Sök:

Redovisning i förändring - En studie av svenska börsnoterade koncernbolags redovisning av immateriella tillgångar vid företagsförvärv -


Uppsatsens syfte är att visa hur svenska börsnoterade företag på Nordiska börsens OMX30-lista redovisar sina immateriella tillgångar vid företagsförvärv på 2000-talet och därefter se vad som kan skapa bättre förståelse för redovisningreglerna genom att tillämpa institutionell teori. För att uppfylla uppsatsens syfte har författarna valt att genomföra en kvantitativ undersökning. Empirin består av 29 svenska börsnoterade koncerners årsredovisningar under åren 2000-2005. Sekundärdata som legat till grund för den teoretiska referensramen har framförallt inhämtats från internationella forskningstidskrifter.Den teoretiska basen för uppsatsen bygger på en genomgång och analys av redovisningstraditioner, redovisningsprinciper samt institutionell teori, vilka alla bidrar till att påverka standarder och därmed hur företagen redovisar. Den teoretiska referensramen används sedan för att analysera empiriresultaten. Den empiriska undersökningen visar att koncernerna i allt väsentligt följt aktuell standard. Det föreligger dock en stor variation i sätten att redovisa immateriella tillgångar. Då det 2005 infördes en ny standard, IAS/IFRS, i Sverige har kraven på en jämförbar redovisning ökat samtidigt som ett byte av redovisningstradition skett. Författarna bekräftar teorin om att det finns en svag förening i Sverige och att detta nu skapar problem. För att företagen skall kunna leva upp till den nya standardens krav krävs en offentlig debatt där tolkningen av standarden kan diskuteras. Lämpligtvis förs denna debatt av en förening som besitter legitimitet.

Författare

Andrea Minoia Malin Kanevid

Lärosäte och institution

Lunds universitet/Företagsekonomiska institutionen

Nivå:

"Magisteruppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla magisterexamen.

Läs mer..