Sök:

Vilken behandling är mest effektiv vid samhällsförvärvad lunginflammation orsakad av antibiotikaresistenta stammar av Streptococcus pneumoniae ?


Lunginflammation drabbar ungefär 1 % av Sveriges befolkning varje år. Med lunginflammation menas att lungvävnaden är inflammerad och en infektion är orsaken. Detta arbete fokuserar på Samhällsförvärvad Lunginflammation (CAP) orsakad av den grampositiva bakterien Streptococcus pneumoniae som är den vanligaste orsaken till CAP. Resistensutveckling hos bakterier gör det svårare att välja antibiotika för behandling och även att framställa effektiva nya antibiotika. Vid behandling av CAP rekommenderas i Sverige penicillin V i första hand och när infektionen är orsakad av bakterier med nedsatt känslighet rekommenderas i stället amoxicillin. Syftet med detta arbete var att undersöka vilken behandling som är mest effektiv mot resistenta stammar av S.pneumoniae. Metoden som användes var en litteraturstudie som omfattade 8 studier, om CAP och dess behandling, vilka hämtades från databasen PubMed. Totalt utrotade moxifloxacin, telitromycin, amoxicillin/klavulansyra (2000/125 mg), och ceftriaxone, 100 %, 100 %, 97,8 % och 66,7 % respektive av de isolat med penicillinresistenta S.pneumoniae som behandlades. Av de makrolidresistenta S.pneumoniae isolaten utrotades 96,2 % av de som behandlades med moxifloxacin och 95,5 % av de som behandlades med telitromycin. Alla antibiotika i arbetet har gett en god effekt mot resistenta stammar av S.pneumoniae vid CAP. De behandlingar som utmärkt sig mest är moxifloxacin och telitromycin men även den förbättrade formuleringen av amoxicillin/klavulansyra (2000/125 mg) har visat sig vara effektiv. Dock behövs fler studier som enbart inriktar sig på CAP där orsaken är resistenta stammar av S.pneumoniae och hur man på bästa sätt skall behandla dessa infektioner.

Författare

Sara Hallén

Lärosäte och institution

Linnéuniversitetet/Institutionen för naturvetenskap, NV

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..