Sök:

Vårdvalets påverkan på styrningen av Närhälsans vårdcentraler i Västra Götalandsregionen ? ett New Public Management-perspektiv

I och med vårdvalets införande, dvs. att patienterna själva fick bestämma var de skullefå sina basala vårdbehov tillfredsställda, har primärvården i Västra Götalandsregionen öppnats upp för privata aktörer. Från att ha agerat på en starkt reglerad marknad har de offentliga aktörerna nu blivit konkurrensutsatta. Studien behandlar vårdvalets påverkan på styrningen inom den offentliga Närhälsan utifrån ett New Public Management-perspektiv. Genom kvalitativa intervjuer med totalt fyra vårdcentralschefer och två primärvårdschefer visar denna studie att styrning av den offentliga Närhälsan i den uppkomna konkurrenssituationen har lett till ett marknadstänkande i linje med New Public Management-teorin. Det yttrar sig exempelvis i att man nu ser patienterna som kunder i högre grad, ekonomiansvaret hos de enskilda vårdcentralerna har ökat och prestationsmätning och uppföljning har blivit viktiga inslag i verksamheten.

Författare

William Edgrenn Peter Berndtsson

Lärosäte och institution

Göteborgs universitet/Företagsekonomiska institutionen

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..