Sök:

Utvecklas och förstärks ett Typ A-beteende i yrkeslivet eller utvecklas det i ett tidigare skede före påbörjad yrkesutbildning ?

Denna studie syftade till att undersöka om Typ A-beteende utvecklades och förstärktes i yrkeslivet eller om det utvecklades i ett tidigare skede före personen hade påbörjat sin utbildning och bara hade vaga föreställningar om vad som skulle krävas i yrkesrollen. Typ A-beteende förkortat TAB karakteriseras av ett antal olika personlighetsdrag ett av de mer framträdande är att personen är extremt tävlingsinriktad och högpresterande. Urvalsramen omfattade tre yrkeskategorier i Västra Götalands län. Deltagarna från de tre yrkeskategorierna var 21 polismän 14 lärare och 16 ingenjörer. Deltagarna fick genomföra ett av författaren egenkomponerat test för denna undersökning. Detta test efterfrågade vilka egenskaper undersökningsdeltagarna trodde skulle krävas i yrket före de påbörjade utbildningen respektive vilka egenskaper de ansåg krävas i yrket idag. Det framkom att det var kravbegreppen i nuläget som hade starkast koppling till TAB och att det inom grupperna endast var Polisernas rapporterade uttryck av kravbegreppen som hade en signifikant koppling till TAB. Inom gruppen betydde egenskaper/förmågor nu mer än egenskaper/förmågor före utbildning och sociala uttryck nu mer än sociala uttryck före utbildning vilket tyder på att denna grupp påverkats av sitt arbete. Ingenjörerna var den enda gruppen som uppvisade ett TAB . Det framkom även att sociala uttryck bland ingenjörerna ansågs betydligt mindre betydelsefulla jämfört med de andra två grupperna.

Författare

Johan Öfverman

Lärosäte och institution

Högskolan Kristianstad/Institutionen för beteendevetenskap

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..