Sök:

?Samma blodomlopp? En kvalitativ studie om professionellas beskrivning av arbetet med och samverkan kring gravida kvinnor med missbruksproblematik


Syftet med uppsatsen var att undersöka hur professionella på socialtjänsten, mödravården och specialistmödravården beskriver sitt möte med gravida kvinnor med missbruksproblematik, samt hur samverkan i det professionella nätverket skildras. Våra frågeställningar handlade om hur de professionella bemöter de gravida kvinnorna med missbruksproblematik för att få dem att upprätthålla en alkohol- och drogfri graviditet samt hur de professionella ser på samverkan och vilken betydelse de anser att samverkan har när det gäller den beskrivna målgruppen. Uppsatsen är baserad på en kvalitativ metod och genomförd genom åtta semistrukturerade intervjuer med nio personer som i sina yrken arbetar med den valda målgruppen. Fyra av dem arbetar som kuratorer på Mödra-barnhälsovård, familjecentral eller specialistmödravård, två av dem som barnmorskor på Mödra-barnhälsovård och tre av dem som socialsekreterare inom socialtjänsten. Teorier om makt har använts för att tolka det insamlade materialet som behandlar relationen mellan professionell och klient, förhållandet mellan det professionella nätverket samt mellan instanserna som möter klientgruppen. Resultaten visade att de professionella beskrev att relationsskapandet var viktigt i mötet med kvinnorna för att få dem att upprätthålla en drogfri graviditet. I relationsskapandet med målgruppen uppgav de professionella att de fick förhålla sig till en komplex balansgång mellan kontroll och stöd, en medvetenhet om graviditeten som en motivationsfaktor samt skiftande fokusering på modern och fostret. Våra resultat visade även att de professionella såg samverkan med andra instanser som en betydelsefull del i arbetet med målgruppen. Det fanns dock olika sätt att se på samverkansbehovet och de professionella uppfattade sin arbetsroller på skilda sätt.

Författare

Hannah Ånhammar Elin Åkerlund

Lärosäte och institution

Göteborgs universitet/Institutionen för socialt arbete

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..