Ätbar utemiljö i skolan
ett gestaltningsförslag med permakulturprinciper
Naturbruksgymnasiumätliga växterPermakulturUngdomarHållbar utvecklingSjälvförsörjningGestaltningsförslag
Ett brinnande intresse för både gestaltning och ätbara växter utgör grunden för detta
kandidatarbete inom landskapsplanering. Arbetet består av en genomgång av grundläggande
designverktyg och principer för att nå fram till ett hållbart permakulturdesign, för de
internatboende på Naturbruksgymnasiet i Vreta Kloster i Östergötland. Arbetet baseras på
kriterier för hur en permakulturdesign byggs upp, samt önskemål från kunden. Målen för att
skapa denna utemiljö har varit att samla ett varierat ätbart växtmaterial och att skapa en plats
som blir en viktig social mötesplats via ett gestaltningsförslag. Arbetet beskriver hur ätbara
växter praktiskt kan användas och ta plats i vid internatboendet. Som framtida
trädgårdsingenjör med designinriktning ser jag en möjlighet att inspirera både besökarna på
naturbruksgymnasiet och ungdomarna som bor på internatboendena att få upp ögonen för
svensk produktion av ätbara växter. Genom att vi ökar odlandet på vår egen täppa av det vi
själva äter, minskar också miljöbelastning som skapas av transporter.