Sök:

Sjuk enligt Arbetsförmedlingen, frisk enligt Försäkringskassan? Den enskildas rättssäkerhet när sjukförsäkringsdagarna tar slut.

Från och med år 2008 är sjukförsäkringen tidsbegränsad och den försäkrades arbetsförmåga bedöms gentemot successivt hårdare krav vid fasta tidsgränser inom ramen för den så kallade rehabiliteringskedjan. I den här uppsatsen utreds ur ett rättssäkerhetsperspektiv de rättsregler som leder till att individer får lämna sjukförsäkringen. Syftet med att införa lagstiftningen undersöks och uppgifter från förarbeten ställs mot uppgifter från doktrinen. Arbetslinjens inverkan på sjukförsäkringens utformning undersöks. De insatser som sätts in av de båda myndigheterna Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen för de individer som lämnat sjukförsäkringen redogörs för. Myndigheterna har olika uppgifter i samhället och använder lika begrepp olika, vilket kan leda till olika bedömningar angående den försäkrades förmåga att arbeta, något som blir svårt för den enskilda individen att förhålla sig till. Avslutningsvis redovisas statistik angående huruvida lagstiftningen fått avsedd effekt, dvs om individerna kommer tillbaka i arbete så som var syftet med tidsbegränsningen av sjukförsäkringen.

Författare

Lisa Liljenberg

Lärosäte och institution

Göteborgs universitet/Juridiska institutionen

Nivå:

"Magisteruppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla magisterexamen.

Läs mer..