Sök:

Sarbanes-Oxley Act - Hur förändras revisorernas arbete och hur påverkas den interna kontrollen i amerikanska dotterbolag verksamma i Sverige?


Förhållandena mellan agentteorins aktörer, främst mellan principalen, dvs. aktieägarna, och revisorn men även mellan principalen och agenten, dvs. företagsledningen, har rubbats. Det går inte på förhand att dra generella slutsatser om hur och till vilken utsträckning Sarbanes-Oxley Act kommer att påverka revisorernas arbete respektive den interna kontrollen hos amerikanska dotterbolag verksamma i Sverige. Utfallet för både revisorernas och företagens del beror på förhållandena i den specifika revisionsbyrån respektive det specifika företaget. Dock borde relationerna mellan dels principalen och revisorn och dels mellan principalen och agenten till viss del förbättras genom Sarbanes-Oxley Act. Detta då åtskillnaden mellan konsultation och redovisning genom den så kallade niopunkterslistan kommer leda till en tydligare arbetsroll för revisorerna samt förhoppningsvis även medföra till ett större oberoende gentemot företagsledningen. Vad gäller relationen mellan principalen och agenten skapar Sarbanes-Oxley Act en bra grund till en effektiv intern kontroll och till att företagets räkenskaper blir mer rättvisande. Dock är det fortfarande oklart huruvida lagen kan leda till att alla kryphål täpps igen då det i grund och botten är de etiska och moraliska värderingarna hos de berörda som måste förändras.

Författare

Djana Jamakosmanovic Emma Wernberg

Lärosäte och institution

Lunds universitet/Företagsekonomiska institutionen

Nivå:

"Magisteruppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla magisterexamen.

Läs mer..