Sök:

Svenska mjölkkor på bete

värmens påverkan på beteende och produktionhos mjölkkor i en besättning med AMS


Svenska mjölkkor ska enligt djurskyddsförordningen och de svenska djurskyddsföreskrifterna hållas på bete i en sammanhängande period under ett visst antal månader varje sommar. I många varmare länder uppträder stora problem med värmestress hos mjölkkor som hålls ute på sommaren, med minskad produktion och försämrad välfärd som följd. När nötkreatur hålls som utegångsdjur under vintern ska de enligt djurskyddsföreskrifterna skyddas mot väder och vind, så är dock inte fallet under sommarens betesperiod. Få studier i Sverige har undersökt om även våra svenska mjölkkor får problem med värmen på sommaren och således skulle ha behov av tillgänglig skugga på betet.Målet med projektet var att undersöka om beteendemönstret och mjölkproduktionen hos svenska mjölkkor ändras i samband med ökad temperatur och luftfuktighet när korna själva kan välja när de vill gå ut på betet. Lagrad information från mjölkkor i ett automatiskt mjölkningssystem (AMS) under fyra års tid användes avseende mjölkproduktion, väder och tid för passage genom en grind mellan stallet och betesmarken. Effekten av temperatur och temperatur ? luftfuktighetsindex (THI) på mjölkkors benägenhet att vara på ute bete samt på daglig mjölkproduktion undersöktes. Totalt analyserades produktionsdata (genomsnitt 26,8 kg mjölk/dag) från 144 kor, över laktation 1-8, och förflyttningsdata från 71 kor över laktation 1-6, för tid på bete, andelen djur som vistades ute under en viss tid, och daglig mjölkproduktion i förhållande till THI och temperatur. Korna kunde röra sig fritt mellan stallet och den betesmark som är belägen runt stallet (mellan 50-260 m från stallet till ingången till betesmarken). Väderdata samlades in från en väderstation 3 km från stallet. I genomsnitt spenderade korna 7,43 timmar på bete per dygn. Tiden som tillbringades utomhus per dygn var starkt påverkad av dygnsmedeltemperaturen och minskade med 6,71 minuter för varje grad medeltemperaturen ökade (P

Författare

Hanna Alfredius

Lärosäte och institution

SLU/Dept. of Animal Nutrition and Management

Nivå:

"Masteruppsats". Självständigt arbete (examensarbete) om 30 högskolepoäng (med vissa undantag) utfört för att erhålla masterexamen.

Läs mer..