Sök:

Tjackhoror var vi allihopa En kvalitativ studie om uppfattningar kring kön och sexualitet, av kvinnor och män som levt i ett aktivt narkotikamissbruk


Syftet med studien var att undersöka hur kvinnor och män som levt i ettdrogmissbruk beskriver sina föreställningar kring manligt, kvinnligt och sexualiteti ett aktivt missbruk. Utöver de föreställningar dessa personer hade undermissbruket ville vi även undersöka om dessa uppfattningar har kommit attförändras då de lämnat missbruket. För att finna svar på detta utförde vi tiokvalitativa semistrukturerade intervjuer varav fem män och fem kvinnor, därsamtliga levt mer än 15 år i ett aktivt narkotikamissbruk. Då syftet var att se tillkönsuppfattningar i ett aktivt missbruk och vidare i ett drogfritt liv, var detgemensamt för samtliga informanter att de varit drogfria i mer än ett år samt att dearbetat med sig själva och sin missbruksproblematik.För att kunna förstå och analysera vår empiri valde vi att använda oss av olikateoretiska perspektiv, så som socialkonstruktivism, genusteori samtstämplingsteori. Studien visade att uppfattningarna kring manligt och kvinnligtkonstruerades i den rådande kontext informanterna befann sig i. Det visade påskillnader mellan könsuppfattningarna i missbruket och det drogfria livet.Missbruksvärlden beskrevs som manligt dominerande för både män och kvinnor.Kvinnorna framställdes utifrån sexiga attribut men samtidigt som de anammadeett manligt beteende. Männen dominerade med en tuff och stark attityd och vartydligt överordnade kvinnorna. Samtliga informanter skildrade att de befunnit sigi en verklighet där det fanns föreställningar och förväntningar som de levde upptill, men att de idag har gått in i en ny kontext med nya förväntningar som deanpassar sig efter. Studien visade vidare på att informanterna i viss mån upplevdedet problematiskt att övergå till en ny kontext, där drogen inte längre varnärvarande.

Författare

Nina Hakkarainen Julia Hagenlöf

Lärosäte och institution

Göteborgs universitet/Institutionen för socialt arbete

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..