Sök:

Syndikat inom den svenska Venture Capital marknaden - En kvantitativ undersökning av motiv och attityder rörande syndikatsinvesteringar


Titel: Syndikat inom den svenska Venture Capital marknaden- En kvantitativ undersökning av motiv och attityder rörande syndikatsinvesteringar. Författare: Mårten Hellsten, Patrik Sjöborg och Peter Sjögren Handledare: Hans Landström Seminarium: Kandidatseminarium; ?Venture Capital i Öresundsregionen? Syfte: Syftet med uppsatsen är att utifrån 8 hypoteser, beskriva och förklara viktiga motiv som ligger till grund för syndikatsbildningar inom den svenska Venture Capital marknaden. Uppsatsen beskriver och förklarar även hur rollfördelningen inom ett syndikat uppfattas av respondenterna. Uppsatsen gör även en ansats att utreda vad som karakteriserar rollerna Lead och Non-Lead investors i ett syndikat. Metod: Metoden i uppsatsen grundar sig i en kvantitativ undersökning. En enkät som ej är utarbetad av författarna, har skickats ut till alla svenska venture-capital bolag i Sverige. Denna enkät skall kartlägga respondenternas motiv och attityder till olika företeelser inom syndikatsinvesteringar. Uppsatsen är till sin grund byggd på denna enkät. Eftersom det finns väldigt lite litteratur som behandlar syndikatsbildningar, används i uppsatsen ganska lite litteraturhänvisningar. Den litteratur som används ligger huvudsakligen till grund för en bakgrundspresentation av ämnet. Slutsatser: Genom resultaten av undersökningen framkom bl.a följande slutsatser;  Det främsta motivet till syndikatsinvesteringar är brist på kapital inom det egna företaget. Detta motiv är följt av riskspridning. Aktieinnehavet speglar inte beslutsordningen i ett syndikat, mer än att Lead investor är den som har störst inflytande. Lead investor är den som äger den största aktieposten i investeringen Lead investor är den som har den mest aktiva rollen i syndikatet, både vad gäller förvaltning av investeringen och i kontakten med portföljbolaget. Samordningsproblemen ökar enligt respondenterna ju fler medlemmar syndikaten innehåller. Det råder ingen informationsassymetri inom syndikaten Vilken roll man intar i syndikaten beror till viss del på storleken på det egna företaget.

Författare

Peter Sjögren Patrik Sjöborg Mårten Hellstén

Lärosäte och institution

Lunds universitet/Företagsekonomiska institutionen

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..