Sök:

Valfrihet - gymnasieskolans framtid? En enkätundersökning av lärares och elevers attityder till valfriheten i gymnasieskolan


Den största förändringen av gymnasieskolan var införandet av en kursutformad gymnasieskola vilket skedde 1994. Syftet med detta arbete är att ta reda på hur den valfriheten som införandet av den kursutformade gymnasieskolan i upplevs av elever och lärare. Vi har i detta arbete begagnat oss av den s.k. Likert-skala för att kunna mäta elevers och lärares attityder till valfriheten i skolan. Den består av ett antal påståenden som elever och lärare skall instämma i eller ta avstånd från på en femgradig skala. Vi valde att genomföra vår enkätundersökning på totalt fem gymnasieskolor i tre skånska kommuner. Eleverna i undersökningen uttrycker en positiv attityd till valfriheten i dagens gymnasieskola. En majoritet av eleverna utrycker en positiv attityd till att det är lättare att göra bra ifrån sig på en individuell kurs om de själva har valt att läsa den. De kan även tänka sig att utöka sin studiegång med flera valbara kurser, utöver deras obligatoriska 2500 poäng. En majoritet av de tillfrågade lärarna anser att elevernas valfrihet av kurser bidrar till att öka deras engagemang och motivation. Det finns således ett samband mellan valfriheten i skolan och elevers prestationer.

Författare

Göran Roos Christopher Hopper

Lärosäte och institution

Malmö högskola/Lärarutbildningen

Nivå:

"Uppsats för yrkesexamina på grundnivå". Självständigt arbete (examensarbete)om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla yrkesexamen på grundnivå.

Läs mer..