Sök:

Sökresultat:

5761 Uppsatser om Avkastning pć totalt kapital - Sida 9 av 385

Sambandsfaktorer mellan socialt kapital och hÀlsa : ett förtydligande

En allmÀn beskrivning av socialt kapital skulle kunna benÀmnas som en resurs som blir tillgÀnglig först genom sociala nÀtverk och i socialt deltagande. Detta kan kallas för social sammanhÄllning och har Àven i teorin benÀmnts som ?det sociala kittet?, som hÄller ihop grupper och samhÀllen. Litteraturstudiens syfte var att identifiera sambandsfaktorer mellan socialt kapital och hÀlsa samt tydliggöra förhÄllandet mellan dessa. Genom att undersöka socialt kapital ur olika teoriperspektiv och utifrÄn olika mÀtmetoder, kan ett kunskapsunderlag skapas om hur och varför samhÀllet ska arbeta med att öka tillgÄngen av begreppet socialt kapital ur ett folkhÀlsoperspektiv.

GrÀnsöverskridande företagsförvÀrv

I en pÄgÄende globalisering, skapas fler och fler unioner eller liknande handelsavtal, dÀr syftet Àr att frÀmja den egna regionen och dess markand. Möjligheterna Àr enorma för företagen inom dessa regioner, dÄ alla barriÀrer Àr borta och landsgrÀnserna utsuddade. Detta skapar Àven hÄrdare konkurrens och aktörer frÄn andra delar av vÀrlden vill komma in pÄ dessa marknader och ta del av vinsterna. Det snabbaste och enklaste sÀttet att ta sig in pÄ marknaderna Àr genom förvÀrv, dÄ befintliga etablerade företag köps upp. FrÄgan Àr huruvida dessa regioners marknader reagerar, dÄ ett företag som kommer utifrÄn regionen köper upp ett företag inom regionen eller om förvÀrvet sker inom regionen.Syftet med denna uppsats Àr att undersöka om det finns nÄgon mÀtbar skillnad i den abnormala avkastningen vid grÀnsöverskridande förvÀrv, som kan hÀrledas till uppköparens ursprung.

PÄverkningsvariabler till nedskrivning av goodwill : Empirisk studie av bolag pÄ Stockholmsbörsens Large - och Mid Cap

Sedan 1 januari 2005 har stora delar av vÀrlden förÀndrat sin redovisningsprincip till IFRS som har utformats av IASB.  Införandet innebar en rad förÀndringar.  IFRS infördes pÄ grund av att kapitalmarknaderna vÀxer sig allt större samt starkare, vilket krÀver att en harmonisering av redovisningsprinciper Àr att efterstrÀva. FörÀndringar som IFRS/IAS medförde i form av regleringar Àr bland annat IFRS 3, IAS 36 samt IAS 38. IFRS förÀndrade sÄ att goodwill Ärligen skulle omprövas för att faststÀlla dess verkliga vÀrde, istÀllet för att Ärliga avskrivningar som tidigare var fallet. IFRS förÀndrade hur immateriella tillgÄngar skulle redovisas dÀribland redovisningen av goodwill. Goodwill Àr en nutidsbetalning för framtida prognostiserade kassaflöden. TillgÄngsposten goodwill utsÀtts stÀndigt för pÄverkan av sÄvÀl externa som interna pÄverkningar. Externa i form av bolagsmarknadens stÀndiga förÀndring och internt av ett potentiellt underliggande egenintresse utifrÄn bolagsledningen.

Stora och smÄ fondbolags riskjusterade avkastning : en studie om svenska fondbolag

Syfte: Syftet med uppsatsen Àr undersöka skillnaden i den riskjusterade avkastningen mellan de stora och smÄ svenska fondbolag som investerar pÄ den svenska fondmarknaden samt tillvÀxtmarknaden. Syftet innefattar ocksÄ att undersöka vilka aktörer som visar högst riskjusterad avkastning samt om skillnaden för den riskjusterade avkastningen beror pÄ respektive fondbolags storlek.Metod: Metoden som har anvÀnts för studien har varit en kvantitativ sÄdan, dÀr data har inhÀmtats frÄn Morningstar samt respektive fondbolags Ärsredovisning. DÀrefter har all data bearbetats med hjÀlp av Microsoft Excel för att sedan berÀkna ut varje fond Ärs och medelavkastning samt Sharpe-kvot, detta för att kunna fÄ ut fondbolagens riskjusterande avkastning. Resultatet har redovisats i empiriavsnittet med figurer och tabeller, dÀrefter har resultatet analyserat och jÀmförts med de teorier som har anvÀnts för studien. Slutsats: Studien visar att det uppstÄr skillnader i den riskjusterande avkastningen för stora och smÄ fondbolag.

Noteringsplatsskiftets betydelse för ett företags vÀrde

Studien visar att en positiv onormal avkastning uppstÄr i och med att kungörelsen av ett noteringsplatsskifte offentliggörs. Den positiva onormala avkastningen ÄtergÄr frÄn och med det fysiska skiftet till OMX frÄn de mindre noteringsplatserna. En temporÀr vÀrdeutveckling som stöds av Price pressure hypotesen och som förklaras av handelsvolymförÀndringar i aktien..

Sociala medier ? Sociala mediers betydelse för avkastning

Slutsatserna Àr att investeringar i sociala medier ger abstrakta för- delaren som kan pÄverka en organisations kassaflöde. Dessa förde- lar kan vara svÄra att mÀta ur ett ekonomiskt perspektiv. Det Àr viktigt för organisationerna Àr att de tar reda pÄ vilka fördelar som pÄverkar kassaflödet och nÀr dem pÄverkar och hur mycket de kan pÄverka. Detta behöver göras för att kunna berÀkna investeringar i sociala medier..

Beta : En studie om sambandet mellan systematisk risk och avkastning

Tester av CAPM och Beta av bland andra Eugene Fama och Kenneth French (1992) har visat att det inte existerar nÄgot samband mellan systematisk risk (beta) och avkastning för aktier pÄ den amerikanska aktiemarknaden. Andra forskare hÀvdar att det kan finnas ett samband mellan beta och avkastning om den studerade tiden fokuserar pÄ isolerade perioder med antingen positiva eller negativa marknader. Kritik har Àven riktats av bland annat Richard Roll för att olika index som approximation för aktiemarknaden vid berÀkningen av beta kan generera helt skilda vÀrden och sÄledes betyda att investerare kan ha olika förvÀntade avkastningar för samma aktie.I denna studie försöker författarna besvara frÄgan om det existerar ett signifikant samband mellan beta och avkastning pÄ den svenska aktiemarknaden. I studien undersöks sambandet pÄ en aggregerad nivÄ under den totala studieperioden mellan 2003-2011 och Àven under isolerade positiva samt negativa marknader under samma period. Författarna anvÀnder sig av tvÄ olika index som approximation för den svenska aktiemarknaden, OMX Stockholm PI och OMX Stockholm 30, vid berÀkningen av beta. För att kunna undersöka sambandet delas aktierna in i portföljer dÀr snittvÀrden pÄ beta och avkastning berÀknas och studeras sedan i regressionsberÀkningar.Resultatet av studien visar att det existerar ett signifikant samband mellan risk, symboliserat av beta, och avkastning pÄ den svenska aktiemarknaden vid positiva marknader under den studerade tidsperioden.

KonkurrensrÀttens övergripande syfte i EU och USA. : Konsumentskydd eller konkurrensskydd?

Bakgrund: Det rÄdande pensionssystemet i Sverige bestÄr av sex sÄ kallade AP-fonder. Genom Ären har pensionssystemet flertalet gÄnger kritiserats för dess lÄga avkastning.Problem: VÄr huvudfrÄga Àr att jÀmföra AP-fondernas risk och avkastning med aktiemarknaden som helhet, detta ska ske med hjÀlp av tvÄ jÀmförelseindex: MSCI World och SIXRX.Syfte: Syftet med uppsatsen Àr att jÀmföra de fyra första AP-fondernas risk och avkastning med aktiemarknaden som helhet under Ären 2002-2010.Metod: Vi har anvÀnt oss av en kvantitativ metod, genom att samla in information frÄn AP-fondernas Ärsredovisningar och hemsidor. Vi har samlat in historisk data, som vi sedan har bearbetat och analyserat.Slutsats: De studerade AP-fonderna har presterat sÀmre Àn aktiemarknaden..

Anomalier pÄ den svenska aktiemarknaden 1996-2004 - en branschanalys av veckodagseffekten

Undersökningen av veckodagseffekten pÄ den svenska aktiemarknaden utifrÄn en branschindelning visar att den ineffektivitet som Claesson beskriver 1987 inte lÀngre kan pÄvisas. I ett enkelt t-test utmÀrker sig torsdagen mest genom att ha störst skillnad i spridning mellan under- och överavkastning. Onsdagen verkar uppvisa en större fluktuation i avkastning Àn övriga veckodagar. Enligt regressionsanalysen genomförd i tvÄ delperioder (1996-1999 och 2000-2004) pÄ nio branscher samt generalindex Àr det endast i tvÄ fall, hÀlsovÄrdsbranschen och generalindex under 1996-1999, som det gÄr att pÄvisa en statistiskt sÀkerstÀlld pÄverkan pÄ den beroende variabeln. Endast torsdagen uppvisar en signifikant skild avkastning i de bÄda fallen.

Beskattning av carried interest i riskkapitalbolag

Inom riskkapitalfonder Àr det vanligt med olika former av vinstdelningssystem.Under senare Är har en problematik uppdagats vad gÀller beskattningen av dendel av vinstdelningen som uppkommer vid avyttring av portföljbolag sombrukar kallas carried interest. Fokus vid diskussionen har frÀmst varit i vilketinkomstslag ersÀttningen i form av carried interest beskattningsmÀssigt ska tasupp, antingen som inkomst av tjÀnst eller som inkomst av kapital. SkatteverketÀr av uppfattningen att carried interest Àr prestationsbaserat och att inkomstensÄledes ska tas upp och beskattas som inkomst av tjÀnst hos de personer somutfört arbete som skapat mervÀrde i portföljbolagen. Andra Àr av Äsikten attcarried interest, som hÀnför sig till avkastning pÄ kapital, ska beskattas som enkapitalinkomst.Syftet med uppsatsen Àr att reda ut pÄ vilka grunder beskattningen kan ske i deolika inkomstslagen. FrÄgan regleras inte uttryckligt i lag utan har i stÀlletöverlÀmnats till rÀttstillÀmpningen.

SĂ€kerhetskapital En del av det Intellektuella Kapitalet

Det saknas metoder att mÀta informationssÀkerhet inom företag och företagets tillgÄngar har förÀndrats frÄn ett fokus pÄ maskiner och rÄvaror till kunskap (intellektuellt kapital). Rapporten utforskar om det finns delar av företags intellektuella kapital som beskyddar företagets tillgÄngar och processer. Detta kapital kallas sÀkerhetskapital. Hur skulle företags informationssÀkerhet kunna tydliggöras genom dess intellektuella kapital och hur kan begrepp inom informationssÀkerhet och företagsvÀrdering hÀnga samman? Syftet med uppsatsen Àr att öka förstÄelsen hur informationssÀkerhet Àr relaterat till intellektuellt kapital. Rapporten bygger pÄ litteraturstudier om intellektuellt kapital och informationssÀkerhet.

Empirisk studie av Föreningssparbankens aktieindexobligationer

Abstrakt Syftet med uppsatsen Àr att empiriskt undersöka om Föreningssparbanken lyckats generera riskjusterad överavkastning genom utgivna aktieindexobligationer. Detta kommer att undersökas genom att rÀkna ut Sharpe kvoten för respektive aktieindexobligation och jÀmföra den mot den underliggande tillgÄngens Sharpe kvot. Undersökningsdata Àr berÀknade pÄ mÄnadsbasis och strÀcker sig över drygt tio Är för att fÄnga produkten i upp samt nedgÄngar pÄ börsen. Vi har med hjÀlp av vedertagna ekonomiska jÀmförelsemÄtt undersökt om det gÄr att pÄvisa nÄgon skillnad i Sharpe kvot för aktieindexobligationerna och dess underliggande tillgÄng. Resultaten av studien visar att Föreningssparbanken inte lyckats generera en högre riskjusterad avkastning Àn de underliggande tillgÄngarna.

Faktorer som kan bidra till stimulans av intellektuellt kapital- inom ramen för UMAS mÄlbild 2005

Sammanfattning Rapportens syfte Àr att inom ramen för UMAS mÄlbild 2005 peka pÄ faktorer som kan bidra till stimulans av organisationens intellektuella kapital..

PPM - Lönar det sig att göra ett aktivt val?

Denna studie undersöker om det hade varit möjligt för en PPM-sparare att nÄ en högre riskjusterad avkastning genom att sjÀlv sÀtta samman en portfölj av PPM-fonder jÀmfört med att lÄta sitt sparkapital vara förvaltat av icke-valsfonden, Premiesparfonden.TillvÀgagÄngssÀttet att berÀkna riskjusterad avkastning görs genom anvÀndning av Markowitz?s portföljteori och ett definierande av den effektiva fronten inom PPM. Ett antal andra vedertagna teorier presenteras ocksÄ. Anledningarna till att Markowitz har valts framför dem presenteras i metoddelen.Urvalet av fonder som ingÄr i undersökningen har begrÀnsats till sÄdana som har funnits i PPM-systemet sedan Är 2000 fram tills idag. Vidare Àr alla fonder som har haft en korrelation med varandra överstigande 98 % bortsorterade.

Att rÀdda ett företag

Denna uppsats Àr en fallstudie av företaget Svenskt Rekonstruktionskapital AB (SRK). Uppsatsens syfte Àr att försöka klargöra hur företaget SRK gÄr tillvÀga vid en företagsrekonstruktion och belysa hur avkastningen pÄ investerat kapital kan förÀndras med en Àndrad kapitalstruktur. Fallstudien bestÄr av en metodtriangulering dÀr en intervju genomfördes med företagets VD samt att Ärsredovisningar och informationsmaterial granskades. För att kunna uppfylla syftet med uppsatsen formulerades en frÄgestÀllning och för att kunna besvara frÄgestÀllningen togs en teoretisk grund fram dÀr element som företagsvÀrdering, kapitalstruktur samt juridiska aspekter behandlas. Uppsatsens kom fram till att en ökad belÄningsgrad Àr nödvÀndig om SRK vill öka avkastningen pÄ eget kapital.

<- FöregÄende sida 9 NÀsta sida ->