Sök:

Rå men hjärtlig stämning - en studie om normaliteten och skapandet av kön och etnicitet i en arbetsgrupp på Banverket Produktion i Malmö


Banverket Produktion har alltid varit en manligt homogen och ?etniskt svensk? arbetsplats men då organisationen genomgår ett generationsskifte har det funnits ett stort behov av nyanställningar. Därtill startades projektet 20-10-10 med viljan att rekrytera tidigare underrepresenterade grupper, kvinnor och personer med en annan etnisk bakgrund än svensk. Studien har genomförts i samarbete med Banverket Produktion då där fanns ett behov att undersöka normaliteten och inkluderande och exkluderande värden. Detta utgör syftet med studien och det ska även undersökas om och hur kön och etnicitet konstrueras i en arbetsgrupp i organisationen. Detta utförs genom en etnologisk inspirerad utgångspunkt där observation och intervjuer utgör insamlingsmetoderna. De teorier som används som grund för analysen av empirin är organisationsteori i relation till social konstruktion, kön och etnicitet. Analysen visar att den normalitet som har konstruerats uppehålls genom rutiner och värden som framstår som ?sunt förnuft? i gruppen. Kön och etnicitet konstrueras bland teknikerna genom självtillskrivning samt tillskrivning av olika egenskaper som definierar en arbetsgrupps-identitet och därmed inkluderande och exkluderande värden.

Författare

Malin Ahreborg Ajin Ali

Lärosäte och institution

Malmö högskola/Hälsa och samhälle

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..