Sintidens påverkan på immunglobulinhalten i råmjölk
är Ig-halten högre om sinperioden är längre?
RåmjölkImmunoglobulinKalvhälsaRåmjölkskvalitetColostrumdensimeterKalvskötselAntikropparRåmjölksinnehåll
Bristande kalvhälsa i svenska mjölkbesättningar är ett kostsamt problem som påverkar både
lantbrukarens ekonomi och djurens välbefinnande. Kalven föds helt utan antikroppar i blodet
och får all immunitet genom råmjölken från sin mamma. Detta åskådliggör hur stor betydelse
råmjölken har för de nyfödda kalvarnas framtida hälsotillstånd. Det är därför viktigt att kalven
får i sig råmjölk och att den är av god kvalité. Råmjölken innehåller antikroppar i form av
immunglobuliner och halten av dessa varierar mycket i råmjölk. Det finns olika faktorer som
påverkar mängden immunglobuliner i mjölken, bland annat laktationsordning, tid från kalvning
till urmjölkning, sintidens längd samt eventuellt mjölkläckage.
Målet med detta examensarbete var att hitta ett samband mellan antal sintidsdagar och mängden
immunglobuliner i råmjölken. Då förstakalvare inte har någon specifik sintid togs det ej
med i undersökningen. Till arbetet samlades det in 43 prover med råmjölk från två eller fler
lakterande mjölkraskor från totalt 7 gårdar. Kvantiteten immunglobuliner mättes med en colostrummätare.
Undersökningen har inte visat något tydligt samband mellan antalet sintidsdagar och halten
immunglobuliner i råmjölken. En anledning till det kan vara att variationen i sintidlängden i
undersökningen var för liten och att proverna var för få.