Sök:

Politikern F. A. Bäckströms familje- och arbetsliv åren 1866- 1935

en historisk mikro- och fallstudie över en vardagspolitikers livshistoria kopplat till karriärtyp, karriärväg, ideologisk förankring, yrkesroll samt livsform


Syftet med studien är i första hand att göra en undersökning av Piteåpolitikern F. A.(Fredrik Anshelm) Bäckströms livshistoria, med familje- och arbetsliv åren 1866-1935 samt hur han kombinerade dessa. Resultatet från den empiriska undersökningen analyseras och kopplas därefter samman med utvalda teorier omfattande politikers karriärtyp, karriärväg, ideologisk förankring, yrkesroll samt livsform. Den teoretiska forskningsansatsen är hermeneutisk. Källmaterialet utgörs av dokument samt berättande källor. Som tolkningssystem används Jonssons mikroanalys, med texttolkning och intervjuer som metod. F. A. hade en social bakgrund tillhörande bondeklassen. Fadern var även politiker i 36 år, på lokal-, regional- och riksnivå. En storebror förutom F. A. blev politiker. F. A. var yngste son och nummer tretton i en syskonskara på fjorton barn. Hans karriärtyp var en bruklig karriär. Den var lång (45år), gick i ett långsamt tempo att avancera från lokal till regional samt riksnivå (drygt ett decennium), samt att hans yrkeserfarenhet grundade sig på arbete i politiska förvaltningar (skrivbiträdesarbete till sin far samt till kommunalnämndens ordförande). F. A. hade ingen högre utbildning. Beträffande karriärväg hade F. A. som lokalpolitiker inom kommun och församling, en mycket central position. Han var bland annat kommunalnämndens ordförande i 40 år och ledamot i kyrkorådet i 30 år. Regionalt hade F. A. en medelposition inom landstinget och rikspolitiskt en mycket perifer position inom riksdagen. Politiskt ideologiskt var F. A. borgerlig, i definitionen icke-socialistisk. Han hade en förankring i såväl konservatismen som liberalismen, med en tyngdpunkt på den senare. F. A: s yrkesroll var att han huvudsakligen levde för politik (utan arvode för sitt politiska arbete). Angående livsform så kombinerade F. A. sitt familje- och arbetsliv genom att själv vara dels karriärist (politiker med den begränsningen att han inte flyttade privat för arbetes skull), dels småföretagare (jordbrukare till sitt hemman och sin skärgårdsö). Jordbruket utgjorde grunden för familjens försörjning. Därtill tillhörde F. A:s hustru livsformen representationshustru (skötte om hushåll och djurhållning, uppfostrade deras nio döttrar och två söner samt stöttade sin make i hans politiska karriär). F. A. hade privata förtroendeuppdrag kopplat till småföretagandet (lokala hushållsgillet och lokala mejeriet).

Författare

Ann-Sofie Bäckström

Lärosäte och institution

Luleå/Industriell ekonomi och samhällsvetenskap

Nivå:

"Magisteruppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla magisterexamen.

Läs mer..