflytande och delaktighet i pedagogisk dokumentation - En studie ur ett maktperspektiv

Sammanfattning Titel: FörskollÀrares syn pÄ smÄ barns inflytande och delaktighet i pedagogisk dokumentation - En studie ur ett maktperspektiv Författare: Therese MÄnsson Bengtsson PÄ senare Är har arbetsverktyget pedagogisk dokumentation blivit ett allt populÀrare arbetsverktyg i förskolan. Det problematiseras dock att verktyget blivit sÄ pass utspritt som det har i svenska förskolor, dÄ det av personalen krÀver ett kritiskt reflekterande förhÄllningssÀtt, för att anvÀndas pÄ det etiska sÀtt som det Äsyftar. Synliggörandet av barn och deras lÀrande kan ge en maktutövande effekt inom förskolan som institution. Syftet med studien Àr att framhÀva fyra förskollÀrares syn pÄ och Äsikter om smÄ barns inflytande och delaktighet i pedagogisk dokumentation. Syftet Àr ocksÄ att undersöka hur bÄde förskollÀrarnas syn och arbetsverktyget kan tolkas ur ett maktperspektiv.

Allt du gör inomhus kan du Àven göra utomhus.  : En studie om rektorer och pedagogers förhÄllningssÀtt till utomhuspedagogik samt dess betydelse för barns utveckling och hÀlsa i förskolan.

VÄr undersökning utgÄr frÄn rektorers förhÄllningssÀtt och pedagogers arbetsÀtt till utomhuspedagogik och varför anvÀndandet av utomhuspedagogik i förskolan. Vi har Àven valt att inrikta oss pÄ utomhuspedagogikens betydelse för barns utveckling och hÀlsa. Metoden vi anvÀnt oss utav Àr den kvalitativa forskningsprincipen som innebÀr att vi samlat in data via intervjuer med fyra rektorer och Ätta pedagoger. Vi har besökt fyra olika förskolor, dÀr en av förskolorna Àr en profilerad uteförskola.Resultatet vi fick fram genom vÄra intervjuer var att samtliga informanter tycker det Àr viktigt med utomhuspedagogik och att det har en betydelse för barns utveckling och hÀlsa. Arbetet med utomhuspedagogik skiljer sig frÄn förskola till förskola, dÄ vissa kommit lÀngre i utvecklingen Àn andra.Av vÄr undersökning drar vi slutsatserna att de olika förskolorna ser olika pÄ vad utomhuspedagogik Àr och hur man kan anvÀnda det i förskolans verksamhet och att alla rektorer.

Socioekonomiska faktorers inverkan pÄ barns orala hÀlsa : En litteraturstudie

Introduktion: Enligt FN:s barnkonvention ska alla barn ha rÀtt till god hÀlsa och rÀtt till sjukvÄrd, som Àven innefattar tandvÄrd. Sveriges tandvÄrdslag beskriver hur tandvÄrden ska ge vÄrd pÄ lika villkor till hela befolkningen samt ansvara för gratis tandvÄrd till och med 19 Ärs Älder. Det finns olika orala sjukdomar bland barn och karies Àr den mest vanliga. Sjukdomsprevalensen ser olika ut i vÀrlden och förebyggande insatser som goda kost- och egenvÄrdsvanor, fluor och regelbunden tandvÄrd Àr avgörande.Syfte: Syftet Àr att beskriva hur förÀldrars socioekonomiska faktorer pÄverkar barns orala hÀlsa.FrÄgestÀllningar: Vilken betydelse har förÀldrars socioekonomiska faktorer för barns orala hÀlsa?Metod: En litteraturstudie baserat pÄ vetenskapliga studier frÄn databaserna PubMed och Cinahl.Resultat: Resultatet visar att barns oral hÀlsa kan pÄverkas av förÀldrarnas socioekonomiska faktorer.

Barnlitteraturens betydelse för barn i förskolan och skolan

Barnlitteratur kan ha en stor roll i barns utveckling i den tidiga Äldern. Detta examensarbete fokuserar pÄ barnlitteraturens betydelse för barn i förskolan och skolan. Syftet med studien har varit att studera hur lÀrarna anvÀnder sig av barnlitteratur och hur litteraturen anvÀnds i förskolan och skolan. VÄra frÄgestÀllningar Àr: Hur vÀcker pedagoger barns intresse för att lÀsa? Hur sÀger pedagoger att de anvÀnder sig av barnlitteratur i undervisningen? Vad anser barn om barnlitteratur? De metoder som anvÀnts för att besvara frÄgestÀllningar har varit intervjuer med lÀrare och frÄgor i form av enkÀter för barn/elever pÄ tvÄ olika skolor.

Har utlandsadopterade barn sprÄkproblem? : En undersökning om vad förÀldrar och pedagoger anser

Syftet med denna uppsats var att undersöka hur stor kunskap pedagoger har om utlandsadopterade barn och deras eventuella sprÄkproblem. De frÄgestÀllningar vi Àmnade besvara var bland annat vad litteraturen skriver om utlandsadopterade barns sprÄk. Vi ville ocksÄ ta reda pÄ vad förÀldrarna till de utlandsadopterade barnen hade för Äsikter om deras barns eventuella sprÄkproblem och hur dessa barnen fÄtt den hjÀlp de rimligtvis behöver. Vi arbetade enligt trianguleringsmetoden och arbetet inleds med en litteraturstudie, dÀr vi redogör för den forskning vi tagit del av. DÀrefter följer en enkÀtundersökning dÀr 15 förÀldrar till utlandsadopterade barn deltog.

Bland barn, dockrum och soffor - Barns uppfattningar om sin förskolas inomhusmiljö ur ett posthumanistiskt perspektiv

Denna studie syftar till att, med barns perspektiv, synliggöra barns egna uppfattningar av sin förskolas inomhusmiljö. Vidare Àr syftet att undersöka hur barnens tal om olika platser kan förstÄs med utgÄngspunkt i ett posthumanistiskt perspektiv och teorin om agentisk realism. Studien Àr kvalitativ och empirin har samlats in genom intervjuer med barn. Jag har anvÀnt mig av intervjumetoden ?walk and talk? , vilket innebÀr att jag genomfört gÄturer tillsammans med barnen i inomhusmiljön.

Lekens betydelse : FörskollÀrarnas syn pÄ lekens betydelse för barns sociala utveckling, lÀrande och miljö

Denna uppsats Àr en empirisk studie om hur förskolepersonal resonerar och tolkar lekens betydelse för barns sociala utveckling, lÀrande och miljö.VÄrt syfte med denna fallstudie Àr att undersöka vad förskolepersonalen pÄ tre förskolor och tre förskoleklasser har för uppfattning nÀr det gÀller lekens betydelse. UtifrÄn vÄr fallstudie dÀr vi har intervjuat sex förskollÀrare har vi fÄtt deras tolkningar och syn pÄ leken, lÀrandet och miljöns betydelse för barns utveckling.I undersökningen har vi arbetat utifrÄn kvalitativa metoder och djupintervjuer. Totalt har sex personer pÄ tre förskolor och i tre förskoleklasser intervjuats och det har endast varit förskollÀrare. Intervjuerna har transkriberats och analyserats i sin helhet. Resultatet frÄn de sex intervjuerna av förskollÀrarna visar att det finns mÄnga likheter i deras tolkningar av lekens betydelse.

"Man fÄr inte bestÀmma allt"

Lundborg, Heléne & Persson, Anna (2013) Man fÄr inte bestÀmma allt ? en studie av pedagogers och barns uppfattning om inflytande. Malmö: LÀrarutbildningen Malmö Högskola VÄrt syfte med denna studie Àr att undersöka hur arbetet med barnens inflytande i förskolan uppfattas av pedagoger och barn. I LÀroplanen för förskolan (Lpfö 98/10) stÄr det att pedagogerna skall arbeta med barns delaktighet och inflytande men enligt forskning i Àmnet finner mÄnga det svÄrt att sÀrskilja begreppen och vad de stÄr för (Pramling Samuelsson & Sommer 2011; Arnér 2012; Tullgren 2003; Westlund 2011 m.fl.). Vi har utgÄtt frÄn frÄgestÀllningarna: Hur uppfattar pedagoger begreppen inflytande och delaktighet? Hur ser pedagoger pÄ arbetet med barns inflytande i den dagliga verksamheten? Vad upplever barnen att de har inflytande över pÄ förskolan? Som metod för att fÄ svar pÄ dessa frÄgor har vi anvÀnt oss av kvalitativa intervjuer. Sammanlagt har Ätta pedagoger och femton barn intervjuats.

NÀr det gör ont : Postoperativ smÀrta hos barn

Barns postoperativa smÀrta Àr ofta underbehandlad, vilket kan försÀmra upplevelsen av sjukhusvistelsen. Med ökad förstÄelse och kunskap hos sjukhuspersonal och förÀldrar kan bÀttre hjÀlp ges. Syftet med litteraturstudien var att belysa postoperativ smÀrta hos barn. Nio artiklar, funna i databaser, granskades enligt kvalitativ innehÄllsanalys. Analysen gav underkategorier som visade hur barnen hanterade, upplevde och pÄverkades av sin smÀrta.

<- FöregÄende sida 48 NÀsta sida ->