Sök:

Vård på fel avdelning, sjuksköterskors erfarenheter av att patienter vårdas på en avdelning som inte är specialiserad på patientens specifika psykiatriska sjukdomstillstånd.


SammanfattningInledning: Effektiviseringen av hälso och sjukvården har under de senaste decennierna resulterat i en drastisk minskning av antalet vårdplatser. En effekt av reduceringen är att patienter placeras på avdelningar som inte är specialiserade mot patientens specifika sjukdomstillstånd. Det innebär att patienten vårdas på enheter där det saknas specialistkunskap.Syfte: Undersöka sjuksköterskors erfarenheter av att patienter vårdas på en avdelning som inte är specialiserad på patientens specifika psykiatriska sjukdomstillstånd. Metod: Två sjuksköterskor verksamma inom psykiatrisk specilaistvård deltog i den kvalitativa intervjustudien. Studien är en pilotstudie där innehållsanalys använts som analysmodell.Resultat: Följande tema framkom i resultatet: Kunskap, trygghet och uthållighet är knuten till hopp. Temat utgörs av det latenta innehållet i kategorierna: Vinsten av specialistsjukvård, sjuksköterskans kompetens, vikten av kontinuitet, vårdmiljöns betydelse, övervägande motstånd, uteblivna behandlingskontakter. Diskussion: Metoden var väl anpassad för att studera fenomenet. Styrkan med innehållsanalysen var att den på ett strukturerat sätt bidrog till att lyfta fram både det manifesta och latenta aspekterna av det kvalitativa resultatet. Två områden som inte observerats i studiens kunskapsöversikt var vårdmiljöns betydelse för patientens trygghet samt att patienter inte fick någon behandlingskontakt såsom psykolog, läkare och kontaktperson. Att patienterna inte fick behandlingskontakt är en av de mest negativa effekterna kopplade till fenomenet och borde vara föremål för vidare forskning. Nyckelord: Omvårdnad, patient, psykiatri, erfarneht,psykisk sjukdom, specialistsjukvård,avdelning,kompetens,trygghet,kontinuitet,vårdmiljö.

Författare

Tore Isaksson Björn Malmgren

Nivå:

"Magisteruppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla magisterexamen.

Läs mer..