Sök:

Sintidens påverkan på immunglobulinhalten i råmjölk

är Ig-halten högre om sinperioden är längre?


Bristande kalvhälsa i svenska mjölkbesättningar är ett kostsamt problem som påverkar både lantbrukarens ekonomi och djurens välbefinnande. Kalven föds helt utan antikroppar i blodet och får all immunitet genom råmjölken från sin mamma. Detta åskådliggör hur stor betydelse råmjölken har för de nyfödda kalvarnas framtida hälsotillstånd. Det är därför viktigt att kalven får i sig råmjölk och att den är av god kvalité. Råmjölken innehåller antikroppar i form av immunglobuliner och halten av dessa varierar mycket i råmjölk. Det finns olika faktorer som påverkar mängden immunglobuliner i mjölken, bland annat laktationsordning, tid från kalvning till urmjölkning, sintidens längd samt eventuellt mjölkläckage. Målet med detta examensarbete var att hitta ett samband mellan antal sintidsdagar och mängden immunglobuliner i råmjölken. Då förstakalvare inte har någon specifik sintid togs det ej med i undersökningen. Till arbetet samlades det in 43 prover med råmjölk från två eller fler lakterande mjölkraskor från totalt 7 gårdar. Kvantiteten immunglobuliner mättes med en colostrummätare. Undersökningen har inte visat något tydligt samband mellan antalet sintidsdagar och halten immunglobuliner i råmjölken. En anledning till det kan vara att variationen i sintidlängden i undersökningen var för liten och att proverna var för få.

Författare

Jannike Jönsson

Lärosäte och institution

SLU/Rural Buildings and Animal Husbandry (until 121231)

Nivå:

"Högskoleuppsats". Självständigt arbete (examensarbete) för att erhålla högskoleexamen

Läs mer..