Sök:

Rätt sort av timotej och rödklöver ger högst konsumtion av närproducerat foder


Vallfoder är en stor och viktig del i mjölkkornas foderstat i norra Sverige. Produktion av ett högkvalitativt grovfoder är av stor vikt för att minimera behovet av inköpta kraftfoder. Kons dagliga konsumtion bestäms av hennes behov av näring och energi samt vilket foder hon erbjuds. För att inte begränsa konsumtionen med för stor volym foder behöver vallfodret vara av god kvalité avseende fibersmältbarhet och energiinnehåll. Syftet med detta examensarbete var att studera om fibersmältbarhet skiljer sig mellan sorter inom arterna timotej och rödklöver.15 olika sorter av timotej respektive rödklöver ingående i SW Seed?s sortprovning skör-dades vid tre påföljande veckor från provrutor i Röbäcksdalen, Västerbotten, för att mot-svara tidpunkten en vecka innan axgång/knoppning, veckan för axgång/knoppning samt veckan efter axgång/knoppning under sommaren 2009. Proverna analyserades med avse-ende på aska, VOS, NDF och iNDF.Flera signifikant olika värden kunde observeras i en ANOVA-analys. Samtliga analyse-rade parametrar skiljde sig starkt signifikant för timotej. NDF och VOS vid knoppning för rödklöver visade inte en signifikant skillnad mellan sorter. En tendens till signifikant skill-nad observeras för NDF efter knoppning hos rödklöver. Scheffé-testet uppvisade signifi-kanta skillnader mellan sorter för alla analysparametrar som fått en signifikans

Författare

Elin Jonsson

Lärosäte och institution

SLU/Dept. of Agricultural Research for Northern Sweden

Nivå:

"Magisteruppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla magisterexamen.

Läs mer..