Sök:

Sötsaker i skolan

Tillgänglighet och inköp av sötsaker i gymnasieskolor

Övervikt, fetma och även sjukdomar såsom hjärt-kärlsjukdomar och diabetes har ökat globalt de senaste decennierna. Sötsaker har visats spela en stor roll för denna ökning. Många ungdomar har på sina gymnasieskolor tillgång till sötsaker av olika slag. Denna undersökning har granskat om tillgängligheten av sötsaker påverkar ungdomarnas inköp av dessa livsmedel och om ungdomarna själva tror att deras köpvanor skulle påverkas vid ett hälsosammare utbud på respektive skolas kafeteria. Ett eventuellt samband mellan inköp och hur ofta ungdomarna äter skollunch och inköp med avseende på könsskillnader har också undersökts. En enkät användes för att samla in materialet och totalt medverkade 180 ungdomar från tre olika gymnasieskolor.Undersökningen visar att tillgängligheten av sötsaker påverkar ungdomars inköp. Resultatet visar en skillnad i ungdomarnas inköp där den skolan med störst tillgänglighet av sötsaker också hade flest inköp.Vidare visar undersökningen också att en dryg tredjedel av ungdomarna anser att de skulle välja ett hälsosammare alternativ om det fanns ett större utbud av detta. En medelstark negativ korrelation uppmättes mellan hur ofta ungdomarna åt lunch och hur ofta de köpte sötsaker. Signifikanta skillnader uppmättes som visar att killar köper läsk oftare än tjejer både på och utanför skolan under skoltid samt att killar äter skollunch oftare än tjejer.

Författare

Evelina Karlsson Monika Wigren

Lärosäte och institution

Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..