Sök:

Ungdomars resonemang kring livsmedelsval - Förslag på hälsofrämjande förändringar av en fritidsgårds kafé


Främjandet av goda matvanor hos barn och ungdomar är ett viktigt folkhälsomål i Sverige och de offentliga miljöer där ungdomar vistas utgör betydande arenor för detta arbete. Om man ska hjälpa ungdomar att äta nyttigare är det också av betydelse att hänsyn tas till ungdomars egna åsikter gällande vad som påverkar deras matvanor.Syftet med detta arbete var att undersöka hur ungdomar som besöker en fritidsgård resonerar kring kafésortimentet och en eventuell förändring av detta. Målet var att med utgångspunkt från resultatet från fokusgruppsintervjuer ge förslag på förändringar i kaféet för att främja hälsosamma livsmedelsval. Totalt deltog 27 killar och tjejer mellan 13 och 23 år i undersökningen.Resultatet visar att valmöjlighet, utbud, marknadsföring, personal, miljö samt ekonomisk styrning är viktiga faktorer för att ungdomar ska göra hälsosamma livsmedelsval. I en förändring av kaféet är det därför viktigt att man har ett brett, billigt och mättande utbud innehållande både nyttiga och onyttiga livsmedel. Sortimentet bör visas upp på ett sätt som inbjuder till köp och personalen ha en positiv inställning och uppmuntra hälsosamma matval. Särskilt tydligt i vår undersökning är att kafémiljön har mycket stark påverkan på ungdomars vilja att konsumera hälsosamma livsmedel. Ungdomarnas resonemang kring viljan att konsumera hälsosamma livsmedel visar på ett holistiskt synsätt varvid det enligt oss är väsentligt att ta hänsyn till flera faktorer om man ska lyckas med ett förändringsarbete.

Författare

Emil Häger Sandra Norling

Lärosäte och institution

Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

Nivå:

"Magisteruppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla magisterexamen.

Läs mer..