Sök:

Revisorns personliga moral

En kvalitativ studie om hur revisorns personliga moral påverkar dennes oberoende handlande vid arbetet som både granskare och rådgivare


Det senaste decenniet har kantats av skandaler runtom i världen som bidragit till en diskussionom revisorns oberoendeställning vilket medfört negativ påverkan på intressenternasförtroende för revisorn. Oberoendeställningen kan påverkas av revisorns dubbla roller somgranskare och rådgivare då dessa inte är förenliga med varandra. Då innehavet av de dubblarollerna innebär att revisorn ställs inför kritiska situationer blir moralen en viktig aspekt.Syftet med studien är således att öka förståelsen för den personliga moralens påverkan pårevisorns oberoendeställning.I vår studie har vi ett hermeneutiskt synsätt då vi ämnar tolka hur respondenterna upplever sinverklighet. Vi har genomfört en kvalitativ studie utifrån revisorns perspektiv för att få endjupare förståelse för hur respondenterna anser att den personliga moralen påverkaryrkesrollen. Genom semistrukturerade intervjuer med revisorer på mindre revisionsbyråer harvi fått fram vårt empiriska material. Intervjuerna har genomförts på åtta olika byråer medrevisorer som arbetar med mindre klientföretag.Den teoretiska referensramen inleds med teorier kring avsikten med revision, revisornsfunktion och dennes syfte. Vidare beskrivs den normativa etiken, Kohlbergs teori ommoralisk utveckling samt de inre och yttre faktorer som kan påverka moralen och revisornsbeslutsfattande. Kapitlet avslutas med en sammanfattande teoretisk referensram. Därframkommer att kritiska situationer kan uppstå när revisorn innehar dubbla roller vilketmedför att denne måste fatta moraliska beslut för att förhålla sig oberoende. För att förtydligadetta återfinns en egenkonstruerad modell.Det som framkommit i studien är att revisorn, som arbetar med mindre klientföretag, inteanser de dubbla rollerna vara ett problem. Detta då mindre klientföretag är i behov avrådgivning i annan utsträckning än större företag. Regler och lagar är dock samma oberoendeav företagets storlek vilket respondenterna menar försvårar deras arbete. Det kan uppståkritiska situationer när revisorn måste bedöma om denne ska handla utefter lagar och reglereller vara klientföretaget till lags. Detta är en av de situationer som visat sig vara kritisk förrevisorn och där moralen kan ha påverkan på hur denne agerar. Det har framkommit att det ärvid sådana kritiska situationer som moralen kan ha påverkan.

Författare

Ida Cederberg Amanda Svensson

Lärosäte och institution

Umeå universitet/Företagsekonomi

Nivå:

"Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå". Självständigt arbete (examensarbete) om 30 högskolepoäng utfört för att erhålla yrkesexamen på avancerad nivå.

Läs mer..