Sök:

Sökresultat:

106 Uppsatser om Abort - Sida 3 av 8

Att tänka efter före : unga kvinnors sexuella riskbeteenden och attityder kring abort

I Sverige genomförs årligen 35 000 - 40 000 Aborter. Kvinnor i åldersgruppen 20-24 är de som utför allra flest och risktaganden i sexuella sammanhang är betydligt större än vad det tidigare har varit. Litteraturstudiens syfte var att beskriva unga kvinnor sexuella riskbeteenden och deras attityder till Abort. Systematiska sökningar gjordes i Cinahl, PubMed och PsycINFO och artiklar som motsvarade syftet granskades kritiskt. Slutligen valdes 11 vetenskapliga artiklar som bearbetades och analyserades.

Operationssjuksköterskors upplevelse av att delta vid abort

I Sverige är operationssjuksköterskan en legitimerad yrkeskår, vars ansvar vilar på författningar och lagar. En av operationssjuksköterskans arbetsuppgifter är att assistera och delta vid Abort. Dagligen ställs operationssjuksköterskan inför moraliska ställningstaganden och upplevelsen av att närvara och delta vid Aborter kan påverkas av egna värderingar. Syftet med detta examensarbete var att beskriva operationssjuksköterskors upplevelse av att delta vid Abort. Åtta operationssjuksköterskor intervjuades.

Abort/Motstånd : En diskursanalytisk studie av de svenska abortkritiska organisationerna Ja till livet och Människorätt för ofödda

Abort/Motstånd är en diskursanalytisk studie av text och bild hämtade från den internetbaserade verksamheten hos de svenska Abortkritiska organisationerna Ja till livet och Människorätt för ofödda. Uppsatsens övergripande syfte är att urskilja hur kvinnan och hennes kropp konstrueras inom antiAbortrörelsens internetbaserade verksamhet ? det vill säga den diskursordning som behandlas.Det teoretiska ramverket utgår från kvinnligt subjektskap och kroppslighet, Abort analyseras även i relation till graviditet och/eller moderskap. Analysen tar avstamp i kvinnans situation och behandlar body/mind-distinktionen, samt problematiserar denna i relation till den medicinska västerländska diskurs som ofta fråntar den gravida kvinnan subjektsstatus. Av analysen framgår det att huvuddragen i motståndsdiskurserna, i relation till kvinnlig autonomi, karaktäriseras av tre drag: att fostret tilldelas super-subjektstatus, att den gravida kvinnan berövas sitt subjektskap och att kvinnor som vill göra Abort närmast porträtteras som monster.

Sjuksköterskors upplevelser och attityder av att vårda kvinnor som gör planerad abort

Bakgrund År 1974 framförde svensk författningssamling Abortlagen som gav kvinnan rättighet att genomgå en legal Abort fram till graviditetsvecka 18. Abort innebär avbrytande av havandeskap som genomförs av två metoder, medicinsk och kirurgisk Abort. Sjuksköterskan har en stor roll inom Abortprocessen som innefattar tidsbokning, rådgivning, administrering av läkemedel, smärtlindring och efterkontroller.Syfte Syftet var att beskriva sjuksköterskors upplevelser och attityder av att vårda kvinnor som gör en planerad Abort.Metod En litteraturstudie har gjorts för att kunna göra en sammanställning om de studier som finns inom ämnesområdet. De tillämpades elva artiklar varav nio av dessa var kvalitativa och två av dessa var kvantitativa. Artiklarna som valdes till studien kvalitetsgranskades enligt Forsberg och Wengströms (2008) beskrivningar och analyserades med hjälp av deras beskrivningar på hur man analyserar vetenskapliga artiklar.

Kvinnors förväntningar på, upplevelser av och reflektioner kring barnmorskans bemötande i samband med abort efter 12:e graviditetsveckan

Nästan hälften av alla kvinnor genomgår Abort någon gång under sitt liv. I Sverige utförs cirka 5 % av samtliga Aborter efter 12:e graviditetsveckan. Vid en sen Abort föder kvinnan fram sitt foster på sjukhus, och en sådan upplevelse kan vara känslig för alla inblandade. Det finns många studier som beskriver kvinnors upplevelser av att göra Abort. Däremot är inte deras erfarenhet av personalens bemötande under Abortprocessen så väl belyst.

Unga kvinnors upplevelse av beslutsprocessen vid abort

Syfte: Att belysa den unga kvinnans upplevelse av beslutsprocessen vid valet av Abort, som underlag för helhetsförståelse vid omvårdnaden av denna. Metod: Litteraturstudie som redovisar resultat från artiklar med kvalitativ- och kvantitativ ansats samt två systematiska litteraturstudier. Datainsamling skedde genom databaserna ElinDalarna, Academic Search Elite (EBSCO) och SveMed+. Sökord som använts är - Abortion, psychological aspects, decision-making, experience och omvårdnad. Huvudresultat: I beslutsprocessen präglades kvinnorna av ambivalens.

Kvinnors upplevelser av stöd från barnmorskor i samband medmedicinsk hemabort : en kvalitativ studie

Medicinsk Abort innebär avbrytande av graviditet på farmakologisk väg, det kan utföras tilloch med nionde graviditetsveckan. HemAbort innebär att kvinnor slutför en medicinsk Abort isitt hem, det har varit tillåtet i Sverige sedan 2004. Tidigare studier visar att kvinnor uppleverhemAbort som mer naturligt än Abort utförd på sjukhus. Stöd kan ses utifrån fyra dimensioner;informativt, instrumentellt, emotionellt och bekräftade. Syftet med studien var att beskrivakvinnors upplevelse av stöd från barnmorskor i samband med medicinsk hemAbort.

Kvinnors upplevelser före, under och efter abort

Bakgrund: Abort är ett ingrepp där upplevelsen av denna påverkas av kvinnans livssituation. I Sverige gjordes 37524 stycken Aborter år 2009. Abort har varit tillåtet i Sverige sedan 1975. Kvinnor som gjort Abort behöver omvårdnad som även ser till den psykiskt påfrestande upplevelsen som det för vissa kvinnor kan innebära. Syfte: Syftet var att beskriva kvinnors upplevelser före, under och efter Abort.

Kvinnors upplevelser av spontana aborter

Bakgrund: Spontan Abort är den vanligaste komplikationen under en graviditet och kan ha flera orsaker, men är oftast okänd. Vid händelsen sker en spontan avgång av fostret som lämnar livmodern innan det är livsdugligt. Kvinnlighet är för många att kunna föda ett barn.Syfte: Beskriva kvinnors upplevelser av spontana Aborter.Metod: Litteraturstudie med deskriptiv design. Analysmetoden var en innehållsanalys inspirerad av Graneheim och Lundman.Resultat: Upplevelser av spontan Abort var: chock och oförberedelse, förlust, hopp och hopplöshet, skuld, sökandet efter mening, oförståelse från omgivningen, sorg, lättnad samt upplevelser av att gå vidare i livet. När orsaken till den spontana Aborten var okänd och kvinnor inte upplevde någon mening med händelsen, lade de skulden på sig själva.

Sjuksköterskors och vårdpersonals bemötande och förhållningssätt till kvinnor i en abortsituation.

Sjuksköterskors och vårdpersonals bemötande och förhållningssätt till kvinnor i enAbortsituation - en litteraturstudieEva-Lena AnderssonJoanna LarssonBakgrund: Abort är ett kontroversiellt och laddat ämne. Kvinnor som söker vårdför Abort befinner sig i en utsatt och sårbar position. Reproduktiv hälsa, vilketAbort är en del av, är en viktig rätt för kvinnor världen över som nekas på mångahåll. Syftet med den här studien är att undersöka sjuksköterskors och övrigvårdpersonals bemötande och förhållningssätt till kvinnor som söker vård förAbort. Metod: Studien är en litteraturstudie med innehållsanalys sominspirationskälla.

??man kan inte prata med sin mamma om allt?? ? En intervjustudie om unga kvinnors upplevelser av stödjande samtal i samband med en abort

TonårsAborter har ökat i Sverige under de senaste åren. Enligt forskning bär de unga kvinnorna med sig många känslor efter ingreppet, men det är inte längre lagstadgat med stödsamtal i samband med en Abort. Eftersom tonårsAborter numera är så vanliga är det viktigt att lägga fokus på de unga kvinnornas upplevelser i kontakten med vårdpersonalen. Studiens syfte var att undersöka unga kvinnors upplevelser av stödjande samtal med vårdpersonal i samband med en Abort. Metoden som användes var en kvalitativ empirisk studie, fyra intervjuer gjordes och granskades.

Det komplexa beslutet : Kvinnors emotionella upplevelser före och efter inducerad abort

Bakgrund: I Sverige har Abort varit lagligt sedan 1975. Kvinnor har rätt att själva fatta Abortbeslut fram till graviditetsvecka 18. Varje år görs 30 ? 40 000 Aborter i Sverige. Abortupplevelsen kan vara emotionellt komplicerad för många kvinnor och varierar beroende på hur kvinnans livssituation ser ut.

??man kan inte prata med sin mamma om allt?? ? En intervjustudie om unga kvinnors upplevelser av stödjande samtal i samband med en abort

TonårsAborter har ökat i Sverige under de senaste åren. Enligt forskning bär de unga kvinnorna med sig många känslor efter ingreppet, men det är inte längre lagstadgat med stödsamtal i samband med en Abort. Eftersom tonårsAborter numera är så vanliga är det viktigt att lägga fokus på de unga kvinnornas upplevelser i kontakten med vårdpersonalen. Studiens syfte var att undersöka unga kvinnors upplevelser av stödjande samtal med vårdpersonal i samband med en Abort. Metoden som användes var en kvalitativ empirisk studie, fyra intervjuer gjordes och granskades.

Mannens upplevelse på bemötande och emotionellt stöd vid inducerad abort

Bakgrund: Abort kan utföras medicinskt eller kirurgiskt. I världen beräknades cirka 20 procent av alla graviditeter avslutas genom Abort. Årligen sker 35 000 ? 40 000 Aborter i Sverige. Sveriges nuvarande Abortlag stiftades år 1974 och ger kvinnan ensamrätt att besluta om Abort till och med utgången graviditetsvecka 18.

En litteraturstudie för fördjupad förståelse till legala aborter

Varje år genomförs mellan 19-20 miljoner Aborter världen över. Abort kan skapa ett lidande hos både män och kvinnor. Många tidigare studier har visat att det finns flera olika orsaker till att kvinnor väljer bort sin graviditet. Syftet med litteraturstudien var att söka fördjupad förståelse för orsaker till legal Abort. Metoden var en litteraturstudie med inkluderade artiklar som har kvalitetsgranskats utifrån modifierade granskningsmallar.

<- Föregående sida 3 Nästa sida ->