Sök:

Sökresultat:

5761 Uppsatser om Avkastning pć totalt kapital - Sida 40 av 385

FramgÄngsfaktorer och fÀllor vid finansiering av expanderande bioraffinaderi- och bioenergiföretag : En kvalitativ studie av tvÄ case-företag

Att som entreprenör utveckla en ny idé till en kommersiell och lönsam produkt Àr ingen lÀtt uppgift. Förutom de rent tekniska utmaningarna sÄ mÄste expansionen av företaget och utvecklingen av produkten eller produktionsprocessen finansieras. Denna uppsats kommer att behandla frÄgan om det finns nÄgra framgÄngsfaktorer eller fÀllor som expanderande teknikföretag lÀtt hamnar i genom en kvalitativ studie av tvÄ case-företag. MÄlet med denna uppsats Àr att pÄ djupet studera vad expanderande företag bör tÀnka pÄ vid extern finansiering med kapital mot Àgande, Àven kallat riskkapital. UtifrÄn teoriavsnittet kommer samband att kopplas till case-företagens genomförande av den externa finansieringen.

Att vÀlja eller att vÀlja att inte vÀlja- det Àr frÄgan? : En studie om premiepensionssystemet i Sverige ur ett individperspektiv

Pensionssystemet berör samtliga pensionssparare i Sverige som statliga Pensions-myndigeten ansvarar för. En reform av pensionssystemet introducerades Är 1999 och togs i bruk Är 2000 som innebar att individen fick ökat ansvar genom att 2,5 procent av den allmÀnna pensionen, benÀmnd premiepensionen, kunde fritt placeras i öns-kade fonder inom premiepensionssystemet. Ansvaret som i och med detta vilar pÄ individen gör att beslut om framtida ekonomiska ersÀttningar mÄste fattas oavsett om kunskap och vilja föreligger eller ej. DÄ systemet kan uppfattas som omfattande och kunskaper om finansiella placeringar inte kan antas vara sjÀlvklara för gemene man, kan det innebÀra stress och osÀkerhet för spararen.En diskussion som uppmÀrksammats Àr huruvida pensionsspararna fÄr kompensation i form av avkastning för avgifterna som fondbolagen tar ut i samband med förvalt-ning av fonderna. Förvalsalternativet, AP7 Aktiefond, placerar enligt ett vÀrldsmark-nadsindex och har i förhÄllande till de populÀraste fonderna den lÀgsta avgiften.

Skolan - en transportstrÀcka in i vuxenvÀrlden

I gymnasieskolan florerar uppfattningar som till exempel att yrkeselever har lÄg studiemotivation. I vÄr studie har vi studerat yrkeselevers bakgrund och förutsÀttningar för att se om det finns belÀgg för dessa uppfattningar. Metoden vi har anvÀnt oss av för att samla in material Àr intervjuer med lÀrare och personliga brev frÄn elever som besvarat frÄgor stÀllda av oss. Studien Àr gjord i tre olika skolor, en förorts-, en landsorts- och en storstadsskola. Studien mynnar ut i analyser av elevers och lÀrares utsagor, utifrÄn Bourdieus teorier om hur elevens kapital styr dess framtidsval.

Den svenska aktiemarknaden under 1980- och 1990-talen- en studie av orsakerna till den stora uppgÄngen pÄ aktiemarknaden

Aktier var utan tvekan 1900-talets bÀsta sparform. En stor del i detta hade dock de kraftiga uppgÄngarna pÄ aktiemarknaden under 1980- och 1990-talen. Dessa decennier var i sÀrklass de tvÄ bÀsta Ärtiondena pÄ den svenska aktiemarknaden under 1900-talet. Utvecklingen pÄ den reala sidan av ekonomin uppvisade inte alls samma imponerande utveckling som den pÄ aktiemarknaden. Syftet med uppsatsen Àr att försöka förklara den kraftiga börsuppgÄngen som Àgde rum i Sverige under 1980- och 1990-talen.

Socialt kapital i Sverige. : - en jÀmförande studie om det sociala kapitalets utformning i Sveriges lÀn.

Syftet med denna studie Àr att se hur det sociala kapitalet ser ut i Sverige utifrÄn lÀnsuppdelningen. Syftet Àr Àven att studera sambandet mellan det sociala kapitalet och ett antal faktorer, pÄ individnivÄ och lÀnsnivÄ. I denna studie har jag anvÀnt mig av material frÄn SOM-institutet och gjort en jÀmförande studie för att dels beskriva hur det ser ut men Àven pröva teorier. Jag har anvÀnt mig av teorin kring det sociala kapitalet som frÀmst Robert D. Putnam och Bo Rothstein har problematiserat och definierat.

Tallen och gÀnget : Ett naturvetenskapligt inspirationshÀfte

Problem: Kvinnor har lÀnge varit underrepresenterade i styrelsesammansÀttningar runt om i vÀrlden. Sverige Àr ett land som frÀmjar likvÀrdighet och anses dÀrför vara ett av vÀrldens mest jÀmstÀllda lÀnder. Andelen kvinnor i svenska styrelser har ökat under de senaste Ärtiondena, men trots detta Àr de svenska bolagsstyrelserna inte jÀmstÀllda. Ibland anvÀnds argumenten att fler kvinnor i styrelsen ökar lönsamheten och effektiviteten i bolaget i syfte att öka kvinnoandelen. Till följd av detta har det internationellt genomförts mÄnga studier för att undersöka om bolag med heterogena styrelser har bÀttre lönsamhet Àn bolag med homogena styrelser.


Europeiska företagsförvÀrv : En lönsamhetsanalys - problematiken vid mÀtning av lönsamhetsutveckling

SammanfattningSyftet med denna uppsats var att ta reda pÄ huruvida ett förvÀrv Àr ett lönsamt strategiskt beslut för företag eller ej. FöretagsförvÀrv förekommer frekvent idag och det finns mÄnga studier i Àmnet som lyfter fram mÀngden av misslyckade förvÀrv. Detta gjorde oss intresserade av hur det egentligen ser ut finansiellt för företag efter de gjort förvÀrv och om detta beslut gett företaget en högre lönsamhet. Vi försökte dÀrför ta reda pÄ om det finns nÄgot generellt utvecklingsmönster av lönsamheten efter företagsförvÀrv. För att komma fram till en slutsats gjordes en sammanstÀllning av tidigare forskning kring lönsamhetsutveckling vid företagsförvÀrv.

Omregleringens effekter pÄ de kommunala bostadsfastighetsaktiebolagens kapitalstruktur : En kvantitativ studie om hur kapitalstrukturen förÀndras utifrÄn lagen om kommunala allmÀnnyttiga bostadsaktiebolag

De kommunala bostadsfastighetsaktiebolagen har haft en fördel jÀmtemot de privata bostadsfastighetsbolagen nÀr det kommer till risker och konkurrens dÀr stora skillnader har varit tillgÄngen samt kostnaderna för finansiering. För att verka för en mer konkurrensneutral marknad genomfördes en omreglering som implementerades genom en ny lag 2011. Lagen 2010:879 om kommunala bostadsaktiebolag Äsidosatte det tidigare förbudet mot vinstdrivande verksamhet och inverkade konkurrensneutraliserande vad gÀller bland annat de kommunala bolagens möjligheter till förmÄnlig finansiering. UtifrÄn förÀndringarna antas följande problemformulering:Har omregleringen 2011, genom lagen 2010:879 om allmÀnnyttiga kommunala bostadsaktiebolag, lett till en förÀndring av de kommunala bolagens kapitalstruktur?Givet problemformuleringen kommer studien att undersöka tvÄ teorier som utvecklats genom Modigliani-Miller, vilka Àr trade-off teorin samt pecking order teorin.

?Jag kan ju inte bara gÄ och lÀgga mig ner och dö!? : socialt kapital i ett norrlÀndskt landsbygdsomrÄde

Den hÀr kandidatuppsatsen inom Àmnet landsbygdsutveckling syftar till att undersöka drivkrafter och samverkan inom och mellan byarna i ett norrlÀndskt landsbygdsomrÄde, samt att Àven undersöka den samverkan som finns mellan bygd och kommun. MÀnniskor i byarna har med hjÀlp av samverkan över bygrÀnserna startat ekonomiska föreningar samt utvecklingsbolag som skapar möjlighet för lokalbefolkningen att investera i den lokala utvecklingen. Eftersom mitt intresse ligger i det sociala kapitalets bidrag till den lokala utvecklingen har jag valt att fokusera pÄ lokala organisationer i byarna. Förutom ett starkt samarbete mellan de lokala organisationerna arbetar vissa organisationer i partnerskap med kommunen. Det sociala kapitalet mellan de olika aktörerna byggs upp med hjÀlp av förtroende, tillit och gemensamma vÀrderingar.

Spelar storleken roll? : En studie pÄ ETF:er och dess underliggande kapitalvÀrde

Börshandlade fonder (ETF:er) blir alltmer populÀra som spar- och investeringsalternativ. Antalet ETF:er och variationen av dessa ökar stadigt. Denna studie ser pÄ ETF:er likstÀllda aktier (ur ett vÀrdepappersperspektiv) och syftar till att applicera momentumstrategier pÄ den amerikanska ETF-marknaden, likt Jegadeesh och Titman (1993), för att testa sambandet mellan ETF:ers kapitalvÀrde och riskjusterad överavkastning, estimerat genom Jensens alfa. Med utgÄngspunkt frÄn Banz (1981) som visar pÄ samband mellan investeringar i smÄbolagsaktier och högre riskjusterad avkastning (Àn motsvarande investeringar i stora bolags aktier). Testet har baserats pÄ portföljer sammansatta pÄ momentum- och contrarianstrategier för att utröna om en ETFs storlek pÄ kapitalvÀrde Àr avgörande för en ETFs avkastning.

Aktieindexobligationer - Underliggande problem vid jÀmförelser

Allt fler vÀljer att spara i aktieindexobligationer med dess lockelser om möjligheter till aktiemarknadens höga avkastning samt sÀkerheten hos rÀntemarknaden. Eftersom marknaden har vÀxt sÄ det knakar har fler varianter av aktieindexobligationer dykt upp, detta har stÀllt högre krav pÄ att investeraren verkligen vet vad denne investerar i. Ett behov har skapats för att pÄ ett enkelt och överskÄdligt sÀtt kunna överblicka dessa sparformer, en rating med andra ord!.

Implicit volatilitet och deltaneutrala optionsstrategier inför kvartalsrapporter.

SYFTE: Huvudsyftet med denna studie Àr att undersöka om det Àr möjligt att utnyttja marknadens osÀkerhet inför kvartalsrapporter. METOD: MetodmÀssigt bygger vÄr studie pÄ sekundÀrdata, med fokus pÄ Ericssons historiska slutkurser pÄ aktier och optioner. Vi har prognostiserat den implicita volatiliteten inför kvartalsrapporter för att sedan utforma lÀmpliga deltaneutrala optionsstrategier som vi testar pÄ nÀstkommande Är. TEORI: Vi utgÄr frÄn tidigare studier om att den implicita volatiliteten stiger inför kvartalsrapporter vilket vi vill testa. Dessutom testas teorin om svag marknadseffektivitet.

Ex - dagseffekt : En studie kring avkastning pÄ ex - dagen för utdelning

Question:"Does the market possess perfect information as the efficient market hypothesis says?""Is there any significant relationship between the abnormal stock return on the ex ? day and the dividend?" Purpose: The purpose of this study is to enlighten and find understanding about stock return versus dividend on the ex ? day and try to figure out if abnormal returns occur on the portfolio during dividends.Methodology:The study was based in a quantitative nature and was derived with an event study and a hypothesis testing. The authors investigated the thirty most traded shares on the Stockholm stock exchange during a period of five years (2005 ? 2009). They were analyzed during a total of nine days; the estimation window was set to sixty days.

Riskinformation i Ă„rsredovisningen

Bakgrund: Alla företag utsÀtts för risk i nÄgon grad. Ett exempel Àr flygbranschen, vars intÀkter kan minska betydligt om kunderna inte lÀngre vill besöka ett resemÄl pga. att det skett nÄgot obehagligt i omrÄdet. Om företag, i sina Ärsredovisningar, inte informerar om vilka risker de utsÀtts för, blir investerarnas prognoser av framtida kassaflöden osÀkra. Investerarna kommer dÄ att krÀva en högre riskpremie, vilket förstÄs Àr negativt för företaget.

<- FöregÄende sida 40 NÀsta sida ->