Sök:

"Älska i nöd och lust...tills döden skiljer oss åt"

en kvalitativ sociologisk studie av människors erfarenheter och upplevelser av parrelationer och skilsmässor i dagens samhälle


I det senmoderna samhället är det allt vanligare att människor skiljer sig. Det är något som är märkbart i vår närmaste omgivning, bland bekanta och vänner. Många sociologer talar om samhällsförändringar i det senmoderna samhället där dom nämner skilsmässor som en effekt av dem. Därför har vi valt att undersöka vilka omständigheter som ligger bakom och bidrar till att skilsmässor ständigt ökar i dag.Utgångspunkten för vår uppsats är vårt intresse för att förstå de ökade skilsmässorna. Vårt intresse ligger inte i första hand på effekterna av skilsmässor som till exempel på barn, ekonomiska eller emotionella konsekvenser, eftersom dessa inte ligger inom ramen för vårt arbete. Istället utforskar vi människors erfarenheter i ett samtal med de teorier som hävdar att olika samhällsförändringar ligger som grund och ledder till de ökade skilsmässor eller separationer. Teoretiskt utgår studien ifrån de sociologiska teorier som behandlar samhällsförändringar med tonvikten på familj. Metodologiskt är arbete en kvalitativ inspirerat studie baserat på fyra djupintervjuer.Slutsatser vi kommer fram till, bekräftar tidigare studier och visar på kulturella förändringar vad gäller förståelse av familj och parrelationer, vilket leder till ökning av skilsmässor. Vårt material belyser förändringar i människors upplevelse och erfarenheter av familj, parrelationer, sexualitet, könsroller, kärleken. Samtidigt som traditionella normer om kön och familj fortfarande är närvarande i våra informanters världsbild.

Författare

Fahreta Ahmic Aleksandra Baranji

Lärosäte och institution

Lunds universitet/Avdelningen för sociologi

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..