Sök:

Sökresultat:

377 Uppsatser om Anhörigas medverkan - Sida 8 av 26

"Jag har tid, jag Àr nyfiken, det skulle vara kul att vara med (...)" : -en kvalitativ studie kring eventvolontÀrers motivationsfaktorer

Uppsatsen behandlar eventvolontÀrer och deras motivationsfaktorer, och syftar till att identifiera vad som motiverar individer till att spendera sin fria tid engagerad i denna aktivitet. Forskare menar att eventvolontÀrer Àr oumbÀrliga för event och att de dÀrmed Àr betydelsefulla för turismen. Eftersom volontÀrarbete utförs pÄ fritiden Àr den fria tiden en förutsÀttning för aktiviteten. Forskare betonar att individer alltmer efterstrÀvar en aktiv fritid, dÀr volontÀrarbete inbegrips, och effektivitet och erfarenhet kan nÄs. EventvolontÀrers motivationer har studerats utifrÄn en kvalitativ intervjuansats i syfte att nÄ en djupare förstÄelse för individers motivationer, vilka sedan analyserats utifrÄn existerande teori.

Barns upplevelser av samspel, lek och pedagoger

Med denna studie vill vi öka förstÄelsen för hur barn i fyra- sexÄrsÄldern upplever det samspeloch den lek som sker i förskolan, samt hur pedagogers nÀrvaro eller icke nÀrvaro i rummet tolkas och upplevs av barnen. I forskningsgenomgÄngen behandlas bl.a. samspel som begrepp, samspel i leken och Àven pedagogens betydelse för det samspel och samspelsmönster som sker i förskolan. I denna studie har vi intervjuat 15 barn i Äldrarna fyra- sex Är. Studien utgÄr frÄn en hermeneutisk ansats och har ett sociokulturellt perspektiv som teoretisk utgÄngspunkt.

KVINNORS OCH MÄNS UPPLEVELSER AV SJUKSKRIVNING OCH VÄGEN TILLBAKA TILL SYSSELSÄTTNING

Tidigare forskning har pÄvisat att det fanns vissa skillnader i hur kvinnor och mÀn pÄverkades av att vara sjukskrivna. De vanligaste diagnoserna, oavsett kön, Àr muskel- och ledsjukdomar samt psykiska diagnoser. Syftet med denna studie var att urskönja likheter och skillnader i kvinnors och mÀns upplevelser och konsekvenser av sin sjukskrivning samt hur deras medverkan i Nystart uppfattades. Ett annat syfte var att öka kunskapen om hur företag kan hjÀlpa sina anstÀllda tillbaka till sysselsÀttning. Nystart Àr en enhet inom ett svenskt företag dÀr sjukskrivna fÄr hjÀlp att omskolas för att ÄtergÄ till sysselsÀttning.

Hinder och svÄrigheter i att nÄ en forskarkarriÀr - ForskarvÀrlden ur ett kvinnoperspektiv

MÀnniskor ser pÄ varandra i form av man eller kvinna, nÄgot sommedför att vi behandlar könen olika. Tidigare genusforskareomnÀmner en maktobalans dÀr mannen ses som norm. Forskning kanbetraktas som ett maktmedel dÀr det rÄder en obalans mellan könenoch dÀr det manliga könet premieras. Detta gör att kvinnor inte fÄrsamma möjlighet till karriÀrutveckling. Syftet med föreliggande studievar att undersöka karriÀrhinder kvinnor upplevt under sin forskartid.Urvalet bestÄr av disputerade kvinnor vid Psykologiska institutionenvilka inte har en tjÀnst inom akademin innehÄllande forskning.

?Samverka med funktion eller person? en kvalitativ studie om förÀldrars upplevelse av VÀstbussamverkan.

Syftet med denna c-uppsats var att undersöka hur förÀldrar upplevt samverkanenligt VÀstbus riktlinjer. VÀstbus (2012) Àr en sammansÀttning av riktlinjer för hurbarn och unga med psykisk, pskykiatrisk och social problematik ska bemötas inomVÀstra Götalandsregionen. I uppsatsen har följande frÄgestÀllningar behandlats:? Hur beskriver förÀldrarna sin förvÀntan, medverkan och upplevelse avVÀstbusmötena ?? Hur upplever förÀldrarna att deras problem tagits om hand ?? Hur har förÀldrarna uppfattat VÀstbus riktlinjer och hur gestaltar de sig ideras berÀttelser ?? Hur pratar förÀldrarna om de olika aktörerna ?För att besvara frÄgestÀllningarna har en kvalitativ metod anvÀnts. Semistruktureradeintervjuer har anvÀnts för att samla in empiri.

Initiering av affÀrsrelationer i organiserade nÀtverk : En fallstudie av Mötesplats Relation

Denna uppsats beskriver en instrumentell fallstudie av det organiserade nÀtverket Mötesplats Relation med syftet att studera initiering av affÀrsrelationer i detta nÀtverk. Initiering av en affÀrsrelation Àr det som sker innan en affÀrsrelation uppstÄtt. Med tanke pÄ hur viktigt det Àr för organisationer att skapa nya affÀrsrelationer har förvÄnansvÀrt lite forskning om initiering av affÀrsrelationer utförts. För att öka kunskapen kring initiering av affÀrsrelationer genom medverkan i ett organiserat nÀtverk sammankopplar vi ett antal affÀrsrelationsfaktorer med en modell för initiering. Initiering sker genom att medlemmar börjar se varandra som potentiella affÀrsrelationspartners för att sedan inleda diskussioner kring ett potentiellt utbyte innan affÀrsrelationen skapas.

Deltagande systemutveckling ur anvÀndarnas perspektiv

Under vÄr utbildning har vi funnit att resonemangen kring anvÀndarmedverkan oftast beskrivs utifrÄn systemutvecklarens perspektiv och menar att det hÀr finns en rad fördomar och kunskapsluckor kring hur anvÀndarna ser pÄ systemutvecklingsprocessen. Vi har dÀrför valt att undersöka hur anvÀndarna pÄverkas av att vara deltagare i ett systemutvecklingsprojekt och vad ett deltagande arbetssÀtt fÄr för pÄverkan hos deras uppfattning, instÀllning och kunskap kring datorstödet. Syftet Àr att förbÀttra kommande involvering av anvÀndarrepresentanter dÄ man med en förbÀttrad förstÄelse av hur dessa ser pÄ sin medverkan, bÀttre kan anpassa den till deras uppfattningar och mÄlsÀttningar med arbetet. I syfte att ge en sÄ djuplodande bild av anvÀndarmedverkan som möjligt har vi genomfört en kvalitativ studie med ett antal intervjuer dÀr respondenterna gavs tillfÀlle att svara fritt och med egna ord. VÄr studie har, bland annat, visat att anvÀndarmedverkan leder till att anvÀndarna blir mer nöjda med systemen, vare sig de Àr bra system eller inte.

IntranÀt ? IgÄr, idag och imorgon PÄ vilket sÀtt kan organisationer skapa affÀrsnytta med Webb 2.0 lösningar i sina intranÀt?

IntranÀt Àr idag verklighet för mÄnga organisationer. Dessa system vÀxte fram nÄgon gÄng under 90-talet och finns idag i nÀstan alla större organisationer. Dessa system har dock inte utvecklats i samma takt som Internet. Det beror pÄ att intranÀt Àr mer kontrollerade och inte utvecklas naturligt utan beslut ifrÄn organisationens ledning. Samtidigt vÀxer Webb 2.0 sig starkt pÄ Internet.

Genus betydelse i fredsprocesser

Genusvetenskapen önskar att framhÀva genus, med bÄde fokus pÄ enbart kvinnor och pÄ maktrelationen mellan mÀn och kvinnor, i fredsarbetet samt Äteruppbyggnaden av postkonfliktsamhÀllen. Kvinnor har lÀnge exkluderats och ignorerats i fredsarbeten. I och med uppkomsten av resolution 1325, som syftar till att visa kvinnors avgörande roll i fredsarbete har genus blivit ytterligare accepterat i det internationella samfundet. Syftet med vÄr uppsats Àr att undersöka vilken betydelse genus kan spela i fredsprocesser. Genom att undersöka fallet Liberia och den fredsprocess som landet genomgÄr vill vi belysa de konsekvenser som genus har i denna fredsprocess.

AnhörigvÄrdares hÀlso- och relationsperspektiv : tre intervjuer om hur samtal i anhöriggrupper pÄverkat deras vardag

Syftet med undersökningen var att ta reda pÄ hur anhöriga resonerar kring att deras (o)hÀlsa har förbÀttras eller inte vid medverkan i en kommuns anhöriggrupper. I bakgrunden presenteras bland annat tidigare forskning som visat att anhörigvÄrdare har en sÀmre upplevd hÀlsa Àn de som inte vÄrdar och att behovet av att ventilera sina kÀnslor Àr stort. Vidare presenteras att vi lÀr oss genom kommunikation och samspel med andra mÀnniskor. Det har gjorts tre kvalitativa intervjuer med anhörigvÄrdare som medverkat i en kommuns anhöriggrupper. TvÄ intervjuer har gjorts pÄ en kommuns anhörigcenter och en intervju har gjorts i en av informantens hem.

Familjeklass i en inkluderande skola

Syftet med mitt arbete har varit att beskriva och vÀrdera familjeklassarbetsformen som den tillÀmpas i nÄgra svenska skolor. Jag har valt att belysa verksamheten utifrÄn ett inkluderings- och exkluderingsperspektiv. Jag ville ocksÄ se pÄ arbetsformen utifrÄn differentierings- och problembeteendeaspekter. I min litteraturgenomgÄng redogör jag för nÄgra sÀtt att beskriva dessa begrepp. Jag redogör ocksÄ för den systemteoretiska teorigrund som familjeklassarbetsformen grundas pÄ. Genom observationer av klassrumsarbetet och intervjuer av elever, förÀldrar och pedagoger fick jag en bild av en verksamhet som rent praktiskt var exkluderande men inte uppfattades som sÄdan av informanterna.

MilitÀra och civila uppfattningar om svenska militÀrer och deras medverkan i internationella insatser

With the starting point in UN peacekeeping operations, this essay investigates the participation of the Swedish armed forces and how the Swedish soldiers perceive their role in those operations. The aim of the study was to explore different perceptions about the Swedish soldiers in international operations. Partly from the Swedish soldiers perspective and how they perceived their own role as soldiers. Partly from the perspective of civilians, like Swedish aid workers, and how they perceive the Swedish soldiers. The third perspective was from a person with mixed experiences from both the military and the civilian work.

LÀslÀxa-För att lÀra

Syftet med vÄr studie Àr att undersöka hur elever i skolÄr 2 upplever lÀslÀxan, det vill sÀga lÀsning som hemuppgift. Inledningsvis redogör vi för olika teoretiska utgÄngspunkter utifrÄn ett sociokulturellt perspektiv. HÀr betonar vi sÀrskilt sprÄkets och kommunikationens betydelse. DÀrefter belyser vi den aktuella forskningen som tar upp Àmnet om hur barn lÀr sig lÀsa. LÀsinlÀrning, förförstÄelse, minne och motivation Àr centrala begrepp inom detta omrÄde.GenomgÄende i litteratur- och forskningsavsnitten försöker vi kontinuerligt att kritiskt granska texterna.

Varför blir det dag och natt? - en undersökning om yngre elevers tankar och förestÀllningar

I vÄrt arbete har syftet varit att undersöka elevers tankar och förestÀllningar kring det naturvetenskapliga fenomenet dag och natt samt hur elevernas tankar och förstÀllningar pÄverkas genom medverkan vid ett inlÀrningstillfÀlle. Undersökningen har genomförts med hjÀlp av tvÄ intervjutillfÀllen, före och efter en undervisningssekvens. De 15 elever undersökningen omfattat Àr mellan elva och tolv Är gamla. Eleverna gÄr pÄ tvÄ olika skolor, tre av dem lÀser efter grundsÀrskolans kursplan medan resterande tolv lÀser efter grundskolans kursplan. Svaren som framkommit vid intervjuerna har kategoriserats frÄn A-F.

?Jag tror att min mÀnniskosyn Àr formad av min uppvÀxt?

Att bemöta mÀnniskor Àr en konst. Att bemöta med respekt och vÀrdighet bör ingÄ i förskollÀrarens kompetens. Men verkligheten ser inte alltid ut sÄ. Vad Àr det dÄ som bidrar till att en pedagog skapar möten med god kvalité medan en annan signalerar i sitt bemötande okunskap och en ovilja att bemöta med respekt. Syftet med undersökningen var att bidra till förstÄelse av bemötandets konst utifrÄn erfarna pedagogers berÀttelser om vad som format deras syn pÄ bemötande och sÀtt att bemöta andra.

<- FöregÄende sida 8 NÀsta sida ->