Sök:

Tekniska och sociala faktorers inverkan på relationer i affärsnätverk - En kavalitativ studie av ett producerande företag

Bakgrund: Relationer har en central roll vid byggandet av företagsnätverk. Rapporten delar upp relationerna i tekniska och sociala relationer. Påverkan av tekniska system eller andra tekniska lösningar är tydlig och viktig att arbeta med för att uppnå en långsiktig affärsrelation. I rapporten undersöks hur tekniska lösningar påverkar de sociala faktorerna i en B2B relation. Fallföretagets perspektiv tas som utgångspunkt i rapporten och hur relationer med befintliga återförsäljare inom deras affärsnätverk påverkas av olika tekniska system. Syfte: Syftet är att utvärdera hur affärssystemet Axapta påverkar de sociala relationerna i ett kundnätverk, samt hur företaget kan gå tillväga för att stärka sina kundrelationer genom andra tekniska och sociala lösningar. Genomförande: Rapporten bygger på en litteraturstudie och en undersökning på ett fallföretag innefattande fem kvalitativa intervjuer. Resultat: Studien har resulterat att vi har fått en större förståelse för hur sociala och tekniska faktorer samverkar i en relation inom ett B2B-nätverk. Utifrån intervjuer och teori har vi arbetat fram en modell som visar att det finns vissa samband mellan de sociala och tekniska faktorerna i vårt fallföretags affärsnätverk och att dessa samband är mycket komplexa. Denna modell återfinns i vår slutdiskussion i slutet av rapporten. Vi har funnit att det finns många faktorer som bidrar till att konflikter uppstår i ett affärsnätverk och har därför gett konflikter en mer central roll i vår modell än vad Perry et al. (2002) gjorde i sin modell. Vi har också sett fler samband mellan de olika faktorerna än vad Perry har i sin modell. Nyckelord: Business to business, nätverk, relationer, tekniska faktorer och sociala faktorer.

Författare

Petter Wijk Daniel Persson

Lärosäte och institution

Högskolan Kristianstad/Institutionen för ekonomi

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..