Sök:

Strategiska resonemang i naturliga och abstrakta valsituationer, och sambandet mellan strategier, personlighet och förhandlingsförmåga.


 Forskning har visat att människor har lättare för att tänka strategiskt i situationer som appellerar till deras intuition (Sternberg, 2004). En metod som använts för att mäta människors strategiska resonemang är ?2/3 Beauty Contest? där deltagarna får välja ett tal mellan 0-100. Den som valt talet närmast 2/3 av det genomsnittliga talet vinner. För att undersöka om deltagarna hade lättare för att tänka strategiskt i en mer naturlig situation utvecklades ett spel där deltagarna fick välja rad att sätta sig på i en teatersalong. Ljudet i salongen förändrades i förhållande till var man satt i folkmängden. Vi undersökte sambandet mellan deltagarnas strategiska resonemang och förhandlingsförmåga. Slutligen undersökte vi om deltagarnas antaganden om sakers föränderlighet var kopplad till deras strategiska förmåga. Resultatet visade att deltagarna som utgick ifrån att saker är föränderliga var bättre i integrativa frågor i förhandlingen samt hade lättare för att resonera strategiskt i det naturliga spelet. I övrigt visade resultaten inte på någon signifikans. Vidare diskuteras förbättringspotential kring det nya naturliga spelet och hur resultaten står sig i förhållande till annan forskning (Camerer, 2003). 

Författare

Maria Gabrielsson

Lärosäte och institution

Stockholms universitet/Psykologiska institutionen

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..