Sök:

Produktdesign av papperskorgskoncept för Kalix kommun

Ett examensarbete utfört som ett produktutvecklingsprojekt för att skapa en enhetlig känsla för Kalix kommuns papperskorgar i offentliga miljöer


Detta produktutvecklingsarbete är ett examensarbete inom produktutveckling vars syfte är att ta fram en design för Kalix kommuns papperskorgar i offentliga miljöer. De problem som finns med dagens papperskorgar är att de finns i elva olika utföranden vilket medför att alla ser olika ut och töms på olika sätt. Det huvudsakliga målet är att papperskorgarna ska vara enhetliga inom kommunen och även kunna kopplas ihop med Kalix identitet.För att få så mycket kunskap och insikt som möjligt i det dagliga arbetet kontaktades de gatu- och parkarbetare som dagligen sköter papperskorgarna. De kunde ge väldigt bra information tack vare sina erfarenheter inom ämnet. Efter detta inleddes idégenereringen för att skapa så många olika lösningsförslag som möjligt. En stor del av arbetet handlade om att hitta en optimerad utformning för de som använder papperskorgarna och parkarbetarna, det vill säga att ta fram en papperskorg som är bra för båda parterna.När en slutlig form framtagits lades fokus på designen och hur man kan utforma papperskorgen för att tillhöra Kalix genom att experimentera med olika detaljer, färger och ändra på former. Här återkopplades det konstant till den information som inhämtats under tidigare delarna av arbetet som handlade om Kalix identitet, den berömda löjrommen, intresset för fiske och den nära kopplingen till naturen.Den slutliga Kalixkorgen, formad med inspiration från havets vågor, är en papperskorg som förmedlar närheten till vatten samt kopplingen till löjrommen. Den kommer att vara tillverkad i stål lackerad med en klotterskyddande färg för att kunna motstå vandalisering på bästa sätt. Den är även designad med avseende på ergonomi för att minska belastningen vid tömning.

Författare

Stefan Ericsson Johan Olsson

Lärosäte och institution

Luleå/Instutitionen för ekonomi, teknik och samhälle

Nivå:

"Uppsats för yrkesexamina på grundnivå". Självständigt arbete (examensarbete)om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla yrkesexamen på grundnivå.

Läs mer..