Sök:

Stående alternativrätt i skolan - En studie av elevers och skolmåltidspersonalens uppfattningar


Skolmaten är ett ständigt omtalat och debatterat ämne. Flera studier som genomförts på ungdomars matvanor visar att det blir allt vanligare att elever i högstadiet avstår från att äta skollunch varje dag. Hammarö kommun genomför våren 2007 ett projekt med målet att få fler elever att i större utsträckning än tidigare få i sig ett näringsriktigt sammansatt, varmt mål mat under skoldagen. Projektet genomförs i form av att köttbullar, kokt potatis, sås och lingonsylt dagligen serveras som alternativrätt till den ordinarie maten på matsedeln. Då skolmaten är känsligt ämne har detta fått stor genomslagskraft i media och många har velat yttra sig i frågan. Jag fann det intressant att undersöka hur eleverna upplever och påverkas av projektet och hur själva projektet fungerar i skolrestaurangarna.Studiens syfte var att undersöka hur elever och skolrestaurangspersonal uppfattar projektet samt hur de upplever att konsumtionen av skollunchen har förändrats.För att uppnå mitt syfte genomfördes en enkätstudie, med 317 deltagande elever på både låg- mellan och högstadiet. För att mäta skolrestaurangspersonalens uppfattningar har intervjuer genomförts med 5 köksledare.Studien visar att projektet att dagligen servera köttbullar, sås och potatis som alternativ till skollunchen i stor utsträckning har mottagits positivt. Fler elever, uppger att de äter varm, tillagad lunch i skolrestaurangen i större utsträckning än tidigare. Skolrestaurangspersonalen upplever att svinnet i skolrestaurangerna generellt har minskat och att den totala mängd mat som konsumeras i skolrestaurangerna har ökat.

Författare

Åsa Malmkvist

Lärosäte och institution

Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..