
Sökresultat:
15792 Uppsatser om Barn med fysiska handikapp - Sida 39 av 1053
Autismdiagnostiserade barn i specialförskolan - om pedagogers roll i det pedagogiska arbetet med barnen
Persson Diana & Pireci Jessica. (2011). ?Autismdiagnostiserade barn i specialförskolan - om pedagogernas roll i det pedagogiska arbetet med barnen.?
Syftet med vår undersökning var att ta reda på hur lärare i en specialförskola ser på arbetet med autismdiagnostiserade barn och hur dessa bemöts utifrån sina egna förutsättningar.
Genom intervjuer med en förskollärare och en specialpedagog, verksamma på en specialförskola, fick vi svar på våra frågeställningar som lyder:
? Hur ser pedagoger på en specialförskola på arbetet med autismdiagnostiserade barn för främjandet av utveckling och lärande?
? Vilka möjligheter och problem ser pedagogerna på specialförskolan i arbetet med autismdiagnostiserade barn?
Den tidigare forskningen säger att 4-11 av 10000 barn har autism, vilket innebär svårigheter med kommunikation, språkförståelse, gestaltförståelse, symbolförståelse och verbalt språk. Symtom ska ha funnits redan vid 2,5 års ålder.
Pedagogers arbetssätt med tvåspråkiga barn : En jämförelsestudie mellan tre olika förskolor.
Denna undersökning beskriver en studie vars syfte är att jämföra hur pedagoger arbetar för att främja det verbala språket hos tvåspråkiga barn. Tre förskolor med flerspråkiga barn valdes ut för observationer och intervjuer. De som stod i fokus för interjuver och observationer var personalen på de olika förskolorna. Som en tredje metod gjordes även observationer av den fysiska miljön i form av exempelvis dokumentationer. Resultaten i studien påvisade såväl likheter som skillnader i pedagogernas arbetssätt.
Barn och ungdomars behov i den fysiska miljön - skolgårdar i mindre tätorter
SAMMANFATTNING
Examensarbetet skildrar hur barn och ungdomar påverkas av den fysiska miljön på
skolgårdar samt hur miljön påverkar pedagogik och sociala mönster.
Undersökningens främsta syfte är att åskådliggöra vilka utvecklingsriktningar
som är aktuella då det gäller förbättringar av skolgårdsmiljöer. Eftersom
skolgårdens fysiska utformning även påverkar den sociala miljön, undersöks den
fysiska miljöns sammansättning i relation till pedagogiska och sociala behov.
Barn och ungdomar vistas på skolgården flera timmar varje dag i många år,
därför är det väsentligt att den utemiljö de har att tillgå ger stimulans och
rekreation.
Dagens debatter handlar till stor del om behovet av att vistas i naturen för
att få helhet i undervisningen, träna motorik och kondition, tydliggöra samband
samt lära eleverna lyssna till sin intuition.
Föräldrars upplevelser när ett barn drabbas av cancer
Varje år drabbas mellan 200-300 barn av cancer. Föräldrarna till dessa barn
ställs inför en ny verklighet där hela tillvaron vänds upp och ner. Syftet med
studien var att belysa föräldrars upplevelser när ett barn drabbas av cancer.
Studien baserades på tre självbiografiska böcker som analyserades enligt
Dahlbergs (1997) innehållsanalys för kvalitativa studier. Analysen resulterade
i sju kategorier som omfattar föräldrarnas upplevelser i samband med att deras
barn drabbades av cancer.
Barns upplevelse av matematik i årskurs ett
Skolan skall enligt Skolverkets kursplaner sträva efter att utveckla elevers fysiska, psykiska och sociala förmåga samt inspirera till en aktiv fritid. Det är en viktig utgångspunkt eftersom forskning visat att inaktivitet i barn och ungdomsåren till stor del påverkar hur fysiskt aktiv man blir som vuxen, vilket för med sig såväl fysiologiska som psykologiska effekter. Ett problem är att idrottsämnet aldrig har haft så lite undervisningstid som nu i och med att skolans styrdokument Lpo94 började gälla. Den minskade tiden för idrottsundervisning kan tyckas märklig, när man idag ser en allt större ökning av kroniska sjukdomar hos yngre. För att främja barns rörelsebehov startades Bunkefloprojektet vilket utvecklades till Bunkeflomodellen som flertalet skolor runt om i Sverige tillägnat sig.
Jag är inte som du - döm mig inte : En studie om att integrera barn med autism i förskolan
Syftet med denna studie var att ta reda på vad yrkesverksamma inom förskolan anser om integrering av autistiska barn. Vidare syftar studien till att undersöka om de anser att autistiska barn kan ha det bra i en ?vanlig? förskola med tanke på alla rutiner och resurser dessa barn är beroende av. För att undersöka detta valde vi att göra kvalitativa intervjuer med personal som har arbetat eller arbetar med integrering av autistiska barn. Inledningsvis läste vi in oss på området och litteraturen har vi sedan använt vid analyser av vår empiri.
Hur 65-åringar och äldre ser på sin förmåga att genom fysisk aktivitet påverka sin hälsa
Äldre personer är mindre fysiskt aktiva då man jämför med yngre åldersgrupper. Denna grupp personer blir nu allt större. Det finns många hälsofördelar av att vara fysiskt aktiv och därför är det viktigt att ta reda på äldres inställning till fysisk aktivitet. Metod: Enkäten delades ut på ett PROmöte i Boden, den samlades även in vid samma möte. Sedan sammanställdes och analyserades enkäten i SPSS.
"Stad vid Strömmen ? En studie i Norrköping om funktionens betydelse för en hållbar stadsutveckling"
Arbete som fokuserar på stadens fysiska strukturer samt stadens funktioner inom
ett område i centrala Norrköping. I arbetet redovisas dels en allmänteoretisk
beskrivning av begreppen hållbar utveckling, stadens fysiska strukturer och
stadens funktion, och därefter en analys av det aktuella planområdet utifrån
dessa aspekter.
Inledningsvis återges grundläggande historie-, och nutidsbeskrivning av
Norrköping samt problembeskrivning för det planområde som uppsatsen avser ge
förbättringsförslag för.
Uppsatser ger även fördjupad kunskap i såväl allmänteoretiska som
platsspecifika ämnen så som hållbar utveckling, stadens fysiska strukturer,
stadens funktion samt om medborgardeltagande. Informationen är hämtad hållbar
utveckling, stadens fysiska strukturer, stadens funktion samt om
medborgardeltagande.
Det planförslag som presenteras i arbetet syftar till att itergrera de olika
delarna i centrala Norrköping ur planeringssynpunkt samt ge ett tryggare och
livligare centrum i Norrköping med ett ökat flöde av folk och där vissa kvarter
inte bara passeras förbi obemärkta utan även ger invånarna anledning att stanna
till. Planförlaget analyseras därefter utifrån både långsiktiga och kortsiktiga
konsekvenser för samtliga olika faktorer som tagits upp tidigare. Här skall man
tydligt kunna se hur väl planförslaget uppfyller sitt syfte.
Mödrars upplevelser av att ha ett barn med Autismspektrumtillstånd : - En kvalitativ analys av bloggar
Bakgrund: Autismspektrumtillstånd är ett samlingsnamn på fyra neuropsykiska funktionsnedsättningar som gemensamt kännetecknas av begränsningar till socialt samspel, nedsatt förmåga till kommunikation och föreställningsförmåga. I autismspektrumtillstånd diagnosen inkluderas Autism, Desintegrativ störning, Asbergers syndrom och Atypisk autism. Ur ett globalt perspektiv finns det ca 70 miljoner individer som har autismspektrumtillstånd. För barnets föräldrar innebär diagnosen stora förändringar i det dagliga livet och hela familjens livssituation påverkas.Syfte: Syftet med föreliggande studie var att beskriva mödrars upplevelser av att ha barn med autismspektrumtillstånd.Metod: En empirisk deskriptiv studie baserad på analys av åtta bloggar. Innehåll från bloggarna granskades och analyserades enligt Graneheim och Lundmans (2004) innehållsanalys på en manifest nivå.Huvudresultat: Resultatet visar att det hade skett en förändring i mödrarnas livssituation genom att de var tvungna att anpassa sin vardag efter barnets diagnos och förutsättningar.
Kosten och rörelsens inverkan på barnens skoldag : En studie ur ett barn och lärarperspektiv
Syftet med vårt arbete har varit att beskriva elevers kostvanor och frekvens av fysisk aktivitet under en skoldag. Samt att undersöka tre lärares erfarenheter av hur fysisk aktivitet och goda kostvanor påverkar elevers beteende under skoldagen. Utifrån vårt syfte valde vi att använda oss av både en kvalitativ och en kvantitativ metod för att få ett så brett och djupgående resultat som möjligt. I vår undersökning framhöll lärarna kosten och rörelsen som en viktig del av barnens dag för att de skulle orka ta till sig den kunskap som förmedlades. Studien visade att barnen är nöjda med den fysiska aktiviteten under skoldagen och även att lärarna arbetar för att främja barnens dagliga rörelsebehov.
Fysisk planering inför klimatförändringar
Denna uppsats behandlar den fysiska planeringen inför klimatförändringarna.Huvudfokus för uppsatsen behandlar den fysiska planeringen inför klimatförändringarna, i huvudsak den kommunala fysiska planeringens roll i Sverige både inför framtida bebyggelse och för att skydda befintlig bebyggelse. Uppsatsen redogör för de planeringsverktyg som finns att tillgå och tillämpningen av dessa. Anpassningen till klimatförändringens konsekvenser innebär långsiktig planering och en anpassning av de lagar som styr den. Det ligger också till stor del i förutseendet av riskerna, säker lokalisering av bebyggelse, infrastruktur och odling, att säkra befintlig bebyggelse samt behovet av eventuella skyddsåtgärder. Den fysiska planeringen är verktyget för att planera och utforma samhället.
Barn och stress - Specialpedagogens roll i det förebyggande arbetet/Childern and stress - the roll of the education teacher in the stress prevention
Sammanfattningvis visar resultaten på att barn och ungdomar är och upplevs mer stressade idag. Det finns många orsaker till barns stress och och den tar sig i olika uttryck. Skolans inre och yttre miljö är en stor stressfaktor som påverkar både yngre och äldre barn. För att kunna förebygga och motverka stress är det viktigt att identifiera stressen tidigt i livet..
"Ni är mina vänner" - Hur samspelets dynamik påverkar förskolebarns relationsarbete
Bakgrund I bakgrunden till undersökningen presenteras olika former av samspel och vilka orsaker det finns som bestämmer vilken form samspelet tar. Positivt samspel inkluderar utveckling och lärande, skapande av kamratrelationer, pedagogers arbetssätt samt miljön på förskolan. Vidare ger vi läsaren en insyn i hur negativt samspel kan se ut, vilket innefattar uteslutningar, fysiska kränkningar, hur barn testar gränser och hur den fria leken kan ta en negativ form. Dessutom presenteras orsaker till hur samspelet ser ut, vilket omfattar inkludering och uteslutning, yttre attribut, gruppstorlek samt barnens ålder. Slutligen ges en genomgång av vilka riktlinjer som ska följas i arbetet med att utveckla barns samspel.Syfte Vi vill undersöka hur det sociala samspelet ser ut bland barn i förskolan, samt hur barn ger uttryck åt sina tankar kring samspel med andra barn.Metod Undersökningen tar utgångspunkt i kvalitativ metod med inspiration av etnografi, där vi främst har använt oss av observation.
Påverkas människans hälsa av att äga en hund? : fysiska och psykiska aspekter
Hunden har funnits vid människans sida i över 14 000 år och har länge haft en viktig roll i samhället. Hunden kan ha flera olika arbetsuppgifter, men idag fungerar de flesta hundar som sällskapshundar. Syftet med det här arbetet är att studera hur människors hälsa kan påverkas av att äga en hund, och om det finns någon skillnad mellan olika typer av hundägare.
De flesta människor ser sina hundar som en del av familjen. Det är framför allt kvinnor som är hundägare och det är också den grupp som tillsammans med barn upplever en starkare relation till sin hund. Studier har visat att det kan finnas hälsosamma effekter av att äga en hund, men alla forskare är inte överens om varför de uppkommer.
Klassrumsmiljö och lärande - ur ett elev- och lärarperspektiv
Abstract
Malmberg, Linda (2010). Klassrumsmiljö och lärande. Malmö högskola
Examensarbetet behandlar lärares och elevers syn på den fysiska klassrumsmiljön och betydelsen för lärandet. Studien är förlagd på en skola i Landskrona. Den fysiska miljön innefattar sådant som möblering, placering av elever och ljudnivå.