Sök:

Sökresultat:

724 Uppsatser om Äldre invandrare - Sida 43 av 49

Personas ? ett sÀtt att lyfta fram krav pÄ offentliga e-tjÀnster utifrÄn anvÀndare med sÀrskilda behov

I den offentliga sektorn sker idag en genomgripande övergÄng till att erbjuda service via Internet genom elektroniska tjÀnster, e-tjÀnster. FÄ tjÀnster utvecklas utifrÄn ett anvÀndarperspektiv och mÄnga brister i tillgÀnglighet. Funktionshindrade, invandrare och Àldre Àr tre grupper vars behov sÀllan uppmÀrksammas i utvecklingen av dessa tjÀnster. Detta ökar klyftorna i samhÀllet.Studien undersöker hur metoden personas kan anvÀndas för att kommunicera vilka behov som ett urval av dessa grupper har i sin anvÀndning av offentliga e-tjÀnster. Personas Àr en anvÀndarcentrerad form av mÄlgruppsanalys dÀr anvÀndare representeras genom personliga berÀttelser.

?Vi gör inte som ni gör? : En kvalitativ studie om unga kvinnor med annan kulturell bakgrund Àn svensk, och deras upplevda förutsÀttningar för utövandet av fysisk aktivitet

För att bibehÄlla en god hÀlsa under hela livet Àr fysisk aktivitet av stor betydelse. Tidigarestudier har visat att den fysiska aktivitetsnivÄn Àr lÄg bland unga kvinnor med annan kulturellbakgrund Àn svensk, men orsakerna Àr emellertid relativt okÀnda. Syftet med studien var attbelysa förutsÀttningar för unga kvinnor med annan kulturell bakgrund Àn svensk att utövafysisk aktivitet i skolan och pÄ fritiden, samt att söka förklaringar till upplevda möjligheteroch hinder som kan ligga till grund för fortsatt hÀlsofrÀmjande arbete riktat till mÄlgruppen.Metoden för datainsamlingen var en intervjustudie med Ätta unga kvinnor som alla hade enannan kulturell bakgrund Àn svensk, dÀr en fokusgruppintervju och fyra individuellaintervjuer genomfördes. Resultatet, genom kvalitativ innehÄllsanalys, visade till största del dehinder för utövande av fysisk aktivitet som de unga kvinnorna upplevde. De hinder sombelystes var bland annat kulturella faktorer, utanförskap, informationsbrist och ointresse förfysisk aktivitet, vilka frÀmst var kopplade till skolans lektioner i Idrott och HÀlsa men Àven tillfysisk aktivitet pÄ fritiden.

Att föda barn och vÀnta pÄ nÀsta utbetalning Àr vÄrt frÀmsta mÄl -Somaliers uppfattning, förstÄelse och upplevelse av den svenska socialtjÀnsten

Syftet med den hÀr uppsatsen Àr att ge en bild av hur somaliska individer uppfattar socialtjÀnstens arbetsuppgifter, befogenheter och hur socialtjÀnstens bemötande upplevs samt vad detta fÄr för konsekvenser för dessa individer. I teori delen har vi tittat pÄ symbolisk interaktionism och stÀmplingsteorin och dÀr har vi haft fokus pÄ begreppen kultur, makt och grupp. VÄr empiriska undersökning bestÄr av sex kvalitativa intervjuer. Undersökningen har fokus pÄ olika frÄgeomrÄden som Äterspeglar sex kvinnors upplevelser, uppfattningar och förstÄelse av den svenska socialtjÀnsten. Vi har analyserat resultatet utifrÄn tidigare forskning, symbolisk interaktionism och stÀmplingsteori.

Hets mot folkgrupp? : En retorisk och semiotisk studie av Sverigedemokraternas valfilm 2010

Risker och risktagande Àr en central del i det dagliga arbetet hos banker. Diskussionerna har varit mÄnga vad gÀller om banker pÄ ett effektivt sÀtt arbetar för att minimera riskerna. AllmÀnheten Àr beroende av banker samtidigt som bankerna Àr lika beroende av sina kunder. DÀrför har vi valt att i denna uppsats studera hur riskhanteringen i banker fungerar samt att se om dessa metoder har förÀndrats sedan finanskrisen. Syftet med uppsatsen Àr att studera riskhanteringen under finanskrisen och vad som gjorts för att minimera riskerna pÄ nÄgra av Swedbanks lokala kontor i Sverige. Den metod vi har anvÀnt oss av Àr en kvalitativ undersökning dÀr vi har intervjuat sex personer frÄn tre olika kontor och pÄ olika positioner inom banken. DÄ vi ville fÄ respondenternas personliga Äsikter var det hÀr den metod som passade vÄr studie bÀst.

Ibsens Vildanden : och 1800-talets familjedebatt

Att lÀra sig att tala ett sprÄk innebÀr sÄ mycket mer Àn att lÀra sig ord och grammatik. Det handlar ocksÄ om att lÀra sig kommunikativ kompetens d.v.s. de normer och regler för hur man anvÀnder sprÄket. Forskning kring kön och sprÄk har pÄvisat hur dessa normer varierar sÄvÀl mellan olika kulturer som mellan kvinnor och mÀn. Syftet med den hÀr uppsatsen Àr att belysa och analysera elevers möjligheter att aktivt delta i undervisningen i svenska för invandrare utifrÄn ett genusperspektiv.

SprÄkbarriÀrer i vÄrden: VÄrdpersonals upplevelser

Invandringen till Sverige har ökat det senaste Äret, vilket medfört att antalet individer som har svÄrigheter att förstÄ och tala det svenska sprÄket ökat inom vÄrden. Forskning visar att patienter till följd av sprÄkbarriÀrer Àr mindre nöjda med vÄrden. Eftersom kommunikationen utgör en viktig del av vÄrdpersonals arbete, behövs kunskap om vÄrdpersonals upplevelser av sprÄkbarriÀrer och hur de hanterar dem. Syftet med studien Àr att beskriva vÄrdpersonals upplevelser av sprÄkbarriÀrer. Studien Àr en litteraturstudie baserad pÄ vetenskapliga kvalitativa artiklar.

Försvarsmekanismer i ett nytt land

NÀr en individ kommer till en ny och obekant plats Àr det normalt att han/hon inte kÀnner till det nya omrÄdets symboler, regler och normer, nÄgonting som han/hon mÄste lÀra sig för att kunna förstÄ och kommunicera med sin omgivning. Det hÀr förhÄllandet kan leda till irrationella beteenden som kan hindra ?nykomlingen? att lyckas förÀndra sin situation till det bÀttre och kunna tillfredsstÀlla sina grundlÀggande behov. Syftet med examensarbetet Àr hur uppsatsens teoretiska byggstenar kan tillÀmpas pÄ invandrarnas verklighet i Sverige. Det teoretiska ramverket utgörs framför allt av George Kellys teori (1991) och gÄr ut pÄ att nÀr en individs konstruktionssystem, det vill sÀga uppfattning av vÀrlden inte kan tillÀmpas pÄ de situationer han/hon befinner sig i upplever han/hon Ängest och det föranleder honom/henne att genom strategier som definitionsmÀssigt Àr försvarsmekanismer försöka komma tillrÀtta med den obegripliga verkligheten.

NYTT LAND, NYTT LIV, NYTT YRKE. Är vĂ„rd- och omsorgssektorn det enda alternativet för invandrarkvinnor? - En studie om invandrarkvinnor som vĂ€ljer VĂ„rd- och omsorgsutbildningen

Syftet med den hÀr uppsatsen Àr att ta reda pÄ invandrarkvinnors motiv för att vÀlja VÄrd- och omsorgsutbildningen och att studera hur utbildningsvalet samverkar med klass, utbildningsbakgrund och invandring. Tidigare forskning har visat att sprÄkkunskaper, utbildningsnivÄ och diskriminering pÄ arbetsmarknaden Àr betydelsefulla faktorer nÀr det gÀller invandrarnas situation pÄ den svenska arbetsmarknaden. Klass har inte diskuterats i tidigare forskning nÀr det gÀller invandrarkvinnor och utbildningsval. Jag har med inspiration frÄn Pierre Bourdieus klassteori och Beverley Skeggs resonemang kring omvÄrdnadskurser valt att undersöka vilken roll klasstillhörighet, tidigare utbildning, arbetsbakgrund och invandring spelar för informanternas val av VÄrd- och omsorgsutbildningen. I den hÀr uppsatsen anvÀnds kvalitativ metod i form av semistrukturerade intervjuer med nio invandrarkvinnor som studerar VÄrd- och omsorgsutbildningen pÄ Komvux.

Det rÀcker ju med att jag kollar mig i spegeln sÄ vet jag : En studie om identitetsskapande bland ungdomar med utlÀndsk bakgrund

SammanfattningUtifrÄn en uppmÀrksammad efterfrÄgan av mer feedback i en kommuns medarbetarenkÀt syftar uppsatsen till att undersöka hur man som enhetschef inom en statlig verksamhet kan hitta handlingsutrymme och strategier för att framgÄngsrikt implementera feedback som nÄgonting naturligt pÄ arbetsplatsen. För att kunna ge svar pÄ syftet har uppsatsen utgÄtt frÄn tidigare forskning i form av aktuell litteratur samt intervjuer av tvÄ doktorander med fördjupad kunskap inom omrÄdet feedback eller ledarskap. Fyra narrativa intervjuer genomförde Àven med enhetschefer inom LSS som ansÄg sig arbeta framgÄngsrikt med feedback. Tidigare forskning analyserades tillsammans med enhetschefernas uppfattningar dÀr sedan gemensamma faktorer för ett lyckat arbete med feedback tematiserades, samtidigt som olikheter och effekter analyserades. Uppsatsens resultat kopplades ihop med teorierna KASAM och Behovsteorin.

"VÀlkommen hem igen" - en undersökning av kvinnors identitetsförÀndring i det svenska samhÀllet

I vÄr undersökning ville vi belysa unga förtagenerations-invandrarkvinnors identitets förÀndring. Dessa unga kvinnor lever under inflytande av tvÄ kulturer dÀr deras identitetstillhörighet till sitt ursprung oftast bestÀms av ett essentialistiskt synsÀtt, vilket innebÀr att den definieras av ett gemensamt ursprung och en speciell kulturtillhörighet. Men kvinnorna i vÄr studie visar att deras identitet egentligen bygger mer pÄ ett konstruktivistiskt synsÀtt dÀr den kulturella identiteten inte bestÀms av en gemensam tillhörighet utan att identiteten förÀndras och omskapas hela tiden beroende pÄ den situation man befinner sig i. Vi har gjort ett urval dÀr vi har valt aktiva och kvinnor som har anstrÀngt sig för att integreras i det svenska samhÀllet och inte valt ?den traditionella hemmafrun?.

Kommunikation och socialt samspel i vardagen - boendestödets betydelse för mÀnniskors delaktighet och egenmakt : en kvalitativ studie om mÀnniskor med psykiska funktionshinder

SamhÀllet förÀndras och blir allt mer mÄngkulturellt och det skapar ett större behov av att kunna kommunicera. Mitt syfte var att undersöka hur den interkulturella kommunikationen fungerar mellan pedagoger och förÀldrar.I min undersökning intervjuade jag tvÄ pedagoger och fem förÀldrar pÄ en mÄngkulturell förskola, dÀr jag gjorde tre observationer. Pedagogerna Àr mycket positiva i sin kommunikation med förÀldrarna. NÀr inte det talade sprÄket rÀcker till anvÀnder man hela sin kropp och tecken, alltsÄ pekar och ritar och ber barnen hjÀlpa att tolka för att kommunicera, sa en av pedagogerna. Det hÀnder att man inte förstÄr varandra och det kan skapa frustration nÀr man inte kan förmedla sitt budskap till den andra.

FramgÄng eller motgÄng i förorten : En kvalitativ studie om hur nÄgra invandrarungdomar, uppvÀxta i Göteborgs förorter, beskriver vilka faktorer som ligger bakom deras framgÄngar eller motgÄngar i samhÀllet.

Den generella Äsikten Àr att förorter betraktas som utsatta omrÄden. MÄnga individer som Àr uppvÀxta i förorter runt om i Sverige upplever att samhÀllet i övrigt stigmatiserar dessa omrÄden. Trots de negativa perspektiven pÄ dessa omrÄden, finns det individer med stora engagemang som lyckas i de utdömda omrÄdena. Det finns individer som inte lÄter sig pÄverkas negativt av dessa ogynnsamma belysningar. MÄnga vÀxer upp i förorterna och lyckas bli framgÄngsrika individer som sedan tar sin rÀttfÀrdiga plats i samhÀllet.Denna studie vill belysa dessa individer och vad som ligger bakom deras framgÄngar genom att lÄta informanter med akademisk utbildning fÄ skildra sina egna livsberÀttelser.

Vilka faktorer pÄverkar vÄrdutnyttjande hos unga? En jÀmförelse mellan ungas och Àldres benÀgenhet att söka hÀlso- och sjukvÄrd i Sverige

I HÀlso och sjukvÄrdslagen stÄr bland annat ?MÄlet för hÀlso- och sjukvÄrden Àr en god hÀlsa och en vÄrd pÄ lika villkor för hela befolkningen?. Att se om detta mÄl stÀmmer överens med verkligheten Àr ett omfattande projekt. I den hÀr uppstasen diskuteras de olika sÀtt som finns för att mÀta lika fördelning av vÄrd; vÄrdutnyttjande, tillgÄng till vÄrd, sjukvÄrd fördelat utifrÄn behov och fördelning av hÀlsostatus i befolkningen. Uppsatsen innehÄller Àven en empirisk analys av vÄrdutnyttjande dÀr unga mellan 18-30 Är jÀmförs med Äldersgruppen 31-65 Är.

Invandrarföretagare i VÀxjö : Ur ett personligt nÀtverksperspektiv

Invandrar- och etniskt entreprenörskap har rönt stort forskningsintresse desenaste Ärtiondena utifrÄn dess pÄverkan pÄ ekonomisk tillvÀxt (Casson et al,2006) I Sverige har antalet företag som startas av personer födda utomlands,ökat med 75 % mellan 2001 och 2008, vilket bidrar till ekonomisk tillvÀxtoch sysselsÀttning. Invandrarföretagare möter dÀremot specifika hinder ochproblem i deras vardag, bland annat avsaknaden av personliga nÀtverk(TillvÀxtverket, 2010) vilket har en viktig roll för entreprenöriell framgÄng.Bill och Johannisson (2004) menar att det stöd och de resurser en entreprenörkan vara i behov av, ofta Äterfinns i det personliga nÀtverket.I VÀxjö finns det ett utvecklat system av lokala aktörer vars frÀmsta syfte Àratt stödja nyföretagare. Författarna stÀller sig frÄgande till hur dessa aktörerkan förbÀttra förutsÀttningarna för invandrarföretagare att utveckla personliganÀtverk.Författarna har genomfört en kvalitativ studie av tolv lÄgutbildade invandraresom hÀrstammar frÄn mindre utvecklade lÀnder och har drivit företag mellan3-36 mÄnader. De företagsfrÀmjande aktörerna som deltagit i denna studie ÀrALMI Företagspartner AB, NyföretagarCentrum, Inkubatorn, Arbetsförmedlingenoch Mackens Företagshotell.Resultatet av studien visar pÄ att företagsfrÀmjande aktörer bör Àga förstÄelseför invandrarföretagares kontext i VÀxjö, vilken pÄverkar deras möjligheteratt starta och driva företag. Organisationerna bör Àven erbjuda ett heterogentnÀtverk dÀr individen kan trÀffa lÀmpliga kontakter som förstÄr dennakontext.

Det ska va' slÀtt!: attityder till vÀrdegrundsrelaterad undervisning inom vuxenutbildningen

Syftet med studien var att beskriva attityder till vÀrdegrundsrelaterad undervisning bland lÀrare inom vuxenutbildningen. De frÄgestÀllningar som lÄg till grund för studien var följande: Hur definierar lÀrarna skolans vÀrdegrund? Hur förhÄller sig lÀrarna kÀnslomÀssigt till vÀrdegrundsrelaterad undervisning? Integrerar lÀrarna vÀrdegrundsrelaterade frÄgor i den dagliga undervisningen? I sÄ fall hur? samt Föreligger det nÄgon skillnad i attityder gentemot vÀrdegrundsrelaterad undervisning mellan olika ÀmneslÀrare? Utöver dessa frÄgestÀllningar undersöktes Àven tÀnkbara yttre faktorer som kan pÄverka tillÀmpningen av vÀrdegrundsrelaterade frÄgor. Den metod som valdes var kvalitativ och innefattade dels en enkÀtundersökning och dels fördjupande intervjuer. Studieresultatet bearbetades huvudsakligen utifrÄn strukturfunktionalistisk teori samt de tre attitydkomponenterna kognitiv, affektiv och intentionell komponent, vilka dessutom diskuterades i förhÄllande till Festingers dissonansteori.

<- FöregÄende sida 43 NÀsta sida ->