Sök:

Sökresultat:

128 Uppsatser om Att odla sin trädgćrd - Sida 2 av 9

HemtrÀdgÄrdens Skafferi : inventering av Àtbara, skötselextensiva vÀxter för hemtrÀdgÄrden

Hur vi lever och vad vi konsumerar fÄr konsekvenser pÄ miljön. Idag orsakar en stor del av livsmedelsproduktionen allvarliga miljöproblem. Att odla delar av sin mat i den egna trÀdgÄrden bidrar till en ekologiskt hÄllbar livsstil, minskar den individuella miljöpÄverkan och dÀrmed det egna ekologiska fotavtrycket.  En allmÀn trend rÄder gentemot skötselextensiva trÀdgÄrdar, ofta anses det oförenligt med en nyttotrÀdgÄrd. En utgÄngspunkt för detta arbete Àr att skötselextensiva odlingsmetoder kan vara av intresse för en vÀxande mÄlgrupp av miljömedvetna mÀnniskor. Syftet med arbetet Àr att undersöka hur det gÄr att förena skötselextensivitet med produktivitet i hemtrÀdgÄrden med tanke pÄ vÀxtval och komposition.

Biogasmajs pÄ 50 eller 75 cm radavstÄnd - hur pÄverkas skörden?

Vid Jordberga i Trelleborgs kommun i SkÄne har SBI Jordberga BiogasanlÀggning startats under 2014. SkÄnska BiobrÀnslebolaget (SB3) har tillsammans med bönder i omrÄdet tagit pÄ sig att odla substrat till denna anlÀggning, ca 100 000 ton per Är. Sedan lÄng tid har lantbrukarna i omrÄdet erfarenhet av sockerbetsodling, en gröda som odlas med 50 cm radavstÄnd. Traditionellt har majs odlats med ett radavstÄnd pÄ 75 cm i Sverige. Majsodlingen pÄ SöderslÀtt har varit mycket liten och dÀrför uppstod frÄgan om biogasmajs kan odlas pÄ 50 cm radavstÄnd istÀllet för 75 cm. Detta arbete undersöker hur biomassaskörden pÄverkas av ett minskat radavstÄnd i biogasmajs.

SkogstrÀdgÄrd i staden:hur stadsodling kan anvÀnda permakulturens odlingsfilosofi

Permakultur innebÀr att skapa uthÄlliga mÀnskliga miljöer och fördelaktiga matproducerande ekosystem. Den enskilda mÀnniskan behöver bli mer involverad i sin egen matproduktion för att detta ska kunna uppnÄs. Denna litteraturstudie presenterar vÀxter utifrÄn skogstrÀdgÄrdens skiktindelning, vilka representerar vÀxternas olika funktioner i ett ekosystem. SkogstrÀdgÄrden Àr ett centralt odlingssÀtt inom permakulturen, dÀr frÀmst perenna vÀxter kombineras i naturenliga kompositioner till en hÄllbar, effektiv produktion av mat. Genom att kategorisera vÀxterna i skikt kan man fÄ en överskÄdlig bild som förenklar skapandet av hÄllbara ekosystem för stadens olika ?trÀdgÄrdar?.

TvÄ bÀttre Àn en? : En studie om tvÄ olika bildmanérs samverkan

Jag har studerat hur jag med hjÀlp av illustration, fotografi, text, fÀrg och form kunnat hjÀlpa Uppsala linneanska trÀdgÄrd att locka fler besökare till deras trÀdgÄrdar för att de i sin tur ska kunna inspirera de som vanligtvis inte odlar, till att börja odla sjÀlva och ha kul med mat.Detta har jag undersökt genom att formge en affischlayout till ett kommande event dÀr jag applicerat informativa illustrationer och tagit fram tvÄ olika typer av bildmanér. Ett bildmanér som ska attrahera barn och ett som ska attrahera vuxna, och testat om hen kan kombinera dessa olika bildmanér till en informerande enhet vad det gÀller kriterierna för fungerande informationsdesign..

Utformning av och vÀxtförslag till urbana odlingslotter

Miljöförstöringen har varit i blickfÄnget i ett par Är nu. MÀnniskor börjar mer och mer bry sig om hur man sjÀlv kan pÄverka och minska sina egna miljöutslÀpp. Den stora boven i dramat Àr alla transporter som anvÀnds för att frakta bland annat grönsaker och andra livsmedel. Eftersom fler och fler mÀnniskor flyttar in till stÀderna gör detta att transporterna ökar allt mer. För att fÄ mer nÀrodlat behöver vi odla mer i stÀderna.

En jÀmförelse mellan konventionell och ekologisk mjölkproduktion med avseende pÄ djurhÀlsa

Miljöförstöringen har varit i blickfÄnget i ett par Är nu. MÀnniskor börjar mer och mer bry sig om hur man sjÀlv kan pÄverka och minska sina egna miljöutslÀpp. Den stora boven i dramat Àr alla transporter som anvÀnds för att frakta bland annat grönsaker och andra livsmedel. Eftersom fler och fler mÀnniskor flyttar in till stÀderna gör detta att transporterna ökar allt mer. För att fÄ mer nÀrodlat behöver vi odla mer i stÀderna.

StadsdelstrÀdgÄrd i Folkparken - Lunds första gemenskapsodling

I Sverige vÀxer intresset för att odla sina egna grönsaker, men fÄ bostadsomrÄden erbjuder möjlighet till odling och det Àr högt tryck pÄ befintliga kolonilotter. Det Àr dÀrför nödvÀndigt att ge plats Ät nya former av odling i den urbana miljön. En sÄdan utveckling gÄr i linje med den omstÀllning mot hÄllbar stadsutveckling som stÀderna stÄr inför. Kommunen behöver ge praktiska exempel pÄ hÄllbara lösningar och en vÀg att gÄ Àr att lÄta medborgarna odla i det offentliga rummet. Uppsatsen avser att ta fram en förstudie till ett projekt som ska bidra till en förbÀttrad hÄllbar stadsutveckling. Projektet som föreslÄs Àr att parkkontoret i Lunds kommun tillsammans med odlingsintresserade invÄnare anlÀgger en stadsdelstrÀdgÄrd pÄ den stora gröningen i Folkparken.

Domestic cultivation

Stadsodling har under senare tid fÄtt stor uppmÀrksamhet. Inte enbart fördess potential som livsmedelsresurs i ett hÄllbart samhÀlle utan ocksÄ föratt odling fortfarande Àr en viktig rekreationsform för mÄnga mÀnniskor ochidag bor allt fler mÀnniskor i stÀder. MÄnga framgÄngsrika exempel pÄstadsodling runt om i vÀrlden Àr kollektiva system utomhus. I ett nordisktklimat Àr vÀxtsÀsongen utomhus kort och i detta projekt undersöks dÀrförmöjligheten att odla Àtliga vÀxter inomhus. Projektet resulterade i en jordlöshydroponisk odlingsprodukt som ska ses bÄde som en mindre produktionsresursoch som ett pedagogiskt verktyg för att skapa förstÄelse förhur maten vi Àter skapas.

"Icke rum"

Jag har valt att i detta master 2 examensarbete inom Inredningsarkitektur och Möbeldesign arbeta med lÀgenheter i ett planerat flerfamiljshus. Som blivande Inredningsarkitekt (IA) vill jag ta ett kliv tillbaka, betrakta och analysera vad det Àr som Àr viktigt för ett hem och vÄr totala miljö. Med total miljö menar jag psykisk miljö och fysisk miljö.Genom att studera rum och deras funktioner utifrÄn olika behov, hoppas jag finna nya innovativa lösningar, samt möjligheten att reducera energiförbrukningen i hemmiljö.OmrÄden som berörs och flÀtas samman i mitt examensarbete Àr: bÀttre förutsÀttning att odla grönska, ökad Ätervinning, reducerad vÀrmeförbrukning, alternativ till uppvÀrmning, miljövÀnlig energi samt psykologiska mervÀrden i lÀgenhetens plan som krÀver problemlösning och upptÀckarglÀdje. Den gemensamma nÀmnaren Àr, vÄr totala miljö..

Odla ditt bostadsomrÄde! Stadsodlingens betydelse, drivkrafter och genomförande : en fallstudie av OdlingsnÀtverket Seved i Malmö

Vi stÄr inför en mycket spÀnnande framtid inom utvecklingen av odling i stadsmiljö. Den trend av stadsodling som svept över Sverige de senaste Ären har lett till att en mÀngd nyskapande och spÀnnande odlingsprojekt har initierats runt om i landet. Att odla i staden och att odla kollektivt Àr dock inget nytt fenomen. SlottstrÀdgÄrden i Malmö Àr ett exempel pÄ en gemensam form av stadsodling initierad av brukare sjÀlva som nu drivs i samarbete med kommunen. Med det intresse och stora engagemang som finns för stadsodling idag finns bÄde ett behov och en mycket stor potential i att vidare utveckla och hitta nya modeller samt att undersöka vilka effekter odlingen kan ha för mÀnniskan och samhÀllet. Syftet med uppsatsen har varit att undersöka hur lokala odlingsinitiativ kan pÄverka boende, markÀgare och lokalsamhÀllets utveckling, att undersöka varför mÀnniskor vÀljer att delta i stadsodling samt hur odlingsverksamhet kan drivas och genomföras i befintlig stadsmiljö. Detta görs i uppsatsen dels genom en litteraturstudie av tidigare forskning i Àmnet och dels genom en fallstudie av stadsodlingsverksamheten i bostadsomrÄdet Seved i Malmö.

kan man odla kiwi i sverige?

Detta arbete undersöker hur den nya zeelÀndska lÀsinlÀrningsmodellen Whole language kan se ut i praktiken pÄ en svensk skola utifrÄn lÀsinlÀrningsmaterialet Kiwi. Syftet med undersökningen Àr att ta reda pÄ hur materialet Àr uppbyggt, hur lÀrarna arbetar med det och vad de anser om metoden som bygger pÄ lÀsning i tre former: gemensam, vÀgledd och sjÀlvstÀndig. Min metod bestÄr av tre delar: kvalitativa intervjuer med 5 lÀrare pÄ min VFT-skola, hÀnvisningar till min fÀltdagbok som jag skrev dÀr och en mindre textgranskning av kiwimaterialet. Det viktigaste resultatet Àr att det finns bÄde lÀrare som helt har tagit metoden till sig och lÀrare som skulle vilja slippa arbeta med den. Min viktigaste slutsats Àr att Kiwi och storbok fungerar bÀst om det finns resurser för det.

Reklam och kritiskt tÀnkande i gymnasieskolan

I mitt arbete vill jag visa pÄ hur man med hjÀlp av reklamanalys kan uppnÄ lÀroplanens för kritiskt tÀnkande i gymnasieskolan, samt ge eleverna en möjlighet att utveckla en förmÄga att kritiska granska media. Detta sker först genom en teoretisk ram och hÀr utreder jag begreppet media literacy och genom att finna en definition pÄ vad kritiskt tÀnkande Àr. Sedan lyfter jag fram tvÄ pedagogiska verktyg som kan anvÀndas i arbetet med att analysera reklam, semiotisk bildanalys och textanalys. Slutligen gör jag en analys av en reklamannons och gör pedagogiska och didaktiska kopplingar till analysen. Jag visar genom mitt arbete varför det Àr viktigt att odla kunskaper och förmÄga att kritiskt granska medietexter, och vilka pedagogiska verktyg man som lÀrare kan rusta sig med..

'Indianernas svarta jord' i dagens odling : Hur man tillverkar och anvÀnder sig av förkolnat vÀxtmaterial i en fritidsodling

Studien förklarar vad terra preta Àr och hur man med enkla medel kan anvÀnda sig av terra preta i sin fritidsodling. Studien baseras pÄ litteraturstudier men Àven genom ett studiebesök och egna praktiska experiment har jag fÄtt ökad förstÄelse och kunskap om Àmnet.Arbetet redovisar vad terra preta Àr ur historiskt perspektiv, dagens anvÀndning av terra preta och pÄgÄende forskning. I Resultatet presenteras tvÄ förslag med illustrationer och text pÄ hur man kan tillverka biokol i pyrolysanlÀggningar. DÀrefter bearbetas frÄgestÀllningen hur man kan anvÀnda sig av biokol i sin odling. Syftet med arbetet Àr att underlÀtta för den som Àr intresserad av att odla med terra preta att fÄ sammanstÀlld information om hur man kan gÄ till vÀga praktiskt..

Hur kan Stockholm bli grönare?

Allt fler flyttar in i stÀder och 2050 tros över 90 % av Sveriges befolkning vara bosatta i stÀder. Samtidigt minskar grönomrÄden runt om i stÀderna. Forskning visar pÄ olika problem som uppstÄr i stÀder och dess miljö men ocksÄ pÄ hur vÀxter och deras naturliga egenskaper kan vara till nytta. Syftet med detta arbete Àr att visa olika alternativ pÄ hur man kan anvÀnda sig av befintliga outnyttjade omrÄden i Stockholm och grönska dem. En litteraturstudie och exkursioner har resulterat i tolv olika gestaltningar av platser tagna ur sex olika grupper som presenteras som resultat.

Foder- och vÀxtodlingsstrategier till mjölkkor : en fallstudie med fokus pÄ lÀnken mellan vÀxtodling och mjölkproduktion

Lantbruket har under de sista 30 Ă„ren upplevt en strukturomvandling med en minskning av antalet lantbruksföretag, men de som Ă€r kvar blir större. Sedan början av 1980-talet fram till Ă„r 2011 har antalet mjölkkor sjunkit med 314 300 stycken till 346 495. Även antalet mjölkproducenter har minskat kraftigt, frĂ„n Ă„r 1998 till Ă„r 2011 sjönk antalet frĂ„n 9 599 stycken till 5 260. Dagens lĂ„ga mjölkpris och höga foderpris har medfört att mjölkproducenterna i Sverige har lĂ„g lönsamhet. Strukturrationaliseringen har gjort att de kvarvarande producenterna har fĂ„tt tillgĂ„ng till mer mark och möjligheten att kunna börja odla större delar av foderbehovet hemma pĂ„ gĂ„rden och dĂ€r med minska behovet av inköpt foder.

<- FöregÄende sida 2 NÀsta sida ->