Sök:

Solidaritet eller inte ? en jämförande studie om svenska och italienska tidningars framställning av irreguljära migranter


Studiens syfte är att jämföra hur italienska respektive svenska tidningar framställer irreguljära migranter. Visst fokus läggs på att undersöka om de porträtteras som ett problem eller med solidaritet. Utöver jämförelsen länderna emellan undersöks även eventuella skillnader mellan tidningarna och skillnader över tid inom respektive land.Teorier som har använts är diskursiv diskriminering och ?vi och dom?. Aktuell metod är kvalitativ textanalys i form av diskursanalys.Resultatet visar att det är vanligare att framställa migranterna med solidaritet i Sverige än vad det är i Italien. Svensk fokus har skiftat från lagstiftning till mänskliga rättigheter, italienskt fokus har ändrats från ?vi och dom? till ansvarstagande. Vissa skillnader kunde utläsas mellan tidningarna, vilka överensstämde med deras politiska inriktning.

Författare

Maria Svenningsson

Lärosäte och institution

Göteborgs universitet/Statsvetenskapliga institutionen

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..