Sök:

Vad gör vissa medarbetare mer nöjda än andra?

En studie om hur medarbetares upplevelse av kontroll och välbefinnande påverkar uppfattningen om den interna kommunikationen i organisationer.


Dagens samhälle ställer höga krav på individer att vara sociala, kommunikativa och inneha en förmåga att hantera ett ökande informationsflöde. Samtidigt som det ligger mycket ansvar på den enskilde individen att sålla bland stora mängder information har olika individer skilda förutsättningar att möta dessa krav. Studiens syfte var att undersöka om upplevelse av kontroll och välbefinnande hos medarbetarna påverkar kommunikationstillfredsställelse och föredragna kommunikationskanaler. Som teoretisk referensram har teori om kommunikation och subjektivt välbefinnande samt Rotters (1966) teori om Locus of Control använts. En kvantitativ enkätstudie genomfördes på en förvaltning i Tidaholms kommun i Västra Götalands län där de upplevt kommunikationsproblem i sin internkommunikation. Resultatet visade signifikanta samband mellan upplevd kontroll på arbetsplatsen och kommunikationstillfredsställese (? = -.98) samt mellan välbefinnande och kommunikationstillfredsställelse (? = 1.43). De med hög upplevelse av kontroll föredrog elektroniska och skriftliga kommunikationskanaler mer än de med låg upplevelse av kontroll. Resultatet indikerade därmed på att upplevelse av kontroll och välbefinnande inte bara påverkar hur man kommunicerar, vilket tidigare studier har visat, utan att det även påverkar hur man uppfattar kommunikation.

Författare

Christine Malmsten Jonas Gutö

Lärosäte och institution

Högskolan i Skövde/Institutionen för teknik och samhälle

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..