Sök:

Steget in i börsens ?finrum?

Så påverkas marknadsvärdet och likviditeten för bolag som väljer att byta noteringsplatsplats från alternativa handelsplatser till Stockholmsbörsen


Mellan åren 2001-2010 har 41 svenska aktiebolag valt att byta noteringsplats för sina aktier till NASDAQ OMX Stockholm (Stockholmsbörsen). Bytet har skett från de alternativa marknads- och handelsplatserna NASDAQ OMX First North (First North), Nordic Growth Market (NGM) eller Aktietorget. Det huvudsakliga syftet med denna studie är att undersöka om det finns ett värde för företagets aktieägare att företaget byter noteringsplats till Stockholmsbörsen. Detta syfte uppnås genom att undersöka hur listbytet till Stockholmsbörsen påverkar företagets marknadsvärde samt hur handeln i aktien påverkas. Då tidigare svenska studier (på Stockholmsbörsen) inom området är få eller helt saknas så är förhoppningen att denna studie ska ligga till grund som ett första steg för framtida forskning inom området.   Tidigare forskning, främst utförd på de amerikanska marknaderna, visar överlag att företag som byter till en mera välkänd och prestigefylld börslista överavkastar marknadsindex tiden innan bytet för att tiden efter bytet underavkasta marknadsindex. Likviditeten, illustrerad med vedertagna nyckeltal, förbättras överlag enligt tidigare studier.   Denna studie har utförts i form av en kvantitativ eventstudie, där själva listplatsbytet har utgjort det studerade eventet. Studien har inte för avsikt att analysera enskilda bolag utan ska istället ge en bild av hur bolagen som grupp beter sig i samband med listplatsbytet.   Sammantaget visar resultatet från denna studie att studiebolagen överavkastar OMX Stockholm PI med 34,2 % och en grupp av jämförelseföretag (som referensgrupp) med 35,3 % under perioden 250 handelsdagar innan listbytet. Tiden efter listbytet och 250 handelsdagar framåt så underavkastar studieföretagen OMX Stockholm PI med 10,6 % samt jämförelseföretagen med 6,3 %.Majoriteten av studieföretagen erhåller vidare en bättre likviditet i och med listplatsbytet vilket visas genom att de får;en minskad köp- och sälj spread,ett större ?djup? i handeln med bolagets aktier,samt en högre omsättning i relation till bolagets marknadsvärde.

Författare

Gustaf Toll Philip Gustafsson

Lärosäte och institution

KTH/Industriell ekonomi och organisation (Avd.)

Nivå:

"Masteruppsats". Självständigt arbete (examensarbete) om 30 högskolepoäng (med vissa undantag) utfört för att erhålla masterexamen.

Läs mer..