Sök:

Skyddsåtgärder mot översvämningar

En undersökning om hur europeiska länder kan minska de samhällsekonomiska kostnaderna genom att vidta säkerhetsåtgärder mot översvämningar.

I takt med klimatförändringarna ökar riskerna för översvämningar. En översvämning kan generera enorma skador och ekonomiska förluster för hushållen och samhällen. Ett resultat av det översvämningsdirektiv som togs fram av Europeiska kommissionen år 2007 är att det idag pågår ett aktivt arbete i många europeiska länder för att kartlägga riskdrabbande områden och öka informationen kring skyddsåtgärder, för att minska skadorna vid en eventuell översvämning. En försäkring kan till stor del täcka den ekonomiska förlusten som en översvämning kan innebära och på så vis skapa en trygghet hos försäkringstagarna. Detta arbete undersöker hur den samhällsekonomiska förlusten kan minska genom att minimera skadorna av en översvämning. Studien fokuserar på att undersöka hur informationsläget kring översvämningar och dess risker ser ut i fyra europeiska länder och om försäkringsbolagen kan bidra med att minimera skador från översvämningar. Uppsatsen utgår ifrån tidigare studier och insamlad information från vetenskaplig forskning och olika databaser och resultatet visar att försäkringsbolagen inte tenderar att bidra med tillräcklig information eller ekonomiska incitament för att hushållen själva skall åta säkerhetsåtgärder mot översvämningar. Däremot arbetar många organisationer, främst i England och Skottland, för att öka informationen och kunskapen kring risken för översvämningar och ger rekommendationer till hushållen om säkerhetsarbete för att minska skadorna av en översvämning.

Författare

Jenny Inglén

Lärosäte och institution

Luleå/Institutionen för ekonomi, teknik och samhälle

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..