Sök:

Äggkvalitet kopplat till produktion, ekonomi och djurvälfärd hos svenska värphöns


Lönsamheten hos svenska äggproducenter påverkas i allt större utsträckning av kvaliteten på de producerade äggen. En försämrad äggkvalitet innebär som regel stora ekonomiska förluster i samband med att äggen nedgraderas till kvalitetsklass B. Kvalitetsavvikelser kan uppkomma med anledning av en mängd olika faktorer kopplade till exempelvis utfodring, skötsel, produktionssystem eller klimat. Följaktligen finns det många och varierande lösningar för att minska förekomsten av kvalitetsavvikelser på de svenska äggen. Syftet med denna studie var att kartlägga de kvalitetsavvikelser som är mest förekommande på ägg från svenska värphöns samt att undersöka hur dessa är relaterade till produktion, ekonomi och djurvälfärd. För att få en rättvis bild över förekomsten av kvalitetsavvikelser intervjuades producentsamordnare från tolv svenska packerier som tillsammans tar emot ägg från omkring 240 äggproducenter. Tillsammans representerar dessa en stor del av Sveriges äggindustri. Som komplement utfördes gårdsbesök med efterföljande analyser. Enligt studiens utfall är stjärnsprickor samt smutsfläckar av avföring de klart vanligaste kvalitetsavvikelserna på de svenska äggen. Samma avvikelser anses även vara de mest kostsamma. Förekomsten av inre kvalitetsavvikelser är mycket låg jämfört med yttre och anses inte utgöra en stor ekonomisk förlust för Sveriges äggproducenter. De uppges dock vara kostsamma för packeriet. Anledningen till varför avvikelser uppkommer på äggen varierar mellan besättningar. Undermålig rengöring samt bristfälligt underhåll och service av teknisk utrustning tycks ligga till grund för en stor del av de kvalitetsavvikelser som uppkommer på de svenska äggen. Studien visar även att avvikelser i samband med vaccination mot infektiös bronkit (IB) samt spolmask är två aktuella faktorer som det bör fokuseras på i framtiden. Utöver dessa faktorer förefaller en fuktig stallmiljö på grund av bristande ventilation på vintern orsaka många avvikelser. Denna studie visar att äggens kvalitet ofta speglar hur producenten sköter sin gård. Många producenter skulle, med hjälp av regelbundna kontroller och en relativt liten arbetsinsats, kunna förbättra äggkvaliteten och därmed öka förtjänsten av de producerade äggen. Genom ett omsorgsfullt arbete och en hög kunskapsnivå kan förekomsten av kvalitetavvikelser bland svenska hönsägg säkerligen reduceras.

Författare

Sofia Hollstedt

Lärosäte och institution

SLU/Dept. of Animal Nutrition and Management

Nivå:

"Masteruppsats". Självständigt arbete (examensarbete) om 30 högskolepoäng (med vissa undantag) utfört för att erhålla masterexamen.

Läs mer..