Sök:

Vuxna individers kännedom, upplevda följsamhet och attityder till Svenska livsmedelsverkets fem kostråd.


Bakgrund Svenska livsmedelsverket (SLV) har utarbetat fem kostra?d fo?r att fra?mja en ha?lsosam kostha?llning. Kostra?den innefattar rekommendationer ga?llande frukt och gro?nt, fullkorn, nyckelha?lsma?rkningen, fisk samt olja och flytande margarin. Tidigare underso?kningar tyder pa? att kostra?den inte fo?ljs i tillra?cklig utstra?ckning.Syfte Studiens syfte var att underso?ka vuxna individers ka?nnedom, upplevda fo?ljsamhet och attityder gentemot SLVs fem kostra?d. Ytterligare syften var att underso?ka olika faktorers samband med ka?nnedom, attityder och upplevd fo?ljsamhet till kostra?den samt fo?rtroendet fo?r SLV.Metod Via Facebook utlystes en na?tbaserad enka?tstudie inneha?llande fra?gor om ka?nnedom, upplevd fo?ljsamhet och attityder till kostra?den. Insamlade data bearbetades i SPSS 22.0. Independent samples median test samt Chi-2 test anva?ndes vid analys. Signifikansniva?n sattes till p<0,05.Resultat I studien deltog 159 individer (113 kvinnor, 46 ma?n). Ka?nnedomen om kostra?den var god fo?rutom betra?ffande kostra?det om olja och flytande margarin som endast 48% ka?nde till sedan tidigare. Den upplevda fo?ljsamheten var sto?rst till kostra?den om fullkorn respektive olja och flytande margarin. Kostra?det om olja och flytande margarin ansa?gs a?ven vara la?ttast att fo?lja. Attityderna till kostra?den ga?llande frukt och gro?nt, fullkorn samt fisk var mer positiva a?n till o?vriga kostra?d. Kostra?det ga?llande nyckelha?lsma?rkningen ansa?gs vara mindre ha?lsosamt, mindre modernt, sva?rare att fo?rsta?, sva?rare att fo?lja och hade la?gst tilltro. De som fo?ljde Low Carbohydrate High Fat-dieten (n=11) hade la?gre upplevd fo?ljsamhet (p=0.011) och tilltro (p=0.023) till nyckelha?lsma?rkningen samt la?gre tilltro till kostra?det anga?ende frukt och gro?nt (p=0.008). Av deltagarna angav 45% ett ho?gt fo?rtroende fo?r SLV.Slutsats Kostra?den, fra?mst anga?ende nyckelha?lsma?rkningen respektive olja och flytande margarin, kan beho?va modifieras eller marknadsfo?ras ba?ttre fo?r att i sto?rre utstra?ckning na? ut till befolkningen och pa? sa? sa?tt fo?rebygga kostrelaterade sjukdomar. 

Författare

Johannes Edholm Miriam Lindvall

Lärosäte och institution

Umeå universitet/Institutionen för kostvetenskap

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..