Sök:

Sökresultat:

92 Uppsatser om Astrid lindgrens näs - Sida 2 av 7

Kulturarv som en turistisk resurs : En studie av Astrid Lindgrens vÀrld

NÀr jag fick klartecken att lÀsa c-kursen i aug 2008 började jag genast att fundera pÄ ett Àmne som jag skulle vilja skriva om. Jag har ett stort intresse av kulturarv och hur de anvÀnds kommersiellt och började fundera pÄ vilka kulturarv som finns i nÀromrÄdet som jag skulle vilja undersöka nÀrmare. Samtidigt arbetade jag fortfarande kvar pÄ mitt sommarjobb nere pÄ Astrid Lindgrens vÀrld i Vimmerby och nÀr jag sa till en kollega att jag skulle skriva en c-uppsats under hösten föreslog hon skÀmtsamt att jag skulle skriva om parken. Denna idé var inte helt dum tyckte jag och började dÄ fundera pÄ hur jag skulle kunna kombinera mitt intresse med en undersökning av parken. Under sommaren har jag blivit varse om hur hÄrt parken arbetar för att vara en park i Astrids anda och jag har förstÄtt att det ligger mycket arbete och mÄnga förkastade idéer bakom parkens utseende.

Anners vet en inte att de À söppe - En studie av normavvikande sprÄkbruk i fem Astrid Lindgren böcker

Denna uppsats studerar det normavvikande sprÄkbruket i fem av Astrid Lindgrens romaner med hjÀlp av en uppdelning pÄ tre kategorier: 1) dialektalt sprÄkbruk, 2) talsprÄkigt och vardagligt sprÄkbruk samt 3) egenbildade ord. Min hypotes Àr att det i Astrid Lindgrens böcker finns ett sprÄkbruk som skiljer sig frÄn standardsvenskan, detta genom att hon anvÀnder sig av dialektalt, vardagligt eller Älderdomligt sprÄk men Àven ord som författaren sjÀlv har hittat pÄ.I uppsatsen görs tvÄ studier pÄ antalet normavvikande ord i böckerna, först i hela boken men Àven mer detaljerat pÄ de tjugo första sidorna, dÀr Àven tabeller uppfördes för att visa pÄ vilka normavvikande förekomster som observerats. DÀrefter gjordes en uppdelning för att se vilken typ av avvikelse som var mest frekvent i verken.Resultatet visar pÄ att de studerade verken uppnÄr ett procenttal mellan 0,3 % till 1,4 % avvikande förekomster och att det Àr mer ett sprÄkbruk som delar likande stildrag med talsprÄket som framförallt Àr förekommande i böckerna. Det finns trots en olikhet mellan vilka ordformer som förekommer i de studerade verken ett mönster som följer det muntliga berÀttandet. SprÄkbruket Àr anpassat efter den berÀttelse som Äterges och detta har Àven pÄverkat förekomsten av normavvikelser i dialog och berÀttarröst..

En annan betydelse: Symbol och allegori i Astrid Lindgrens tvÄ romaner, Spelar min lind, sjunger min nÀktergal och Bröderna LejonhjÀrta

Syftet med denna uppsats Àr att analysera hur symboler och allegorier kommer till uttryck i Astrid Lindgrens tvÄ texter Bröderna LejonhjÀrta (1973) och Spelar min lind, sjunger min nÀktergal (1959) samt att diskutera hur textanalys, dÀr symbol och allegori Àr utgÄngspunkter, kan anvÀndas i litteraturundervisningen i skolan. Hur kommer symboler och allegorier till uttryck i dessa texter? Och hur kan elever komma djupare i sin textförstÄelse med hjÀlp av symboler och allegorier? Detta Àr tvÄ frÄgor som undersöks och diskuteras i studien. Analysen av böckerna visar att bÄda dessa texter innehÄller flera religiösa symboler dÀr det goda stÀlls mot det onda. Gemensamt för de bÄda berÀttelserna Àr att de handlar om döden och att de innehÄller existentiella aspekter.

Postoperativ smÀrtbehandling till barn med hjÀrntumör

SmÀrta i samband med intrakraniell kirurgi liknar smÀrta i samband med all annan form av kirurgi. Syftet var att granska hur barn med hjÀrntumör smÀrtbedömts och smÀrtbehandlats postoperativt efter tumörkirurgi.Metod: Totalt har journaler för 40 barn (20 barn pÄ Akademiska barnsjukhuset i Uppsala och 20 barn pÄ Astrid Lindgrens barnsjukhus vid Karolinska sjukhuset, Stockholm) som opererats för tumörer i hjÀrnan granskats, avseende smÀrtbedömning, anvÀndandet av smÀrtskalor, farmakologiska och ickefarmakologisk smÀrtbehandling de tre första postoperativa dygnen.Resultat: Studien visade att smÀrtskattning med smÀrtskalor anvÀndes pÄ 12 av 40 barn. Den vanligaste formen av smÀrtbedömning som Äterfanns dokumenterad var en bedömning av sjuksköterskan. PÄ Akademiska sjukhuset Äterfanns ingen dokumenterad smÀrtbedömning i 60 % av de granskade dygnen, pÄ Astrid Lindgrens barnsjukhus var motsvarande siffra 20 %. De vanligaste lÀkemedlen som anvÀnds pÄ bÄda sjukhusen var paracetamol och opioider, framförallt morfin.

Internetmarknadsföring : en fallstudie om dess möjligheter och tillÀmpning pÄ olika marknader

Internet har tagit vÀrlden med storm och erbjuder nu otroligt mÄnga funktioner. Detta medium har vuxit frÄn att frÀmst ha varit ett informationsmedium till att vara en handelsplats. Fler och fler företag förstÄr nu vikten av att marknadsföra sig via Internet. UtifrÄn temaparken Astrid Lindgrens VÀrlds fall har vi dÀrför undersökt vilka marknadsföringsmetoder Internet erbjuder. Vi har ocksÄ analyserat huruvida dessa metoder Àr tillÀmpliga pÄ temaparkens samtliga marknader.Teori i form av litteraturstudier av traditionella marknadsföringsmetoder och internetmarknadsföring samt Internets spridning i Sverige och Europa genomfördes.

Karlsson pÄ taket. Svenska neologismer i rysk översÀttning

Neologismerna har i en del fall översatts genom översÀttningslÄn eller genom transposition, men framför allt har de förtydligats i de ryska översÀttningarna. Ryska neologismer har i princip inte anvÀnts för att översÀtta de svenska orden. Syftet Àr att undersöka och jÀmföra hur neologismer översatts i tvÄ olika översÀttningar till ryska av Astrid Lindgrens Lillebror och Karlsson pÄ taket. Jag har bl a anvÀnt mig av Vinays och Darbelnets forskning kring olika översÀttningsmetoder. Jag har jÀmfört de svenska neologismerna med de ryska ord som anvÀnts i översÀttningarna och analyserat de ryska orden med hjÀlp av lexikon och ovan nÀmnda teorier..

MÄttliga korvar Àr bÀst : Folkliga uttryck i Astrid Lindgrens böcker

The purpose of this project is to survey the presence of folk expressions, i.e. proverbs, proverbial expressions, wellerisms and familiar expressions, in some of the realistic children?s books by Astrid Lindgren. The purpose also includes the study of the contextual and pragmatic functions of the expressions as well as how the expressions are integrated into the text by the change of the formulaic standard structure. The contextual and pragmatic function concern when, how and why the expressions are used and who the users of the expressions are.

Vad gör en bilderbok lÀttlÀst? : En studie av adaptationen av Astrid Lindgrens Emil i Lönneberga

AbstractThe aim of this study is to investigate how a picture book for children is transformed into an easy-to-read version for children who have just started reading. I examine two versions of Emil of Lönneberga. One of the books is the orginal picture book of Emil in Lönneberga and was written by Astrid Lindgren (1963), while the other is an easy-toreadversion of the book, as adapted by the author Helena Renvall (1977). I have conducted a comparative study as a text and picture analysis of the material, with the focus on the adaptation of the original story. The adaptation in this case is a revision intended to make the story easier to read and more accessible to today?s children.

"Man mÄste leva sÄ man blir vÀn med döden" : Om döden i fyra av Astrid Lindgrens verk

Uppsatsens syfte Àr att studera portrÀtteringen av nationell identitet i Don DeLillos Falling Man och Amy Waldmans The Submission i förhÄllande till efterverkningarna av 9/11. Studien utgörs av undersökande och jÀmförande analyser av romanerna utifrÄn ett litteratursociologiskt samt postkolonialt perspektiv med fokus pÄ nationalism, religion och commemoration.  Studien har presenterat hur amerikansk identitet har ifrÄgasatts och problematiserats i romanerna Falling Man och The Submission, och visat hur religion, commemoration och nationalism hÀnger samman med den amerikanska identiteten. En identitet som visat sig förÀnderlig och problematisk i efterverkningarna av 9/11. Studien har ocksÄ kunnat visa att böckerna inte Àmnar att lyfta fram en gestaltning av identitet som nÄgot allenarÄdande eller fast, utan att de istÀllet visar hur identitet stÀndigt förÀndras och skiljer sig frÄn karaktÀr till karaktÀr, genom problematiserandet kring tillhörighet, trygghet och trauma..

Pixar och dess metoder. En gestaltning av Emil i Lönneberga

Denna undersökning omfattar hur man kan applicera Pixars metoder och tekniker av en grupp bestÄende av tre studenter vid skapandet av en animerad kortfilm. UtifrÄn resultaten av vÄr forskning kring metoder, tekniker och analyser har vi skapat en animerad kortfilm. Kortfilmen Àr en samtida tolkning av Astrid Lindgrens kÀnda barnbok Emil i Lönneberga. Filmen Àmnar att belysa olika samhÀllsproblem som kan kopplas till den klassiska boken..

Hur kan multimodala verktyd anvÀndas för att öka lÀsförstÄelsen? : En kvalitativ analys av Astrid Lindgrens verk i undervisningen

Syftet med detta examensarbete Àr att se hur filmen Emil i Lönneberga kan anvÀndas som ett multimodalt verktyg i undervisningen för att öka elevers lÀsförstÄelse. Genom en jÀmförande och kvalitativ analys vill vi belysa möjligheterna och svÄrigheterna med att anvÀnda sig av enbart bok eller film i undervisningen. Efter en grundlig analys av sÄvÀl forskningsrapporter, tidigare forskning och kurslitteratur har vi kommit fram till att bÄde ovana och vana lÀsare gynnas av att se en film och lÀsa en bok som en kombination.  .

Pixar och dess metoder. En gestaltning av Emil i Lönneberga

Denna undersökning omfattar hur man kan applicera Pixars metoder och tekniker av en grupp bestÄende av tre studenter vid skapandet av en animerad kortfilm. UtifrÄn resultaten av vÄr forskning kring metoder, tekniker och analyser har vi skapat en animerad kortfilm. Kortfilmen Àr en samtida tolkning av Astrid Lindgrens kÀnda barnbok Emil i Lönneberga. Filmen Àmnar att belysa olika samhÀllsproblem som kan kopplas till den klassiska boken.

Astrid Lindgrens berÀttelser i luthersk belysning : UtifrÄn Emil, Pippi och Madicken

I en fÀltstudie pÄ en förskola studeras förskolebarns anvÀndande, upptÀckande och undersökande av förskolans vardagsmiljö med hjÀlp av digitalkamera. Syftet med detta Àr att visa hur förskolebarn, med kameran som hjÀlpmedel, vill och kan berÀtta om sin verklighet och vardag inom förskolans kontext. Det handlar ocksÄ om att göra barnens röster hörda samt att bidra till ökade kunskaper om barns vilja och förmÄga till tÀnkande, berÀttande och kultur- och kunskapande. FrÄgestÀllningarna Àr; Hur berÀttar barnen om sin vardag pÄ förskolan med hjÀlp av digitalkamera? Vad tar barnen för bilder?  Vad berÀttar barnen om och med sina bilder? Undersökningen har en poststrukturalistisk teoretisk ram dÀr, barnen ses som kunskapande aktörer och medskapare till förskolediskursen.

Barndomen i en landsbygdsidyll : En ekokritisk studie av Astrid Lindgrens verk Emil i Lönneberga och Alla vi barn i Bullerbyn.

Syftet med uppsatsen Ă€r att analysera naturskildringarna i Emil i Lönneberga och Alla vi barn i Bullerbyn utifrĂ„n ett ekokritiskt perspektiv för att pĂ„ sĂ„ sĂ€tt se hur natursynen i böckerna pĂ„verkar landbygdsidyllen. Det ekokritiska perspektivet innebĂ€r att man jĂ€mför relationerna mellan det mĂ€nskliga och det icke mĂ€nskliga i litterĂ€ra verk.En textanalys av texterna har gjorts för att fĂ„ fram de smĂ„ nyanserna i naturbeskrivningarna för att pĂ„ sĂ„ sĂ€tt kunna fĂ„ svar pĂ„ frĂ„gestĂ€llningarna. Trots att böckerna innehĂ„ller en hel del bilder har fokus legat pĂ„ sjĂ€lva texten.Analysen av texterna visar pĂ„ en uppmĂ„lad bild av en idyll som stĂ€ndigt hotas av vĂ€drets makter, den vilda naturen eller mĂ€nniskan sjĂ€lv. De vuxna personerna i böckerna har en antropocentrisk syn pĂ„ naturen dĂ€r den finns till för att tjĂ€na mĂ€nniskan, medan barnen oftast lever i symbios med naturen och likstĂ€ller djur och mĂ€nniskor.Även om det inte var författarens intentioner att skriva en naturessĂ€, lever bĂ„da böckerna Ă€ndĂ„ upp till mĂ„nga av kriterierna för att fĂ„ tillhöra den genren..

Nangijala: Har sorg och död plats i en meningsfull fritid

Detta arbete handlar om hur fritidspedagoger möter barn i sorg, vilken plats samtal om döden har i fritidshemmet samt i vilka sammanhang samtal om döden uppstÄr. Vidare undersöker jag om Astrid Lindgrens Bok ?Bröderna LejonhjÀrta? kan vara anvÀndbar som redskap för att stötta barn som sörjer och i samtal med barn om döden. Genom intervju har jag undersökt tre pedagogers syn pÄ att prata med barn om döden och hur de möter barn i sorg. IntervjufrÄgorna har jag arbetat fram genom en textanalys av Bröderna LejonhjÀrta..

<- FöregÄende sida 2 NÀsta sida ->