Sök:

Tillgångsförvärv av fastigheter - en uppsats om svenska fastighetsbolags information i årsredovisningarna om redovisningen av tillgångsförvärv

Bakgrund och problem: Vid förvärv av s.k paketerade fastigheter ska förvärvet antingenklassificeras som tillgångsförvärv eller rörelseförvärv. Hur förvärvet ska klassificeras anges iIFRS 3. När det gäller redovisningen av tillgångsförvärv lämnar reglerna dock mindreomfattande instruktioner. Detta har resulterat i att företagen tillämpar olika metoder för atthantera eventuella skillnader mellan anskaffningsvärde och verkligt värde. De olikametoderna innebär att fastighetsförvärven kan värderas på olika sätt och att en eventuelluppskjutna skatt endast redovisas i vissa fall. Som ett resultat av detta har information kringvilken metod företagen tillämpar blivit av större vikt då detta är det enda sättet för enintressent att se bakgrunden till fastighetens bokförda värde och eventuell uppskjuten skatt.Syfte: Syftet med studien är att kartlägga vilka upplysningar fastighetsbolagen lämnar i sinaårsredovisningar kring redovisningen av tillgångsförvärv av fastigheter samt att utifråntidigare studier försöka identifiera vad informationsskillnader bolagen emellan kan bero på.Avgränsningar: Vår studie omfattar årsredovisningarna från svenska börsnoteradefastighetsbolags för 2008 och 2009Metod: Vi har gjort en deskriptiv studie av årsredovisningarna och analyseratinformationsskillnader bolagen emellan med hjälp av tidigare studier av information iårsredovisningar.Resultat och slutsatser: Uppsatsen visar att de flesta fastighetsbolag som har gjort förvärvsom klassificeras som tillgångsförvärv informerar om hur dessa har bokförts. Informationen iårsredovisningarna är dock ofta kortfattad och i flera fall direkt bristfällig.Vi kunde i studien identifiera en kopplinga mellan antal aktieägare och informationen på såvis att bolag med fler aktieägare tenderar att ha mer information i årsredovisningarna. Dockfann vi ingen tidigare studie som stödjer ett sådant samband.

Författare

Peter Hermansson Claes Askfors

Lärosäte och institution

Göteborgs universitet/Företagsekonomiska institutionen

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..