Sök:

Styrketräning av höftabduktorerna vid behandling av patellofemoralt smärtsyndrom, tractus iliotibialissyndrom och knäartros

En systematisk litteraturstudie


Höftabduktorerna har en viktig funktion för nedre extremitet då muskelgruppen hjälper till att bibehålla bäckenet i rätt position för att motverka adduktion och inåtrotation av höften. Svaga höftabduktorer har påvisats hos personer med smärttillstånd, såsom patellofemoralt smärtsyndrom, knäartros och tractus iliotibialissyndrom. Om höftabduktorerna har betydande roll vid rehabilitering av dessa smärttillstånd bör interventionen uppmärksammas inom det sjukgymnastiska området. Syftet med studien var att se vid vilka smärttillstånd i och kring knäleden det gjorts interventionsstudier innefattande styrketräning av höftabduktorerna och därefter se till effekten på smärtupplevelse vid rehabilitering. Studien var en systematisk litteraturstudie. Artiklar söktes på databaserna Academic search, AMED, Cinahl, Cochrane, Medline (EBSCO), Medline (ProQuest), PubMed, Scopus och Web of Sciende. Sökorden som användes i olika kombinationer var hip abduction, hip abductor, strength, weakness, strengthening, knee och pain. Interventionsstudier som utfört styrketräning av höftabduktorer vid smärttillstånd i knäleden samt utvärderade smärtan före och efter intervention inkluderades. Elva artiklar inkluderades i litteraturstudien, dessa bedömdes med PEDro-scale och SBU:s evidensgradering. Interventionsstudierna handlade om patellofemoralt smärtsyndrom, tractus iliotibialissyndrom och knäartros. Styrketräning av höftabduktorerna i avseende att minska smärta för patellofemoralt smärtsyndrom fick evidensstyrka två medan interventionen för tractus iliotibialissyndrom och knäartros fick evidensstyrka tre. Samtliga studier påvisade minskad smärta vid uppföljning. Det finns måttligt stark evidens för att interventionen minskar smärta i knäleden för patellofemoralt smärtsyndrom och begränsat vetenskapligt underlag för interventionen till tractus iliotibialissyndrom och knäartros. Då fler muskelgrupper inkluderats i träningen behövs fler studier för att klargöra vilka faktorer som bidragit till smärtminskningen.

Författare

Madelene Jonsson Helena Månsson

Lärosäte och institution

Luleå/Institutionen för hälsovetenskap

Nivå:

"Uppsats för yrkesexamina på grundnivå". Självständigt arbete (examensarbete)om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla yrkesexamen på grundnivå.

Läs mer..