Sök:

Sökresultat:

2032 Uppsatser om Örebro universitet - Sida 4 av 136

Sötningsmedel ? kunskap och konsumtion hos kostekonomstudenter vid Göteborgs universitet

Sötningsmedel kan definieras som en substans som smakar sött. Det finns mÄnga olika budskap i samhÀllet nÀr det gÀller sötningsmedel och ibland kan det dÀrför vara svÄrt för konsumenter att veta vad de ska inhandla. Som kostekonom ansvarar man ofta för inköp i stora sammanhang och pÄverkar pÄ sÄ vis mÄnga mÀnniskors kostvanor. Syftet med studien var dÀrför att fÄ veta om kostekonomstudenter vid Göteborgs universitet vÀljer produkter med sötningsmedel och vilken allmÀn uppfattning de har angÄende konsumtion av sötningsmedel. Jag ville ocksÄ veta varifrÄn de har fÄtt sin kunskap.En studie gjordes dÀr kostekonomklasserna vid Göteborgs universitet deltog i en enkÀtundersökning, sammanlagt deltog 30 studenter.

Pelarfötter: Klassifecering efter styvhet med komponentmetoden

Examensarbetets syfte Àr att validera ett situationsbaserat ledarskapstest (TKB) med tvÄ valida personlighetstest. I studien deltog 58 studenter vid LuleÄ tekniska universitet, 42 kvinnor och 16 mÀn. TKB-testet jÀmfördes med Gordons test del A samt med NEO PI-R.KorrelationsberÀkningar gjordes mot de tvÄ personlighetstesten. Resultaten visar pÄ ett flertal relevanta samband med de tvÄ personlighetstesten. Ett inkongruent samband upptÀcktes och antas ha uppkommit till följd av bland annat normgruppens pÄverkan.

Linnéuniversitetet i Kalmar : en fallstudie

Cityuniversitetet Àr ett begrepp pÄ vÄr samtids universitetsmodell som innebÀr att universitetets lokaler ligger utspritt, helst pÄ ett fÄtal samlade platser i staden. Universitetsmodellen Àr nÀra knutet till den funktionsblandade staden, med stenstaden som ideal. Staden ser pÄ universitet som en stor fördel i konkurrensen med andra stÀder och regioner och universiteten anvÀnds i marknadsföringen av kunskapsregioner/stÀder. Uppsatsen undersöker vad ett cityuniversitet Àr, om det finns ett samband mellan olika stadsbyggnadsideal och hur ett cityuniversitet skapas. Detta undersöks av en studie av litteratur och fallstudier av Göteborgs universitet och Malmö högskola som analyseras av en SWOT-analys.

Gymnasieelevers attityd mot högskole-/universitetsstudier

Eftersom antalet gymnasieelever som gÄr direkt till universitetsstudier har minskat och Àven de totalt antal sökande har minskat mÄste universitet/högskolor arbeta pÄ att öka sin marknadsföring för att försöka pÄverka eleverna till att börja lÀsa. För att pÄ bÀsta sÀtt kunna pÄverka eleverna mÄste marknadsföraren hitta de bakomliggande Äsikterna i attityden mot vidareutbildning för att kunna utforma eller justera marknadsföringsstrategin. Uppsatsen bygger pÄ tvÄ frÄgor, den första handlar om elevers attityder gentemot vidareutbildning och den andra belyser vad som Àr viktigt vid valet av högskola/universitet.Genom en enkÀtundersökning som vi genomfört pÄ olika gymnasieskolor i Sverige har vi undersökt elevernas attityder gentemot vidareutbildning. Vi fann att 80 % av eleverna har positiva attityder till att lÀsa vidare efter gymnasiet. 18 % vill lÀsa vidare direkt efter gymnasiet, 62 % vill lÀsa vidare men först efter ett till tre Är.

OmvÀrldens syn pÄ Uppsala universitet : Hur den interna styrningen och kontrollen inom avdelningen för kommunikation och externarelationer vid Uppsala universitet minskar risken för att lÀrosÀtets anseende skadas.

 Syftet med denna studie Àr undersöka om det förekommer nÄgon koppling mellan lÀrares per-sonliga förhÄllningssÀtt och elevers utövande av reellt inflytande i matematikundervisningen. I litteraturgenomgÄngen anvÀnds tidigare forskning och studier som gjorts inom elevinflytande samt en progression av hur det reella elevinflytandet fÄtt del i styrdokumenten.Intervjuer kombineras med deltagande observationer i syfte att fÄ större insikt i de personliga förhÄllningssÀtten gentemot reellt elevinflytande.Huvudresultaten visar att lÀrarnas förhÄllningssÀtt Àr positiva dock problematiseras applice-ringen av reellt elevinflytande i praktiken, pÄ grund av kursplanemÄlen..

KartlÀggning och analys av projektledarkompetens i forskningsprojekt vid Karlstads universitet

Idag bedrivs en stor del av forskningen vid högskolor och universitet i projektform. Detta gÀller inte minst inom teknik, naturvetenskap och medicin, men numer ocksÄ inom samhÀllsvetenskap.Det Àr vanligt att olika personalkategorier sÄ som exempelvis professorer,docenter, och doktorander ingÄr i projekten. Projektledaren Àr oftast den som har ansökt om projektmedlen, eller den person som Àr mest vetenskapligt meriterad vid avdelningen, vilket ofta Àr en professor eller docent med lÄng erfarenhet. Av de hÀr personerna förvÀntar sig organisationen ofta underverk. De ska medverka i alla möjliga typer av aktiviteter, som exempelvis handledning av doktorander,undervisning, medverkande vid och organiserande av konferenser,ansökan om medel för nya projekt och vara avdelningens ansikte utÄt.

"Man har ju alltid att lÀra frÄn varandra pÄ nÄgot sÀtt": om
möjligheterna att utveckla ett samarbete mellan
inriktningarna Idrott och hÀlsa med friluftsprofil vid LuleÄ
tekniska universitet och Friluftsgymnasiet i LuleÄ

Denna studie syftar till att undersöka hur ett samarbete mellan inriktningarna Idrott och hÀlsa med friluftsprofil vid LuleÄ tekniska universitet och Friluftsgymnasiet i LuleÄ skulle kunna se ut. En kvalitativ metod anvÀndes dÀr rektorer, inriktningsansvariga, studenter och elever intervjuades för att söka perspektiv pÄ hur ett samarbete mellan inriktningarna kan utformas. Vidare analyserades intervjuerna och olika teman skapades som vi ansÄg relevanta för undersökningen. Resultatet visar att de vi intervjuade har en likartad syn pÄ samarbete och dess former. De menade att genom ett samarbete kan kunskap byggas.

Genusperspektivet i den sociologiska grundkursutbildningen : - en jÀmförelse av tre svenska universitet

Inom sociologin önskas det att fÄ ökad förstÄelse för mÀnniskors handlingar och deras sociala identiteter. Intresset ligger Àven i att förklara och förstÄ kulturella strukturer som prÀglar vÄr verklighet. En viktig aspekt som formar mÀnniskans verklighet Àr konstruktionen av kön. Med anledning av genusperspektivets analytiska innebörd kan det tÀnkas att sociologin har ett vÀl integrerat genusperspektiv i utbildningen. Syftet med denna studie Àr att undersöka hur genus genomsyrar Sociologi I vid tre universitet.

Utlandsstudier under studietiden, en merit?

Högskola/universitet riktar sina blickar allt mer ut mot övriga vÀrlden och en del i denna internationalisering Àr att studenterna har möjlighet till utlandsstudier under studietiden. En av de utbildningar som uppmÀrksammar detta Àr Biblioteks- och informationsvetenskaps-programmet vid VÀxjö universitet, dÀr studenterna den femte terminen har möjlighet till utlandsstudier. Denna studie syftar till att undersöka huruvida dessa utlandsstudier under studietiden betraktas som en merit eller inte vid anstÀllning av bibliotekarier. Detta syfte ses utifrÄn tvÄ grupper: tidigare studenter pÄ biblioteks- och informationsvetenskapsprogrammet vid VÀxjö universitet och personer med anstÀllningsansvar inom biblioteksyrket, sÄ kallade avnÀmare. I examensarbetet tar jag upp dessa tvÄ gruppers uppfattningar kring utlandsstudier och jag undersöker ocksÄ hur medvetna de tidigare studenterna Àr om avnÀmarnas uppfattningar kring utlandsstudier.

Studentbloggens i sitt sammanhang ? En studie av tio studentbloggar, deras tema och utformning pÄ tre olika universitet

Titel: Studentbloggens i sitt sammanhang ? En studie av tio studentbloggar, deras tema ochutformning pÄ tre olika universitetFörfattare: Lisa BergenfelzUppdragsgivare: Institutionen för journalistik, medier och kommunikation vid GöteborgsUniversitet (JMG)Kurs: Examensarbete i medie- och kommunikationsvetenskap. Institutionen för journalistik,medier och kommunikation, Göteborgs universitetTermin: VÄrterminen 2012Handledare: Ulrika AnderssonSidantal/Antal ord: 44 sidor/15 487 ord inklusive kÀllförteckning samt bilagor.Syfte: Syftet med studien Àr att göra en genomlysning av olika former av studentbloggar somÄterfinns pÄ universitet i Sverige för att skapa förstÄelse hur det fungerar dÄ ett personligtmedium anvÀnds inom en organisatorisk kontext.Metod: Kvalitativ innehÄllsanalys av studentbloggar med hjÀlp av Ethnographic ContentAnalysis (ECA).Material: Tio utvalda studentbloggar ifrÄn Linköpings Universitet, Karlstad Universitet ochUppsala Universitet.Huvudresultat: Arbetet med studentbloggar skilde sig Ät mellan de tre universiteten. De hadeolika former av avtal med studenterna som bloggade, publiceringsplattform skilde sig Ät ochpresentationen av studentbloggen pÄ hemsidan varierade. Detta pÄverkade studentbloggenssammanhang och hur anknuten studentbloggen var till universitetet.

Kunskap genom bilder : i ett samarbete mellan museum, universitet och grundskola

Syftet med uppsatsen var att undersöka vad bilden och det bildskapande arbetet har för betydelse för kunskap i ett samarbete mellan museum, universitet och skola. Jag har genomfört observationer av elevers besök pÄ en bildutstÀllning i kemi pÄ BildMuseet UmeÄ universitet. Besöket innehöll bildvisning och efterföljande workshop med en bildpedagog och en kemist. Resultatet av observationerna visade att bilden, det visuella, anvÀndes i kunskapssyfte frÀmst gÀllande kemi. Det ansÄgs av informanterna vara ett sÀtt att nÄ eleverna pÄ ett annat sÀtt Àn text och tal för att vi lÀr oss pÄ olika sÀtt och att det krÀvs olika sÀtt att lÀra ut pÄ.

Organisatoriskt lÀrande: en fallstudie vid Lunds universitet

Att en organisation fattar beslut om överordnade mÄl och strategier innebÀr i sig inte nÄgot organisatoriskt lÀrande. För att möjliggöra en integration av uppstÀllda mÄl och strategier sÄ att dessa genomsyrar organisationen behöver det ske en process - ett organisatoriskt lÀrande. Vi har i denna uppsats studerat hur denna process gÄr till i organisationen Lunds universitet, nÀr det gÀller integration av mÄl och strategier rörande ledarskap och hur universitetet i denna process tillvaratar individuell kunskap och kompetens sÄ att organisationen fÄr en högre kompetens och dÀrmed en ökad möjlighet att nÄ uppstÀllda mÄl. Vi har utgÄtt frÄn litteratur kring organisatoriskt lÀrande, dÀr vi gjort en sammanstÀllning av de teorier och den forskning som vi anser har relevans för vÄr frÄgestÀllning. Ur dessa har vi tagit fram följande kriterier för organisatoriskt lÀrande: kommunikation, tillgÀngliggörande, reflektion och samsyn och integration.

Sociala plattformar och ?employee voice? : AnvÀnds sociala plattformar inom intern kommunikation av anstÀllda för att utrycka Äsikter, tankar och idéer?

Sociala plattformar har blivit allt viktigare för organisationer inom bÄde extern som intern kommunikation. Allt fler organisationer inför sociala intranÀt som tillhandahÄller anstÀllda med verktyg för att dela kunskap och information, men Àven nya möjligheter att göra sin röst hörd (employee voice).Denna uppsats undersöker huruvida anstÀllda vid Uppsala universitet anvÀnder lÀrosÀtets egenutvecklade sociala intranÀt (Medarbetarportalen) för att uttrycka employee voice inom fyra kategorier: individuellt missnöje, kollektiv organisation, beslutsfattande inom ledningen och ömsesidighet i intressen.Studien genomfördes i tvÄ delar, först en intervju med den enhet pÄ universitet som ansvarar för införandet av deras sociala intranÀt och sedan en enkÀtundersökning riktad mot anstÀllda vid universitetet. VÄr studie visar att inom Uppsala universitet finns det vÀldigt lite empiriskt stöd för att anstÀllda anvÀnder universitetets egenutvecklade sociala intranÀt för att uttrycka employee voice..

"Matematikutbildning Àr viktigt!" ? Men varför det? : En empirisk studie kring tre argument för matematikutbildning

Detta Àr ett examensarbete pÄ c-nivÄ frÄn lÀrarprogrammet vid Linköpings Universitet. Det undersöker hÄllbarheten hos tre argument för matematikutbildning vid en applikation pÄ sjuksköterskeprogrammet, ocksÄ det vid Linköpings Universitet. Arbetet ifrÄgasÀtter att matematikutbildning Àr viktigt för vidare fortbildning samt att matematikövning skulle gynna tankeförmÄgan. Arbetet undersöker Àven argumentet att nivÄn pÄ matematik-kunskaper anvÀnds för att gallra ut vilka elever som Àr lÀmpliga för vidareutbildning.Resultatet som framkommer i undersökningen visar att argumentet att matematiken Àr viktig för fortbildning Àr hÄllbart dÄ det appliceras pÄ sjuksköterskeprogrammet, matematikutbildning pÄ gymnasienivÄ Àr en viktig förberedelse för de elever som söker fortbilda sig pÄ sjuksköterskeprogrammet. Resultatet visar Àven att de studenter som lÀser pÄ sjuksköterskeprogrammet övar flertalet ?tankeförmÄgor? i samband med sitt matematikutövande och resultatet visar dÀrmed att argumentet att matematiken gynnar tankeförmÄgan Àr hÄllbart.

Utbildning som handelsvara - om internationell studentmobilitet och rörlighetens motiv och mÄl ur individperspektiv

Den internationella studentrörligheten har de senaste femton Ären ökat i snabb takt. Omfattningen av utlÀndska studerande som lÀser vid svensk högre utbildning pÄ grundlÀggande nivÄ har tredubblats sedan mitten av nittiotalet och svenska universitet och högskolor förbereder sig pÄ ytterligare ökning av inresande studenter. I takt med att svenska universitet och högskolor börjat erbjuda kurser pÄ engelska har ocksÄ Sverige som studieland blivit mer attraktivt. Att kurser kan erbjudas pÄ ett internationellt gÄngbart sprÄk har gjort Sverige konkurrenskraftigt pÄ en vÀxande marknad. Detta i kombination med enklare ansökningsförfaranden har gjort att utlÀndska studenters ansökningar till svenska utbildningar ökat med nÀstan 500 % frÄn ht-07 till ht-08.

<- FöregÄende sida 4 NÀsta sida ->