Sök:

Språkstimulering

En intervjustudie om pedagogers upplevda arbetssätt att stimulera det svenska språket hos barn med annat modersmål än svenska


Syftet med vår studie är att undersöka hur några pedagoger på Åland arbetar med detsvenska språket hos barn med annat modersmål än svenska. Meningen är att få kunskapom vilka arbetssätt pedagogerna använder sig av för att främja det svenska språket ochvilka situationer de anser vara betydelsefulla för språkutvecklingen. Studiengenomfördes med hjälp av halvstrukturerade intervjuer vilka dokumenterades med hjälpav ljudupptagning. De fyra pedagogerna arbetade som barnskötare ochbarnträdgårdslärare. Utgångspunkten för analysen är det sociokulturella perspektivet.Resultatet visade att pedagogerna använde sig av rim, ramsor och sånger för attstimulera språket. De arbetade även med bilder och berättelser för att konkretiseraspråket. Andra språkstimulerande stunder som pedagogerna belyste var lek, samling ochsamtal kring vardagliga händelser. Pedagogerna påpekade även att tryggheten och enavslappnad miljö där barnen får lugn och ro är viktiga faktorer för att inlärning skallske. Vad som även framkommer är att språket utvecklas genom kommunikation ochsamspel med barn och vuxna.

Författare

Nathalie Nordqvist Elin Lindberg

Lärosäte och institution

Högskolan i Gävle/Avdelningen för utbildningsvetenskap

Nivå:

"Uppsats för yrkesexamina på grundnivå". Självständigt arbete (examensarbete)om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla yrkesexamen på grundnivå.

Läs mer..