Sök:

Vem tjänar på jämställdhet? - En undersökning om hur kvinnor på ledande positioner inom IT-sektorn påverkar företagens prestation


Syftet är att klargöra om det finns ett samband mellan antalet kvinnor i styrelse respektive ledningsgrupp och hur företaget presterar samt hur dess kapitalstruktur är uppbyggd. Uppsatsen består av kvantitativ primärdata insamlad och analyserad utifrån en deduktiv metod. Resultaten presenteras i form av regressions-analyser. Teorierna i uppsatsen behandlar undersökningsvariablerna resultat efter finansiella poster, omsättning per anställd, soliditet och TSR. Dessutom behandlas teorier om styrelser och ledningsgrupper samt jämställdhet inom desamma. Empirin presenteras som multipla regressioner gjorda på paneldata insamlad från årsredovisningar. Det finns signifikans i vår undersökning för att ökad andel kvinnor i styrelser leder till en ökning av resultatet efter finansiella poster men en minskning av total avkastning för aktieägare.

Författare

Joakim Rapp Johan Leffler Gustaf Andersson

Lärosäte och institution

Lunds universitet/Företagsekonomiska institutionen

Nivå:

"Magisteruppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla magisterexamen.

Läs mer..